Pages

Tuesday 21 March 2023

Vår nettoförmögenhet: Prognos 2030

Det är lätt att fastna i portföljens kortsiktiga utveckling. Kollar man in portföljens utveckling på daglig basis känns det ofta som att utvecklingen går långsamt, givet att det inte är börsras 😉 Om man däremot zoomar ut och kollar på den långsiktiga utvecklingen ser man förhoppningsvis en imponerande bild.

Jag roade mig i helgen med att göra en grov prognos över vår nettoförmögenhet vid utgången av 2030. Det är givetvis inte någon exakt vetenskap. Det enda vi vet är att prognosen inte kommer överensstämma med verkligheten. Min prognos för år 2030 ska därför endast ses som en rolig grej, åtminstone tycker jag att det är roligt att göra den typen av övningar.

Enligt min prognos kommer hushållets nettoförmögenhet att uppgå till 31,5 mkr vid utgången av 2030. Om vi lyckas realisera denna prognos kan man verkligen tala om en fin resa från cirka 200 000 kr i augusti 2011 till 31,5 mkr i december 2030.

Jag tänkte inte redogöra för samtliga antaganden som ligger till grund för prognosen och som bekant är inte vår nuvarande nettoförmögenhet offentlig längre, dvs. nuvarande status anges inte heller (om man är väldigt intresserad av nuvarande status kan man göra några antaganden och "back-tracka" från 2030-prognosen).

Jag är dock mån om att uppnå de prognoser jag sätter upp. Som en konsekvens sätter jag därför hellre lite lägre prognoser än maxar prognoserna där allting måste levereras top notch för att jag ska uppnå prognosen.

Gällande prognosen för aktieportföljen bygger den på exakt nuvarande portföljinnehav, där jag inte inkluderat att fortsatta aktieköp kommer göras eller att utdelningar kommer skiftas ut och återinvesteras. Utvecklingen för ett gäng bolags aktiekurser utgår också från antagandet att den årliga kursutvecklingen kommer understiga det historiska snittet – varpå man kan ställa sig frågan varför innehaven finns i portföljen 😊

Hursomhelst, ovan finns således ett par områden där jag kommer att leverera (klart) bättre än mina prognosantaganden.

Det ska bli kul att följa och årligen uppdatera prognosen. Mot +30 mkr!

7 comments:

 1. Imponerande! Inspirerande att du delar med dig. Av intresse, är det bara portföljen så du exkluderar ditt boende?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siffran inkluderar även en (konservativ) uppskattning av boendet.

   Delete
 2. Kul inlägg och viktigt att zooma ut ibland - kanske speciellt i dessa tider!

  Gjorde en snabb simulering för oss och estimerar med hög konfidensgrad att det ligger på 20-50 MSEK, med en median på runt erat belopp. Som du skriver kan man bara ha fel när man gör sådana här prognoser😊

  Räknade på det reala värdet i slutet av utgången på 2030 - gjorde du också det eller är det ett nominellt belopp? Vad visar ett bra/bästa senario för summa?

  /Kristoffer

  ReplyDelete
  Replies
  1. 50 mkr hade varit riktigt fint!! Konfidensgraden är nog hög här också att vi landar inom det intervallet. Det luriga är ju om det dyker upp ett börsras i slutet av prognosperioden, hade varit surt om man inleder 2030 med 50 mkr och sedan slutar på 25 mkr :) Min prognos bygger på de siffror jag kommer se på "skärmen" 2030. Jag har inte gjort någon best case, men slarvigt uttryckt skulle upp mot 45 mkr kunna vara ett bra/bästa scenario.

   Delete
  2. Absolut men 20-25 MSEK är också lite svårt att ta in för min del - speciellt om man sätter sig in vad man tänkte sju år tillbaka!

   Haha ja - då får vi återigen ta denna diskusioner och göra simuleringen framåt i tid igen :)

   När når ni miljarden? Vi är där om 40-70 år med en median på 50 år så det gäller att fokusera, likt jag vet att du gör, på hälsan om man ens ska få ut något av att nå den gränsen :)

   /Kristoffer

   Delete
  3. Hehe, man blir snabbt fartblind. 20-25 mkr är ruskigt bra, men jämfört med 50 mkr låter det genast lite mindre. Vi får satsa mot 40-50 så hoppas vi att vi kommer en bit på vägen :)

   Fick gå in och köra en grov räkning nu och miljarden uppnås om 44 år :P

   Delete
  4. Helt klart på alla tre:)

   Underbart - mot miljarden!

   /Kristoffer

   Delete