Pages

Thursday 23 March 2023

Varannan bostadsägare klarar inte en ökad månadskostnad på 6 000 kr + Vårt månadssparande nu jämfört med innan pandemin

Igår publicerade Nordea en undersökning där utfallet visade att 51% av bostadsägarna inte uppges klara 6 000 kr i ökade månadsutgifter under de kommande 12 månaderna. Nedan inlägg publicerade jag på Twitter igår, där det var kul och intressant att många svarade på huruvida de skulle klara 6 000 kr i högre månadsutgifter under de kommande 12 månaderna.

 


I dagens blogginlägg tänkte jag skriva lite kring marginalerna i vår ekonomi och hur vårt månadssparande har utvecklats sedan pandemin dök upp samt ge lite av mina reflektioner kring utfallet i Nordeas undersökning.

När covid-19 blev ett känt begrepp för den breda massan bestod hushållet The Dividend Story av två heltidsarbetande personer. Vi sparade då igenomsnitt minst 50 000 kr per månad. Sparandet möjliggjordes genom två solida löner och god kostnadskontroll.

Idag jobbar ingen i hushållet heltid och sedan pandemins start har det även blivit familjeutökning. Våra inkomster är således lägre idag. Utöver detta är det som bekant signifikant högre bolåneräntor idag samt allmänt hög inflation.

Vår vardagliga ekonomi har således pressats från både inkomst- och utgiftssidan. I absoluta tal har vi ett relativt stort bolån, där ingen del numera är bunden. Trots att vi har amorterat en hel del på senare tid och belåningsgraden är strax över 40% pressar räntorna på i snabbare takt än vad vi kan amortera (dvs. månadskostnaderna stiger trots amorteringar).

Den här månaden kommer vårt sparande att uppgå till 29 000 kr. Trots mindre pengar in och mer pengar ut har vi fortsatt bra marginal i ekonomin. God kostnadskontroll möjliggör att vi har möjlighet att spara (för oss) signifikanta belopp.

Personligen tycker jag att de stigande räntorna är ”icke-angenäma”. Vi har en hel del kassa i aktieportföljen och kommer därför använda månadens sparande till att genomföra extraamorteringar. Nuvarande räntehöjningscykel är en bra påminnelse om att pengar inte är gratis samt att jag gärna ser en lägre belåningsgrad om jag slutar jobba (även om man har svårt att få nya lån när man inte jobbar).

Flera FIRE-aspiranter önskar t ex att leva på aktieutdelningar eller att den så kallade fyra-procentsregeln ska täcka kostnaderna. Om vi skulle tillämpa någon av dessa båda tillvägagångssätt idag (dvs. inte erhålla någon lön från våra jobb) skulle vi fortsatt kunna hantera de stigande kostnaderna – marginalerna skulle dock så klart vara lägre.

Nordeas undersökning

Gällande undersökningen som jag refererade till ovan så blev jag förvånad över att 51% av bostadsägarna inte klarar en kostnadsökning på 6 000 kr per månad i ett år. Jag har full förståelse för att räntor och andra stigande kostnader är pressande, samt att kostnaderna redan har stigit. Jag tycker helt enkelt att andelen (51%) låter väldigt högt.

Stämmer siffran 51% då är det inte så mycket marginaler kvar. Räntorna lär säkerligen också stiga ytterligare innan de har toppat ut. 6 000 kr blir det inte mycket nya badrum, altaner och fönster etc för.

Det var kul att så många tog sig tid och svarade på gårdagens tweet. Bland de personer som svarade var det långt under 51% som inte skulle klara 6 000 kr i ökade månadskostnader. Finanstwitter må kanske inte vara ett helt representativt urval, men det är ändå positivt att se att väldigt många har goda marginaler i ekonomin.

2 comments:

  1. Vi funderade på att amortera av en del av bolånet men en enkel uträkning på det aktuella beloppet var att vi skulle sänka utgifterna med 600 kr i månaden men skulle vi investera (konservativt) samma summa så skulle vi få 1500 kr i utdelningar i månaden + en eventuell värdeuppgång på investeringen. (Vi amorterar dock månadsvis sedan ett par år tillbaka så den får ligga kvar). Angående enkätresultatet så förstår jag att många inte klarar av några större höjningar då de förmodligen levt i villfarelsen att 1%-ränta på bolånet skulle vara för evigt. I vårt närliggande villaområde är det så många dyra Teslor att jag tappat räkningen och då har i princip alla även en bil till i hushållet, modell dyrare såklart. Kan inte begripa hur folk har råd men men... Jag och frugan håller ställningarna och lever som vanligt så 6000 kr i månaden i merkostnad är inga problem :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Den där känslan och slutsatsen känner jag igen mycket från våra tankar också. Det känns som man amorterar mycket men när man kollar på lånets storlek och räntekostnaderna händer det ändå inte särskilt mycket. Det är verkligen mer lockande att investera på börsen, och långsiktigt tror jag det är bättre (om man inte har väldigt mycket lån).

      Nya och dyra bilar kostar verkligen på. Bra jobbat och fint med goda marginaler i ekonomin! :)

      Delete