Pages

Sunday 23 April 2023

Portföljnyheter i veckan: v.16

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

B3 CONSULTING GROUP: B3 Polen meddelade i veckan att data från Polski Instytut Ekonomiczny indikerar att det fortsatt är ett underskott på uppemot 150 000 specialister inom den polska IT-sektorn.

Min kommentar: B3s polska verksamhet tycker jag är en av de absolut mest spännande delarna av B3-koncernen. Den polska verksamheten har det senaste året växt oerhört bra och enligt ovanstående siffra finns således utrymme för fortsatt tillväxt.

CATELLA: Catella annonserade i veckan att man anställt Gianluca Romano till Head of Capital Raising. Gianluca tillträder sin roll nu i april. Gianlucas senaste roll var som VD på JLLs kontor i London där han var Global Head of Indirect Capital Research.

Min kommentar: Catella beskriver tillsättningen som något som tydliggör bolagets fortsatta ambition att växa, bland annat genom att vara en attraktiv partner för investerare globalt. Det är positivt att Catella fortsätter bygga för tillväxt. Jag gillar bolaget långsiktigt och tycker det ska bli väldigt spännande att fortsätta följa bolaget.

EVOLUTION: I veckan har det informerats att Nolimit City (vilka EVO förvärvade 2022) ingått avtal om att deras spel ska integreras i italienska Snaitechs online-erbjudande.

Spelmyndigheten i den amerikanska delstaten Pennsylvania har nu redovisat iGaming-intäkterna för mars 2023. När det gäller såväl slots (105m) som table games (40m) online noterades nya rekordnoteringar i mars, där de sammantagna intäkterna uppgick till drygt 145 miljoner USD. Jämfört med februari 2023 innebar utvecklingen en tillväxt på 13% och jämfört med mars 2022 landade tillväxten på 26%.

Min kommentar: Det är glädjande att se att EVOs varumärken landar nya distributionsavtal. Vidare är det mycket positivt att se att utvecklingen i USA (och i detta fall Pennsylvania) fortsätter att utvecklas i positiv riktning. Intäkterna avser hela delstaten och inte EVO specifikt. I mars utgjorde online-intäkterna (inklusive poker) i Pennsylvania nästan 30% av delstatens totala gaming-intäkter, vilket är en ökning från 26% i mars 2022. 

HANDELSBANKEN: I den internationella fondrankingen Refinitiv Lipper Fund Awards utsågs fyra av Handelsbankens fonder till bästa fond i en sin fondkategori. Refinitiv Lipper Fund Awards har sedan lång tid tillbaka uppmärksammat de fonder med bäst riskjusterad avkastning i förhållande till likartade fonder under en tre-, fem- och tioårsperiod. Sammantaget plockade Handelsbankens fonder hem följande utmärkelser:

  • Handelsbanken Multi Asset 60: Bästa fond 3 år i kategorin Mixed Asset SEK Balanced
  • Handelsbanken Stiftelsefond: Bästa fond 5 år och 10 år i kategorin Mixed Asset SEK Balanced
  • Handelsbanken Hälsovård Tema: Bästa fond 3 år och 5 år i kategorin Equity Sector Healthcare
  • Handelsbanken Multi Asset 75: Bästa fond 10 år i kategorin Mixed Asset SEK Aggressive

Min kommentar: Trots en utmanande marknad under det senaste året har Handelsbanken uppvisat god flödesutveckling när det kommer fondaffären, där man har fortsatt att vinna marknadsandelar. Det är imponerande. Det är också angenämt att det trillar in lite fondutmärkelser.

NEOBO: Antalet lediga lägenheter på bolagets hemsida fortsätter att sjunka. I skrivande stund finns det 182 lediga lägenheter på hemsidan (195 förra veckan) och 29 lediga lokaler (28 förra veckan). Antalet aktieägare hos Avanza fortsätter också att sjunka, vid min avstämning har antalet aktieägare sjunkit med drygt 1 600 personer jämfört med föregående vecka. Antalet aktieägare uppgår nu till cirka 155 000 stycken.

