Pages

Saturday 22 April 2023

Börsveckan, utdelningar & agera rationellt

Rapportperioden har nu växlat upp. Det är alltid spännande att ta del av bolagens rapporter. För egen del inleds rapportperioden på allvar nästa vecka då en lång rad portföljinnehav rapporterar.

Under förra helgen trillade årets utdelning från EVOLUTION in på kontot. Bolagets starka verksamhetsutveckling kombinerat med att jag ökat mitt innehav i EVO borgade för en fin utdelningsökning jämfört med föregående år. Under innevarande år ser EVO ut att vara det bolag som ger mig den elfte största utdelningen.

Givet en (relativt konservativ) utdelningsprognos för år 2024 samt min nuvarande portföljsammansättning väntas EVO nästa år vara det bolag som ger mig den sjunde största utdelningen. EVO är inte direkt ett bolag man äger för den höga direktavkastningens skull, zoomar man ut några år kommer dock bolaget bjuda på riktigt fina utdelningar över tid.

När det gäller aktietransaktioner har jag varken köpt eller sålt några aktier under den gångna veckan. När börsen stängde på tisdagen hade börsen stigit sju dagar på raken. I likhet med vad jag har skrivit under de senaste två veckorna har jag inte kollat på aktiekurser särskilt mycket, det är en trend som fortsatt även den här veckan.

Faktum är att jag missade en ganska stor nedgång i NORDIC PAPER. Det tog 1,5 dag innan jag noterade att aktien sjunkit en hel del, vilket visade sig vara till följd av en analys som Nordea publicerade. Jag noterade däremot Nordeas analys samma morgon som den publicerades. Nordic Paper är en aktie som på senare tid har fått ett ökat intresse bland småspararkollektivet. Personligen tycker jag att det ska bli intressant att se hur aktien reagerar efter att årets utdelning har skilts av.

Istället för att kolla aktiekurser har jag till fullo njutit av det fina vädret och spenderat många lektimmar med sonen. Det är oslagbart att se hans glädje när han springer runt och leker och utforskar nya saker. Det känns (minst sagt) som bättre spenderad tid än att kolla om t ex Peab står i 50 kr eller 55 kr.

För min del tycker jag att det är så oerhört enkelt att trilla dit och göra irrationella beslut om man hela tiden exponerar sig för att falla för Mr. Markets frestelser. Jag är ingen trader så det finns inget behov för mig att kolla aktiekurser löpande. Ett bra tips för att inte agera irrationellt (= göra dåliga aktieinvesteringar) är därmed att köpa kvalitet och sedan ägna sig åt andra intressen. Köper man t ex Investor är det inte sannolikt att du behöver kolla in bolagets aktiekurs dagligen, veckovis, månadsvis eller kvartalsvis.

Överlag räknar jag med att det blir en del rörelser i enskilda bolag under rapportperioden så vi får se vad som bjuds där.

Har ni köpt eller sålt något i veckan?

14 comments:

  1. Har kollat väldigt lite på börsen denna vecka. Men jag skall kolla mer nästa vecka. Inga köp eller sälj.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rapportperioden brukar kunna ge en del volatilitet så kan nog bli lägen nästa vecka :)

      Delete
    2. Men det blir nog den defensiva vägen och fylla på i SHB.

      Delete
    3. SHB är ett trevligt köp :)

      Delete
  2. Go lördag!
    Mitt största enskilda innehav är just nu Evolution. Utdelningsmässigt blir det en sjunde plats men jag hoppas att den kommer stiga på listan även om jag tvingas skala ned innehavet litegrann kanske. Allt beror ju på hur kursutvecklingen blir framöver.

    Köpte några Realty Income i början av veckan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Go lördag!
      Fint bolag EVO :) Hur stor del av portföljen har du i EVO idag?

      Delete
    2. EVO står denna helg för 7,9% av totalen vilket är högt. När, inte om, den närmar sig 10% får jag kanske fundera på att skala. Allt beror ju på hur snabbt den rör sig uppåt plus nyinsättningar/utdelningar som påverkar totalen.

      Delete
    3. Nice! Jag har lite mer än 10% i EVO för tillfället. Vi får se hur rapporten tas emot om EVO-delen i portföljen sjunker "naturligt" eller om rapporten kommer in bättre än väntat och aktien stärker sin position :)

      Delete
  3. Avvecklade min post i kinnevik. Ett av mina äldsta innehav och det har varit en fin resa, men nu gillar jag inte hur det ser ut längre. Visst kan jag gräma mig för att jag inte sålde närmare toppen för ett par år sedan, men det har ändå varit fin uppsida om jag räknar med att jag varit med vid utdelningen av millicom och zalando - vilka båda fick lämna portföljen ganska omgående.

    Likviderna gick i huvudsak in i spiltan. Gjorde något mindre köp I SCA och Industr.

    Jag kämpar med aktivitetsbias. Siktar på att köpa kvalitets- och investmentbolag och sitta still. Lyckas hyfsat att sitta still efter köp.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Grattis till fin affär! Alltid svårt att pricka toppen när man säljer. Spiltan är ett fint bolag, jag har funderat på att köpa lite aktier där också men har inte kommit till skott än. Jag gillar att det inte går köpa aktien dagligen :)

      Delete
  4. Jag har börjat månadsspara i aktier. Jag sätter in 10000 och köper ca 10 aktier för det varje månad plus återinvesterar 50% av utdelningen i utdelande aktie. Resterande del minskar belåningen eller sätta i annan aktie. Tiden får utvisa om det var smart eller inte! 😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det låter som ett bra upplägg! Månadssparande är fina grejer :)

      Delete
  5. Några köp blev det i veckan, lite blandat. Cibus, Aktiespararna B, New Wave och lite i Telia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trevliga köp! New Wave har jag lite span på också :)

      Delete