Pages

Sunday 7 May 2023

Portföljnyheter i veckan: v.18

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

B3 CONSULTING GROUP: På tisdagen meddelades det att Pareto internmäklat 45 000 aktier i B3 till kursen 152,80 kr. Affären motsvarar 0,5% av aktierna.

Min kommentar: Det har varit en turbulent tid för B3-aktien efter Q1-rapporten publicerades. Jag har fått en del frågor kring min syn på rapporten. Jag tänkte inom kort återkomma i separat inlägg om vad jag anser om rapporten och aktien. Gällande ovan nyhet och den stora kursnedgången utgår jag ifrån att någon större ägare vill minska ned sin position. Det finns några storägare (t ex Sven Uthorn och Protector) som minskat ned sitt innehav på senare tid.

Styrelseordförande Sverre har köpt aktier efter varje kvartalsrapport under en period nu, det skulle vara fint om han fortsätter med den trenden nu när aktien sjunkit. Jag har noterat att han har plockat bort sina one pagers om B3 på sin hemsida, så jag hoppas inte han ändrat synen på B3 😊

BETSSON: På tisdagen annonserades det att styrelseledamot Eva Leach köpt aktier för knappt 220 000 kr. Samma dag informerades det också att styrelseledamot Peter Hamberg köpt aktier för 4 mkr, där 38 000 aktier köptes för 106,32 kr per aktie.

På torsdagen beslutade Uppsala Tingsrätt att inte ge Betsson något skadestånd efter att en man stämt bolaget till följd av att han spelat bort närmare 5 mkr. 

Min kommentar: Operationellt levererar Betsson på ett imponerande sätt för tillfället. Det är glädjande att se att det följs upp med insynsköp, varav ett signifikant köp.

BYGGMAX: I veckan har Byggmaxs styrelseordförande köpt 10 000 aktier till kursen 29 kr.

Min kommentar: Aktien har pressats mycket på slutet. Det känns därför extra trevligt att konstatera att styrelseordförande fortsätter att köpa aktier.

CATELLA: På fredagen offentliggjorde Catella att Michel Fischier blivit utsedd till CFO. Han var innan dess tillförordnad CFO samt IR-chef.

Min kommentar: Jag hoppas och tror att detta blir en bra rekrytering. Jag har varit i lite kontakt med Michel i hans roll som IR-chef och är där nöjd med de svar/förtydliganden jag fått.

EVOLUTION: EVOs Nordamerika-chef har i veckan köpt 1 000 aktier till kursen 1 299 kr.

Min kommentar: EVO är ett kärninnehav i min portfölj och det är positivt att ta del av veckans insynsköp. Det finns mycket utrymme för EVO att fortsätta växa på.

INWIDO: På onsdagen kommunicerade Inwido att man investerar 100 mkr i Elitfönster i syfte att uppnå ökad kapacitet, lönsamhet och hållbarhet. Investeringen avser Elitfönsters produktionsanläggningar i Vetlanda. Som en konsekvens kommer produktionen framöver ske i en fabrik istället för två. Detta är den största satsningen i Elitfönsters snart 100-åriga historia. Planen är att implementeringen ska vara fullt genomförd under 2025.

Min kommentar: Jag gillar att Inwido satsar långsiktigt. Elitfönster är ett starkt varumärke på den svenska marknaden. I övrigt ser jag dock gärna att Inwido inom kort drar till med ett nytt förvärv.

ITAB: På onsdagen meddelade ITAB att man ingått avtal om leverans av inredningar och kassadiskar till en ledande dagligvarukedja i Argentina. Avtalet inkluderar uppgradering i 40 av butikskedjans butiker. Avtalet väntas inledas i Q2 2023 och det totala ordervärdet uppskattas till 13 miljoner euro under två år.

Min kommentar: Det är trevlig läsning när man kan konstatera att ITAB vinner nya ordrar. Under de senaste månaderna har det trillat in några ordrar som man valt att offentliggöra via pressmeddelanden.

KAMBI: På tisdagen annonserade Kambi att man ingått ett exklusivt avtal med amerikanska Bally’s. Kambi kommer supportera Bally’s online sportsbetting-plattform (Bally Bet) och retail sportbok. Bally’s är ett av världens ledande kasinobolag, det är stort att Kambi ingått ett exklusivt långsiktigt avtal med Bally’s. Vid utgången av 2023 väntas Bally’s med Kambis hjälp vara live online i minst sju amerikanska delstater och på fyra landbaserade ställen.

På onsdagen kommunicerade Kambi att man har återbetalat konvertibelobligationen på 7,5 miljoner euro som utfärdades till Kindred i samband med avknoppningen 2014. Återbetalningen uppges inte ha någon påverkan på partnerskapet mellan bolagen. Samma dag informerade Kambi att man lanserar ett aktieåterköpsprogram på upp till 7,2 miljoner euro. Aktierna kommer att köpas tillbaka mellan 3-31 maj 2023.

Min kommentar: ÄNTLIGEN drog Kambi in en riktigt intressant kund. ÄNTLIGEN har Kambi också betalat tillbaka det tidigare utestående så kallade poison pill. Sammantaget tre väldigt trevliga nyheter från Kambi i veckan.

NCC: I slutet på april meddelade NCC att man makulerat närmare 8,7 miljoner återköpta aktier. Antalet totala aktier uppgår därefter till 99 760 956 stycken.

