Wednesday, 22 March 2023

Meet the Frugalwoods

Jag läste för någon vecka sedan ut boken ”Meet the Frugalwoods”. Bokens handling beskrivs väl av underrubriken (här översatt av mig till svenska): Uppnå finansiellt oberoende genom enkelt leverne”.

Boken är skriven av Elisabeth Willard Thames. Elisabeth, tillsammans med sin man Nate, har uppnått finansiellt oberoende genom (deras egna ord) extreme frugality. Man kan läsa mer om deras resa och tankar på hemsidan frugalwoods.com.

Innan jag läste boken hade jag aldrig varit inne på deras hemsida, jag har endast sett i periferin att någon FIRE-jägare inom ”indexgänget” nämnt deras hemsida. Ska jag vara ärlig var jag inte supersugen på att läsa boken.

Anledningen till det var att jag under årens lopp har tagit del av flera FIRE-historier och ”indexstrategin” (även om den är bra) per se är inte något jag finner extremt inspirerande.

Jag bestämde mig ändå för att ge boken en chans. Med facit i hand är jag glad att jag gav boken en chans. Även om investeringsstrategin inte intresserar mig särskilt mycket var det endast en ytterst liten del av boken som handlade om hur man kan/bör investera pengar.

Istället var det mycket fokus på deras personliga resa, inklusive många anekdoter från livet och hur de landade i varför denna (financial independence) livsresa var något de ämnade göra. Boken går således inte ut på att rabbla massa spartips rakt upp och ner. Har man läst ett antal FIRE-inspirerade böcker är det skönt att inte läsa om ”skippa utelunch varje dag på jobbet och ta med matlåda så sparar du XX kr”.

Jag skrev ned några fåtal anteckningar under tiden jag läste. Dessa summeras enligt följande:

 • Elisabeth och Nate är två personer som en dag bestämde sig för att de önskar något mer än ekorrhjulets invanda mönster och samhällets allmänna konsumtionshets
 • ”I choose to live a lifestyle that has granted me financial independence”
 • Elisabeths första “riktiga” jobb lärde henne att vara ”riktigt rik” inte är något som garanterar lycka
 • Både rika och fattiga är besatta av pengar, men av olika anledningar
 • Livstilsinflation: ”It is nice, but it doesn’t make me happier” (givet att man som utgångspunkt har en tillfredsställande ekonomisk situation)
 • “When we get into the routine of trading money in order to make ourselves happy, we lose sight of any other routes to happiness”
 • “In the end, the only person who truly cares how you live your life is you”

Sammantaget tycker jag att det var en läsvärd bok.

2 comments:

 1. Tack för uppdateringen.

  Det här tyckte jag var bra.
  “When we get into the routine of trading money in order to make ourselves happy, we lose sight of any other routes to happiness”

  Jag är tacksam att inte tro att mer konsumtion ska förändra mitt mående. Ett enkelt liv är vad jag eftersträvar - det sänker ribban för hur mycket jag behöver materiellt och ger en känsla av frihet. Det är en av livets stora utmaningar, verkar det som, att skjuta åt sidan tankar på pengar och vad en vill ha - att istället ägna uppmärksamhet och finna glädje i det en har (familj, vänner, barn) här och nu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bra citat och minst lika bra är ditt: "Jag är tacksam att inte tro att mer konsumtion ska förändra mitt mående. Ett enkelt liv är vad jag eftersträvar - det sänker ribban för hur mycket jag behöver materiellt och ger en känsla av frihet"! :)

   Delete