Min kommentar: Det är glädjande att se att antalet lediga lägenheter fortsätter att minska. Jag hoppas att det kommer vara en ihållande trend att vakanserna minskar. Givet den utmanande omvärldsmiljön för många fastighetsbolag är det viktigt att beståndet är uthyrt (om inte renovering genomförs) och genererar hyresinbetalningar.

OGUNSEN: Enligt min uppföljning har Ogunsen i veckan publicerat nio nya rekryteringsannonser. Det är den (delat) näst bästa veckan hittills i år. Endast vecka två har varit bättre.

Min kommentar: Veckans skörd av nya rekryteringsannonser tog fart på fredagen då SJR publicerade tre nya rekryteringsannonser på uppdrag åt hälsokedjan Life. Man skriver dock på en av de tre annonserna att man söker ekonomiassistenter (= i plural), däremot inte hur många – så den underliggande utvecklingen är sannolikt bättre än vad jag har lagt in i min uppföljning. I övrigt har WES publicerat två nya rekryteringsuppdrag i veckan.

PEAB: På måndagen meddelades det att Peab fått uppdraget att fortsätta utbyggnaden av Trollhättans avloppsreningsverk. Ordervärdet uppgår till 355 mkr. Ambitionen är att den nya delen av avloppsreningsverket ska tas i bruk under 2025.

På tisdagen stod det klart att Peab fått uppdraget att renovera hyreslägenheter i Helsingfors. Ordervärdet uppgår till 18 miljoner euro. Byggstart är i maj 2023 och arbetet planeras vara färdigt i april 2025.

På torsdagen informerades det att det Peab och SSAB inleder ett 18 månader långt forskningsprojekt i syfte att ta reda på klimatnyttan som SSABs fossilfria stål tillverkat med HYBRIT-teknologin kan komma att bidra med för Sveriges bygg- och anläggningsbransch.

Min kommentar: Det är trevligt att kunna konstatera att Peab har plockat hem två nya ordrar. Som jag tidigare har påtalat känns det (givet nuvarande omständigheter) extra glädjande varje gång en ny order trillar in.

4 comments:

  1. Det blir spännande med hybritteknologi samarbetet mellan PEAB och SSAB. Jag kommer också med nyheter och även med kommentarer då jag är ledig denna helg.

    Fastpartners styrelseledamot har köpt 800 aktier i fredags.

    Äger D aktien och har inte många nyheter denna vecka därför ger jag ut denna mindre intressanta nyhet.

    JM utökar projektet i gammelstaden i Göteborg med 150 studentlägenheter. Detta meddelades i tisdags.

    Kommentar: roligt att projekt utökas med 150 lägenheter för studenter. Det behövs i dessa tider.

    I måndags utsåg Nimbus ett företags som heter Bootservice windrowse till ny återförsäljare i södra Tyskland.

    Kommentar: Alltid roligt med nya återförsäljare som vill samarbeta.

    Tieto Evry fick en beställning av E-verksamheten Esam i torsdags.

    Kommentar: Det står ej hur mycket denna beställning är värd vilket jag tycker är dåligt.

    Volvo energychefen Joachim Rosenberg har i fredags köpt 25000 aktier i Volvo B.

    Kul med lite större insider köp i Volvo efter en bra rapport.

    Här slutar mina nyheter ha en bra söndag.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack för dina spännande nyheter! Verkligen imponerande insynsköp i Volvo. JM har jag på bevakningslistan nu, jag hoppas att aktien kan komma ned mot 150 kr framöver :)

      Delete
  2. Vad tycker du är rimlig pris för Evo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Givet min vinstprognos för innevarande år tycker jag 1 500 kr är ett rimligt pris. Givet bolagets historik och framtida tillväxtmöjligheter ämnar jag dock inte sälja mitt innehav i EVO :)

      Delete