Pages

Saturday 18 March 2023

Veckans aktieköp: v. 11

Det har varit en stökig utveckling på börsen i veckan, där bankfrossa varit ett hett diskussionsämne. Jag tänkte inte orda om denna fråga. I vanlig ordning har jag inte heller någon aning om vart börsen ska ta vägen i närtid.

Istället försöker jag fokusera min långsiktiga strategi och saker som jag kan påverka. Under veckan har jag genomfört nedanstående aktieköp.

HANDELSBANKEN: I likhet med förra veckan passade jag även den här veckan på att utöka mitt innehav i Handelsbanken. Handelsbanken grundades år 1871. Under sin långa historia har man hunnit genomgå flera utmanande ekonomiska tider. Bolaget blev förra året utsedd till Europas säkraste bank.

Mina köpkurser i veckan uppgick till 98,86 kr och 95,72 kr. Givet årets föreslagna utdelning ger min lägsta köpkurs en direktavkastning på drygt 8,4%. Handelsbanken har en oerhört stark finansiell ställning och givet att inget oförutsett inträffar räknar jag med en god utdelningsnivå även kommande år. Under veckan har man kunnat köpa aktier i Handelsbanken till en nivå som understiger justerat eget kapital per aktie, det tycker jag är attraktivt.

Marknaden har under veckan varit orolig för att bankfrossan ska sprida sig. Det skulle vara en mycket olycklig utveckling. Avseende årets utdelning kommer jag därför inte ”ropa hej” förrän utdelningen formellt godkänts och skiftats ut. Jag räknar dock med att utdelningsförfarandet går som planerat.

NCC: Jag fyllde på mitt innehav i NCC till kursen 91,85 kr. Bolaget fortsätter att stå fast vid målet om en vinst per aktie på 16 kr 2023. Marknaden är tydligt skeptisk till denna ambitionsnivå. Skulle NCC leverera på sitt mål handlas aktien till P/E 5,7. Skulle man endast nå halvvägs, dvs nå 8 kr i vinst per aktie, då är P/E 11,5. Jag tycker nuvarande aktiekurs tar höjd för mycket och anser det är en bra risk/reward för närvarande.

NEOBO: Jag utökade i veckan även mitt innehav i fastighetsbolaget Neobo. Aktien fortsätter att pressas och under veckan noterade aktien all-time low (på sin hittills korta börshistorik). Under veckan inledde Kepler sin bevakning på Neobo med rekommendationen behåll och en riktkurs på 13,50 kr per aktie. Under veckan har antalet aktieägare hos Avanza fortsatt att minska, där veckonedgången landade på drygt 2 400 stycken. Mina köpkurser landade på 12,26 kr och 11,42 kr.

PEAB: Jag är egentligen fullinvesterad i Peab men fyllde ändå på med fler aktier i början av veckan till kursen 53,65 kr, vilket ger en direktavkastning på cirka 7,5%. Under mer normala omständigheter tycker jag att Peab bör ha en tre-siffrig aktiekurs. Vi får se hur lång tid det tar för aktien att nå 100 kr, för tillfället är det en utmanande marknad för (bland annat) byggbolagen.

I veckan blev det även köp i INTRUM (köpkurs: 108,25 kr) och INVESTOR (köpkurs: 190,92 kr).

Har ni köpt eller sålt något i veckan?

20 comments:

 1. Har köpt alla 4 Storbankerna, Cibus, Coor, Volvo B, SSAB.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fina köp! Coor är ett bolag jag ofta funderar att kolla på men har hittills aldrig kommit till skott :)

   Delete
 2. Tack för att du delar. För min del har jag minskat i svolder och ökat inwido, stora enso, på amrikanska fronten har det blivit pfizer, merck och Gilead, hälsosektorn har tagit stryk så jag ökade på 😂, det finns fantastiska bolag som börjar/har börjat komma ned.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack och tack för att du kommenterar, uppskattas mycket. Spännande köp! Det är kul när bolag man har spanat in ett tag börjar komma ner :)

   Delete
  2. Tack själv, jag började spara 2019 och redan kommit upp en bit, jag ser det här marknadsläget som en chans a ala 2008 😂, positionerat portföljen med stabila bolag med starka brands som även kommer gynnnas av energi omvandling och industriell om strukturering.

   Delete
  3. Låter som bra upplägg! Hade varit fint att fynda aktier om det blir en rejäl sättning :)

   Delete
 3. Köpte under veckan fler aktier i Yara, Aker, Stora Enso och UPM.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Spännande köp! "Hörde" att NOK är på attraktiv nivå med :)

   Delete
  2. Yara har en föreslagen utdelning på 55 kr/aktie, det är motsv. ca 12% vid kurs runt 450 kr. Aker Asa har en substansrabatt på typ 25% just nu. Dom finska bolagen har båda en väldigt attraktiv pipeline "omställningsprodukter" och är idag så mycket mer än skog och massa, men värderas fortfarande traditionellt. Jag har haft innehaven i flera år och är ju väldigt partisk, så gör er egen analys :)

   Delete
  3. Tack för info, låter intressant och något jag borde spana in :)

   Delete
 4. God lördag!

  Jodå, i veckan blev det av, sålde av mina Castellum och köpte brett i ETF:er och företag! Blev inköp i Axfood, Cibus, Intrum, Investor, PEAB, Securitas, SL Green Realty Corp & Svolder. Även ETF:er som Invesco S&P 500 HDLV och iShares Asia Pacific Dividend.

  I veckan som kommer blir det ändå intressant att få se vad styrelsen säger i Castellum ang. nyemissionen.

  God fortsatta investeringar alla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. God lördag!

   Många fina köp där. Ska bli väldigt intressant att se vad Castellum beslutar för villkor i NE :)

   Delete
 5. Sålde av OEM. Inte köpt något.

  ReplyDelete
 6. Köpt Cibus och Handelsbanken

  ReplyDelete
  Replies
  1. Snyggt! Jag har inte kollat på Cibus senaste kvartalen, jag får slänga ett öga på dem :)

   Delete
 7. Det har varit svårare än väntat att sitta med kassa. Större delen av kassan är nu satt i spel. Har mest köpt stabila pjäser nu när börsen varit ner. Det var nog för tidigt för optimal timing, men har lite kassa kvar och så kommer ju förhoppningsvis källskatt åter från avanza plus utdelning från shb i slutet av mars.

  Störst köp i SHB nu när den kom ner under hundringen. Blev även köp i investor, lundbergs, Industrivärden, sca och Assa Abloy.

  Jag köpte också i kinnevik runt 140 (vilket ger en substansrabatt på nästan 30 procent)

  Tecknade även i alimaks emission - har en liten post där som mest är en spek i att den ska stiga lite när emissionen är i hamn.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Stabila och bra köp! Det är svårt att sitta still med kassan när det faller en del på börsen :) Ska bli riktigt fint med källskatten från Avanza och SHBs utdelning snart!

   Delete
 8. Jag har fyllt på i SHB, NCAB, Investor, Bufab och Latour. Jag har fortfarande kassa kvar för att vi har nog inte sett botten än.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fina köp! Samma här, har också mer kassa redo om det dippar mer :)

   Delete