Från att under många år ha kastat in samtliga sparrelaterade pengar på börsen har jag nu fått upp farten ordentligt med att amortera på bolånet.
Den svenska Riksbanken höjde som bekant nyligen sin viktigaste styrränta med 50 baspunkter. Med en höjning på 50 baspunkter var SEB först ut bland storbankerna med att höja sin rörliga boränta efter senaste riksbanksbeskedet.
Har man lån på ett par miljoner blir det snabbt stor skillnad i månatliga räntekostnader om boräntan ökar från något på 1% till 3, 4 eller 5%. Det har föranlett att min fru och jag under det senaste året har amorterat mer än någonsin tidigare. Under den senaste månaden har vi amorterat bort cirka 100 000 kr.
Det är vanskligt att uppskatta marknadsvärdet på lägenheten nu men enligt min bedömning har vi en belåningsgrad på runt 39% i skrivande stund. Det känns överlag som en stabil nivå tycker jag. Lånet är fortsatt ändå på en sådan nivå att vi tydligt känner av de snabbt stigande räntorna.
De flesta bedömare verkar utgå ifrån att räntan snart toppat för den här gången. Det skulle vara ett välkommet besked för mig och säkerligen många andra.
Givet att ni har bolån, amorterar ni mer nu än tidigare?
Har alltid amorterat tidigare, men nu pausade vi faktiskt amorteringarna för att istället kunna spara ihop till en större renovering inom kort. Det kändes dumt att ta omvägen via amortering för sedan behöva utöka lånet igen. Vi ligger på 55% belåning, vilket känns hållbart för vår ekonomi.
ReplyDeleteTror också att räntan snart kommer att toppa ur och risken finns att Riksbanken så småningom kommer att behöva paniksänka om vi får en långvarig lågkonjunktur med tillhörande fastighetskrasch.
Spännande med renovering, vad planerar ni att renovera? Det låter som ett bra upplägg. Hoppas räntenivåerna kan komma ned lite igen :)
DeleteHar egentligen inte fattat varför x% belåningsgrad är relevant, ja det säger ju en del om stabilitet (på samma sätt som hos ett företag, jämför soliditet/net debt) men ett mer relevant mått borde ju vara lånekostnader + amortering i förhållande till nettolön/utdelningar etc, på samma sätt som sagt hos ett företag.
ReplyDeleteSjälv äger vi ett hus, inga lån förutom CSN på +65 kSEK. Om vi inte skulle realisera huset / sälja så spelar det ju egentligen ingen roll om värdet är 1 eller 2 MEUR, förutom att ett högre värde bör innebära ett högre taxeringsvärde (och skatt, dvs kassaflöde).
Mvh
Emigrantinvesteraren
Jo jag hållet med och skrev något liknande för ett tag sedan på bloggen. En låg belåningsgrad hjälper föga om man inte kan betala räntorna :)
DeleteMen jag tycker ändå det är lite kul att se belåningsgradens utveckling över tid. Det är ju en parameter som lagstiftning/FI och banker lägger stor vikt vid (också - förutom bland annat betalningsförmåga).