NCC har i veckan presenterat ett uppdrag i Norge där man ska asfaltera vägar för 60 mNOK. Arbetet kommer pågå mellan juni och oktober i år. I Norge har man vidare erhållit två uppdrag relaterat till dammarbete.

På onsdagen kommunicerade NCC att man tilldelas (maximal) klimatbonus på 1,5 mkr för projektet att bygga Kalix bro.

På fredagen annonserade NCC att man fått uppdraget att omvandla den gamla Spritfabriken i Eslöv till bostäder och kontor. Ordervärdet uppgår till 320 mkr. Första inflyttningsdag väntas i slutet av 2024.

Min kommentar: NCC återköpte ett betydande antal aktier under förra året. Det är positivt att man nu makulerat ett stort antal aktier. Bland övrig motvind för närvarande kan detta ge en (allt annat lika) mojnande effekt i jakten på att nå 16 kr i vinst per aktie 2023. Det är också trevligt att konstatera att det trillar in lite nya ordrar.

Övrigt

Jag hinner tyvärr inte skriva mer denna gång. Några nyheter jag tänkte inkludera fick därför inte plats i dagens inlägg. Jag kommer ta med dem nästa söndag i stället.

6 comments:

  1. Fina nyheter du levererar. Kul att bloggen kommer tillbaka efter paus. Kämpa på :)

    Kommer även jag med nyheter vissa är roliga men vissa visar att vi är på väg mot sämre tider.

    Första nyheten är en rolig nyhet för Bilia som öppnar en ny bilhall för kinesiska Xpengs bilar. Detta meddelades i Torsdags.

    Kommentar: Alltid roligt när nya kunder/ avtal träder fram.

    Den andra är desto tråkigare. Förra veckan varslade Clas Ohlsson 70 personer. Nu i fredags kom det fram att man skall varsla från kontorsled.

    Kommentar: Jag vill ta upp allt som jag tycker är viktigt och inte bara haussa.

    Cloettas marknads direktör och styrelse ledamot ökade med drygt 8000 samt 3000 aktier i fredags. Största köpet gjordes dock förra fredagen då storägaren matfors ökade med 1 miljon aktier.

    Kommentar: Alltid intressant med storägar och insider köp.

    Roligaste nyheten för mig denna vecka är Coors avtalsförlängning med Hemsö. Årligt avtalsvärde är 50mijoner. Avtallsförlängningen börjar gälla i oktober. Dessa 2 bolag har haft samarbete sedan 2017. Denna nyhet uppdagades i onsdags.

    Kommentar: Alltid trevligt med avtalsförlängningar som stärker förtroende och som visar på god samaarbetsvilja.

    Ja jag har fastighetsaktier kvar hur dumt det än låter.

    I torsdags tecknade Fastpartner ett hyresavtal med Gerlesborgsskolan på Lidingö. Antalet KVM är: 1243.

    Kommentar: varför finns inte avtalvärde med?

    I onsdags kom det fram att Investor anväder sitt överlåtelsebemyndigande av aktier som man fått på bolagstämman.

    Kommentar: Var ej på stämman så skriver bara varsågoda.

    Nimbus har utsett Approved Boats till första återförsäljare i Skottland.

    Kommentar: Alltid roligt med nya återförsäljare och nya länder.

    Proact IT har haft 5 insynsköp i fredags. Den största av dem är huvudägaren Mats Gren som köpte 100.000 aktier. Andra största var inte ens en tiondel av antalet.

    Kommentar: Roligt när huvudägare ökar. Har ingen rädsla för utköp varken här eller i Cloetta.

    Telias VD köpte i fredags 10.000 aktier.

    Kommentar: Tror att denna VD kommer att förändra Telia till ett bättre och defensivare bolag. I längden.

    Tietoevry har nu slutfört sin integration där Connect och Transform slagits samman. Detta kan leda till varsel om 500 anställda enligt VD ord från torsdagens rapport.

    Kommentar: Intressant att se hur det kommer att gå.

    Sist men inte minst har Industrivärden köpt 100.000 aktier i Volvo.

    Kommentar: Alltid roligt med köp från investmentbolagen.



    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack detsamma, väldigt intressanta nyheter du bjuder på! Telia är jag lite småsugen på kring dessa nivåer. Helt riktigt att inte bara ange positiva nyheter. Gällande Classas varsel kanske det ändå kan bli positivt för aktieägarna i slutändan om bolaget blir mer kostnadseffektivt :)

      Delete
  2. Angående B3 och Sverre, känns inte som han ändrat syn på bolaget direkt :)

    https://tv.finansavisen.no/m/IAVmsNfj/sverre-bjerkeli-er-all-in-og-eier-aksjer-for-700-millioner?list=e9khv1kq&zephr_sso_ott=2j36zo

    ReplyDelete
    Replies
    1. TUSEN TACK för denna delning. Jag hade helt missat intervjun. Ja, Sverre känns fortsatt positiv :)

      Delete
  3. Tack för att du delar. Jag har i veckan rensat bort sista innehavet jag hade kvar på BiMObject, en listen position med förslut men det var dags att gå vidare och ta lärdom. Jag köpte Gilead och Pfizer, båda är billiga, bra tillfälle att öka på inom hälsovård när alla är fokuserade på räntorna och bank oro😀

    ReplyDelete