Pages

Sunday 19 March 2023

Portföljnyheter i veckan: v.11

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

B3 CONSULTING GROUP: På torsdagen meddelades det att CFO Johanna Eriksson sålt 770 aktier, vilket var hela hennes innehav. Säljkursen landade på 190,00 kr. Utöver detta informerades det också att närstående till Johanna sålt 130 aktier till kursen 182,50 kr.

Veckans höjdpunkt var ändå att styrelseordförande Sverre uppdaterat sin kvartalsvisa one pager om B3, vilken finns att läsa på Hvaler Invests hemsida. Sverre är fortsatt positiv till aktien och intrinsic value uppgår enligt Sverre till 267 kr.

Min kommentar: Personligen tycker jag att det finns mycket man kan spekulera kring när det gäller B3. T ex ”Vad är Sverres ”endgame” med sin investering i B3”? Eller: ”Varför säljer CFO sina 770 aktier”? Hursomhelst, det är spännande att följa bolaget – inte minst utvecklingen i Polen. Enligt Linkedin har antalet medarbetare i Polen hittills i år ökat med 14%. Siffrorna stämmer dock inte med B3s officiella siffror. Min uppföljning är således ingen absolut sanning utan endast något jag hoppas kunna ge en grov indikation om den underliggande utvecklingen.

INVESTOR: På måndagen informerades det att chefen för Patricia Industries köpt 1 000 aktier i Investor till kursen 195,59 kr. Samma person köpte på torsdagen 500 aktier till kursen 194,28 kr, för att sedan avsluta veckan med att köpa ytterligare 500 aktier till kursen 191,72 kr.

På fredagen köpte VD Johan Forsell aktier för 1,25 mkr. Även Petra Hedengran (Chefjurist och ansvarig för bolagsstyrning, samt investeringar i EQT) köpte aktier på fredagen. Petra köpte 2 600 aktier till kursen 192,50 kr.

Min kommentar: Christian Cederholm (Chef för Patricia Industries) fortsätter att köpa aktier i Investor, vilket han dessförinnan gjorde så sent som förra veckan. Det är också trevligt att se att Forsell och Hedengran genomfört insynsköp. Enligt hemsidan IB-index handlas Investor för tillfället till en substansrabatt på knappt 13%. Jag gillar Investor som ett långsiktigt innehav. 

NCC: På måndagen meddelade NCC att man vunnit uppdraget att bygga ett nytt Scandic-hotell på Århus Ö i Danmark. Ordervärdet uppgår till cirka 2 mdkr. Byggnadsarbetet väntas inledas i april 2023 och är planerat att vara färdigställt i september 2026.

På tisdagen stod det klart att NCC tecknat hyresavtal med två nya hyresgäster för Våghuset i Göteborg. Som en konsekvens är nu samtliga kontorsytor uthyrda i Våghuset.

På onsdagen informerade NCC att man fått uppdraget av Norra Timber att utföra tre delentreprenader för att förbereda för en ny timmersorteringsanläggning vid Kåge Sågverk i Skellefteå. Ordervärdet uppgår till 60 mkr. Projektet inleds under våren och ska vara klart sommaren 2024.

På fredagen fick NCC uppdraget av Statkraft att genomföra dammsäkerhetshöjande åtgärder på Hammarforsens kraftverk. Ordervärdet landar på 160 mkr. Arbetet ska vara färdigt under våren 2025.

Min kommentar: Kul att se att det trillar in ett gäng nya uppdrag i NCCs orderbok. Uppdraget på 2 mdkr är betydligt större än genomsnittsordern för NCC. Givet att man har en historik av nedskrivningar av vissa projekt hoppas jag att man nu har genomfört gedigna beräkningar och har ingått attraktiva kontrakt.

NORDEA: På onsdagen offentliggjordes det att Nordeas styrelseordförande köpt aktier för 4,4 mkr. Totalt köpte han 36 000 aktier till kursen 10,83 euro.

På veckans sista handelsdag meddelade Nordea att man nu har avslutat sitt tredje aktieåterköpsprogram. Under perioden 20 juli 2022 till 16 mars 2023 återköpte Nordea 150 069 276 egna aktier. Sedan det första återköpsprogrammet inleddes i oktober 2021 har Nordea återköpt cirka 447 miljoner aktier.

Min kommentar: Som jag har skrivit flera gånger tidigare gillar jag Nordeas regelbundna återköp, vilka har genomförts under de senaste åren. Den nordiska storbanken har sedan tidigare annonserat att man planerar att lansera ett fjärde aktieåterköpsprogram efter bolagsstämman, vilken äger rum den 23 mars. Det fjärde återköpsprogrammet uppgår till 1 mdkr. Sedan min försäljning av ett gäng aktier i Nordea till en kurs strax under 135 kr har aktien sjunkit avsevärt. Om det skulle bli fortsatt bankturbulens till veckan, samtidigt som Nordea har paus i återköpen och utdelningen skiftas av – så kanske jag fyller på med Nordea-aktier igen. Vi får se vad som händer.

OGUNSEN: På fredagen kunde man läsa att Ogunsens grundare och tillika nuvarande styrelseordförande Per Ogunro sålt 31 720 aktier.

Min kommentar: Detta är givetvis inte den typ av nyhet man vill se i Ogunsen. Zoomar man ut kan man dock konstatera att Ogunro endast sålde strax över 3% av sina 1 miljon B-aktier. Utöver B-aktierna innehar han även 900 000 A-aktier. Har man följt Ogunsen några år är det heller ingen nyhet att Ogunro skalar av sitt ägande ”då och då”. Vi får väl se när nästa försäljning sker, men veckans försäljning skapar ingen dramatisk oro – även om det inte är något som hamnar på det positiva kontot.

Såväl bolagets kommunikation som min egen uppföljning signalerar mer utmanande momentum för Ogunsen för tillfället. Stora delar av 2022 var exceptionellt bra. Som jag tidigare uppgett tror jag 2023 kommer bli ett sämre vinstår, jämfört med 2022, för Ogunsen. Än så länge är min tes att det taktar på hyggligt väl, även om aktiviteten är lägre än tidigare.

RAKETECH: På veckans första handelsdag annonserade Raketech att man förlänger sin kreditfacilitet ett år. Kreditfaciliteten är på 15 mEUR och gäller nu till mars 2024, där man (givet vissa villkor) har option på att förlänga ytterligare ett år.

Min kommentar: Jag tänkte inte kommentera denna nyhet närmare, men personligen tycker jag att det börjar bli dags för Raketech att genomföra ett nytt förvärv nu 😊

4 comments:

 1. Hej! När jag tittar på Nordea på Avanza så verkar den säljas med högre direktavkastning på Stockholmsbörsen än på Helsingforsbörsen. Vilken ska man köpa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej! Jag vill inte ha växlingsavgifter vid köp och sälj så jag äger den svenska aktien.

   Delete
 2. Skanska har fått en order på 410 miljoner kronor. Det gäller nästa fas av hellerudskvarteret i Sandvika.

  Tethys installerade mätnings instrument i Al-Jumd.

  Geely meddelade att man kan ta plats i Volvos styrelse efter att ha dumpat aktier i Daimler.
  Volvo tar kostnad på 1,3 miljoner kronor för att stänga fabrik i Polen.

  ReplyDelete