Pages

Friday 23 June 2023

Portföljens största innehav

I dagens inlägg tänkte jag redogöra mitt största innehav.

Jag är tämligen säker på att det är ytterst få (om någon?) som kommer ha exakt samma tre största innehav som jag har. Jag är också säker på att det är personer som inte har någon avsikt att äga ett eller flera av mina tre största bolag. Med det sagt, detta är mina tre största innehav per idag. Det innebär inte nödvändigtvis att det kommer vara mina tre största innehav nästa vecka. Det som är fantastiskt med börsen är att det finns oerhört många investeringsmöjligheter och man kan välja det som passar sig själv bäst.

Portföljens största innehav: HANDELSBANKEN

Vid utgången av Q1 2023 hade Handelsbanken ett justerat eget kapital per aktie på 93,39 kr. Det kan jämföras med aktiekursen (när detta inlägg skrivs på torsdagseftermiddagen) 88,84. Handelsbanken handlas således till rabatt mot justerat eget kapital. Det tycker jag är en för konservativ värdering för ett bolag som har blivit utsedd till Europas säkraste bank och en av världens säkraste banker.

Just stabiliteten i banken är något som annars på en del håll lyfts fram som en osäkerhetsfaktor vid en investering i Handelsbanken. Framför allt är det den omfattande exponeringen mot bostads- och fastighetssektorn som är en risk som lyfts fram. Handelsbanken har en stark historik av god kreditkvalitet. Med det sagt anser jag ändå inte att man ska förringa den signifikanta exponeringen mot bostads- och fastighetssektorn.

Banken har också en stark finansiell ställning, vilken kommer stärkas ytterligare när den nyligen kommunicerade försäljningen i Finland verkställs nästa år.

Enligt min tes är Handelsbanken väl positionerat för att supportera sina kunder i mer utmanande tider samtidigt som man kan ta vara på attraktiva möjligheter som dyker upp och tillhandahålla en god utdelningsnivå till aktieägarna.

Stigande räntenivåer är något som har gynnat storbankerna på senare tid och är givetvis positivt, förutsatt att räntorna inte stiger till en nivå som gör att kunderna i större utsträckning tvingas till att inte fullfölja sina betalningsåtaganden. Till följd av situationen i vissa fastighetsbolag och högt skuldsatta hushåll finns säkerligen risk för att det kommer vara en våt filt över Handelsbanken (och sektorn) ett tag till.

Vilket är ert största innehav?

16 comments:

  1. Hej
    Frågan är varför du väljer att ha Handelsbanken som ditt största innehav??
    Ett stabilt,säkert och bra företag är det nog men som aktieinnehav vet jag inte.
    Kursen är i princip oförändrad de senaste 10 åren ex utd.
    Om man då jämför med mitt största innehan Investor så har de gått upp ca 385% ex utd under samma period.
    Då Investor gått lite bättre än index över tid samt att de har en väldiversifierad portfölj så känns det hyfsat säkert iaf.
    Känns som att man får offra en hel del avkastning för det säkra kortet.
    Ingen kritik utan jag är mest nyfiken!
    Glad midsommar!!
    //Jojje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej!

      Jag håller med om att Investor är ett ypperligt val. Under den absoluta majoriteten av den senaste tio årsperioden har jag inte ägt en enda aktie i Handelsbanken. När det gäller storbankerna har min åsikt varit att Handelsbanken ofta varit för dyr (åtminstone på relativ basis). Nordea har varit min top pick i storbankssektorn under de senaste åren, fram till relativt nyligen då jag valde att vikta om till Handelsbanken.

      Kollade nu på Avanza och enligt deras graf har Nordea och Investor (B) en lika bra utveckling under de senaste 3 åren, Nordea är liiite före. (Jag "gissar" att utdelning inte är med i grafen, vilket gynnar Nordea om utdelning läggs på).

      Hursomhelst, jag ser inte att Handelsbanken kommer vara mitt största innehav för evigt. Om aktien stiger en bit kommer jag skala av och om kursen sjunker löser det sig automatiskt med att förstaplatsen i portföljen lämnas över :) På tal om Investor så är det mitt sjätte största innehav nu.

      Glad midsommar!

      Delete
  2. Ditt största är mitt Investor, Axfood, SEB och Industrivärden innan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fint med Investor som största innehav! SEB är intressant att följa med :)

      Delete
  3. Ditt största innehav är mitt femte.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ditt största är mitt sjätte största :)

      Delete
  4. SHB är även mitt största innehav. Jag har ungefär samma tes som du. SHB ser attraktivt värderat ut just nu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Härligt! Vi får hoppas SHB kan få en studs upp igen under resterande del av året :)

      Delete
  5. Mitt största är Svolder. Beror dock mest på att kursutveckling senaste åren varit bra och jag håller tillsvidare.

    ReplyDelete
  6. God midsommardag!
    Mitt största innehav är sedan februari i år, Evolution.
    SHB har jag på 29:e plats...

    ReplyDelete
    Replies
    1. God midsommardag! Trevligt med EVO som största innehav och kul att SHB är med på innehavslistan också :)

      Delete
  7. Här är det SCA som har platsen som största innehav

    ReplyDelete
  8. Lite sen på bollen, men Atlas Copco är mitt största innehav. Drygt 20 procent av min portfölj står aktien för och sen är mitt tredje största innehav Investor, så det blir lite kaka på kaka där.
    Handelsbanken är mitt sjunde största!
    Mvh,
    Bourse

    ReplyDelete
    Replies
    1. Riktiga kvalitetsbolag både Atlas och Investor! Fint med Handelsbanken på plats sju med :)

      Delete