Riksbankens senaste räntehöjning uppgick till 50 baspunkter. Det var ett beslut som fick flera banker att höja sina korta bolåneräntor.
Sedan Riksbankens senaste räntebesked har (underliggande) inflationssiffror kommit in högre än väntat, flera räntebedömare har därför skruvat upp sina ränteprognoser ytterligare.
För personer med obundna lån i mångmiljonklassen har räntekostnaderna det senaste året snabbt skjutit i höjden. Genomförda extraamorteringar är en mitigerande åtgärd för att minska de månatliga bostadskostnaderna. Att be banken plocka bort de tidigare tvingade och löpande amorteringarna är ännu ett sätt att (allt annat lika) minska de månatliga boendekostnaderna.
I takt med att räntenivåerna fortsätter att höjas krävs det dock betydande extraamorteringar och/eller andra åtgärder för att de månatliga boendekostnaderna ska sjunka.
Så länge pengarna fortsätter att flöda in som vanligt varje månad torde de flesta hushåll i ovan exempel kunna hantera de räntekrav som ställs (åtminstone på nuvarande räntenivåer), i annat fall skulle inte banken ha givit sitt godkännande till lånet.
Om pengaflödet av någon anledning minskar drastiskt kan betalningsförmågan snabbt förändras. En tydlig lågkonjunktur, utbredd arbetslöshet, signifikant nedgång på bostadsmarknaden och aktiemarknaden mm. Det är ju inte direkt ett exceptionellt orimligt scenario.
För egen del är jag numera lite mer försiktig än vad jag har varit tidigare. Vi har en betydande aktieportfölj. Vi kan leva på aktieportföljen. Det är därför exempelvis inte vår högsta prioritet att aktieportföljen ska vara värd ytterligare en miljon kronor just ”imorgon”.
Långsiktigt kommer förhoppningsvis aktieportföljen vara värt långt mer än vad den är idag. Det känns viktigare idag att inte schabbla bort det vi har byggt upp, t ex genom att ha för stora skulder som vid ett dystert scenario skulle kunna leda till tvångsförsäljning.
Jag gillar (givetvis) inte högre räntekostnader, men jag är inte orolig. Jag tycker att vi har en relativt solid finansiell ställning. På kort till medellång sikt är min tro att vi, jämfört med det historiska snittet, kommer genomföra mer amorteringar. Detta givet att inte börsen faller ihop, då kommer prioriteringarna snabbt att ändras 😊 Således räknar jag med att det framöver blir en mix av aktiesparande och extraamorteringar.
Om jag stått framför frågeställningen (och varit tvungen att välja ett av alternativen) som utgör rubrik till dagens inlägg (för att betala mina skulder), då skulle jag nog välja att sälja bostaden. Det finns givetvis mycket ifs-and-buts kring vad man väljer, men givet vår nuvarande situation skulle jag sälja bostaden och köpa en billigare.
Vad skulle ni ha valt?
Jag hade gjort tvärtom. Transaktionskostnaden på en bostadsrätt i Stockholm ligger i vart fall på någon procent, ofta lite mer om en vill ha en riktigt engagerad mäklare. Därtill kommer alla de transaktionskostnader en har för flytt och tiden det tar att hitta en ny lämplig bostad. För att inte nämna den känslomässiga påfrestningar med budgivning och att "lämna sitt hem".
ReplyDeleteJag skulle därför sälja mer likvida tillgångar först - aktier - om jag kände ett behov av att amortera.
Jag har förmånen att helt slippa denna frågeställning i dagsläget då jag står obelånad.
Mäklaravgiften, skatt som ska betalas (om man köper billigare bostad) etc är faktorer på det negativa kontot. Jag ser inte vår nuvarande bostad som "slutbostaden", så det bidrar nog till att jag hellre offrar bostaden :) Riktigt fint att stå obelånad!
DeleteHej, det är en no-brainer egentligen. Jag hade sålt lägenheten och köpt billigare. Räntorna kommer förbli högre ett tag framöver, 1-3 år är inte helt orimligt. Sen har vi en kommande krasch på börsen. Den är oundviklig. Börsen har varit boostad av billigt lånade pengar länge. Så i ditt läge hade jag även sålt av endel aktier. Jag har själv sålt cirka 40% och ligger 50% likvid. Jag var inte investerad 2008-2010. Denna gång är jag beredd och redo.
ReplyDeleteMVH Richard
Hej! Att skala av en del av aktieportföljen och behålla bostaden är nog den mest rimliga lösningen - om man inte måste göra antingen eller. Ska bli intressant att se vart bostadspriser och börsen tar vägen framöver, hoppas räntorna inte ska upp så mycket mer iaf :P
Delete