Pages

Wednesday 12 July 2023

Fem investeringslärdomar + känslan efter vinstvarning

Det får bli två blogginlägg idag. Upp som en sol och ned som en pannkaka. Det är något som verkar vara en bra beskrivning av B3-aktien.

Igår kväll skickade B3 ut en vinstvarning. Jag har förändrat mitt innehav efter vinstvarningen men jag återkommer i separat inlägg kring vinstvarningen och min syn på aktien.

KÄNSLOMÄSSIGT UTMANANDE

På Instagram har jag nyligen sett ett par (av varandra oberoende) influencers prata om att man inte ska tro på allt man ser i sociala medier. Det vill säga, det kan verka som att många lever drömliv medan man själv kanske har en annan bild av sitt eget liv. Det är förstås ingen nyhet att väl valda (ofta positiva) delar ur ett liv publiceras på Instagram.

Ovanstående Instagram-beskrivning gäller givetvis även på många andra håll, exempelvis på investeringsforum. Många personer delar gladeligen med sig av positiva händelser medan man "glömmer” redogöra för negativa utfall.

Som en följd av ovanstående ord står jag därför här idag och skriver ett inlägg till följd av en aktie som haft det ordentligt jobbigt på slutet. Jag ska inte ljuga. Det var jobbigt att se B3s vinstvarning igår.

Varken de sista timmarna igår kväll eller de första timmarna idag går till historien som de bästa i mitt liv. Vidare har jag kollat aktiekursen ”för många” gånger på förmiddagen idag. Det är i vissa stunder lätt hänt att drabbas av en känsla av att ingen botten existerar när det är turbulent. När den känslan infinner sig är det sedan lätt att göra något irrationellt. Inte sällan kan botten visa sig vara relativt nära förestående när den känslan uppenbarar sig. För B3s aktieägare hoppas vi att aktien bottnade under förmiddagen idag, men vi får väl se.

Det är ofta oerhört kul och inspirerande att blogga och skriva om investeringar. Det är dock inte lika tillfredsställande när ett bolag man skrivit om mycket utvecklas illa, såväl verksamhetsmässigt som aktiekursmässigt.

När jag satt vid datorn tidigare idag vände jag spontant på huvudet. Jag såg då en leende pojke (= min son) komma springandes emot mig. Jag tänkte då att nu måste jag skärpa mig och rycka upp mig.

Det finns ingen som ens är i närheten av att göra enbart enastående investeringar. Ibland presterar man bra och ibland presterar man mindre bra. Under mina år som investerare har jag gjort en hel del bra saker OCH en hel del mindre lyckade saker.

Under min tid som investerare i B3 har jag också gjort en hel del bra saker och en hel del mindre bra saker – exempelvis har jag sålt flera tusen aktier över 150 kr och hela vägen upp till nästintill ATH-notering. Med facit i hand skulle jag givetvis ha sålt betydligt mer.

Det är viktigt att försöka lära sig av sina misstag och komma igen starkare nästa gång.

LÄRDOMAR

Jag ser min investeringsprocess som något som är under ständig utvecklig, i takt att jag utvecklas som investerare. Några spontana lärdomar jag kom att tänka nu, dels kring min investering i B3 men dels också generellt:

  • Inte bara köpa "billigt": Om en aktie kostar 100 kr och jag tycker att den borde vara värd 150 kr, då finns det således en bra uppsida. Frågan är om det räcker för att investera i bolaget? Många gånger kan det nog vara bättre att inte harva runt kring saker som ”bara” är billiga.
  • Det behöver finnas tydliga triggers: Jag tror att jag behöver bli än tydligare med att identifiera faktorerna som ska ta aktien från t ex 100 kr till 150 kr. Utan tydliga triggers finns risken att billigt förblir billigt under lång tid. 
  • Investerarsentiment: Man kan inte erhålla enastående avkastning över tid om man tar rygg på alla andra. Jag tycker överlag att jag är bra på att gå min egen väg. Om man ser på B3-aktien var intresset svalt när jag började investera i bolaget. Därefter utvecklades bolaget och aktien bra, vilket ledde till att aktien blev ”en liten snackis”. Ibland kan det fungera som en kontraindikator.
  • Inte för stor exponering mot ett enskilt innehav: Detta är egentligen ingen ny lärdom, utan mer en påminnelse. Personligen passar jag inte för att ha en exceptionellt stor exponering mot ett enskilt innehav (vilket jag inte heller har haft i B3).
  • Tydlig exit: Jag har ibland skrivit att jag tycker att det är svårare att sälja än att köpa. Framöver behöver jag bli bättre på att ange vad som skulle få mig att sälja en aktie, företrädesvis ska detta fastställas (senast) i samband med att man investerar i bolaget.

12 comments:

  1. Förstår att det är en jobbig känsla. Det är mycket lättare att skriva om sina innehav när det går bra, men jag som läsare uppskattar din transparens här! Alla gör misstag och det är något som helt enkelt får accepteras. Det viktigaste är att man lär sig av det. Jag borde exempelvis ha sålt SBB när den var upp 80 procent för mig. I stället sålde jag den när den var ned lika mycket. Det var inte kul, men jag har lärt mig saker från det.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack för peppande ord! Håller helt med, man får lära sig av sina misstag och bli starkare till nästa gång. Det är fint med investeringar ändå att man aldrig blir fullärd.

      Delete
  2. Tråkigt att höra. Tyvärr händer det ibland .

    Själv satt jag med HQ bank (tappade runt 90%) under finanskrisen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är oundvikligt att inte trilla "dit" ibland när man investerar på börsen. Segt med HQ :(

      Delete
  3. Finns många exempel och det kommer nog flera VV p.g.a kostnadsökningar. Men visst det kanske var en liten varning när VD avgick. Betssons omvänd VV kommer nog att vara ganska sälsynt i dessa tider.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Att något var misstänksamt när VD avgick kanske man borde lagt större fokus på. Samtidigt är hon än så länge kvar som Senior Advisor, så vet inte vad jag ska tro riktigt :)

      Delete
  4. Är på semester i Sverige så varit dålig på att kommentera, tråkigt att höra men se det positiva att du är ödmjuk. Nu kan jag ha fel men störtdök inte aktien först till 95 sek för att sedan under dagen återhämta sig??

    Hade jag varit du hade jag skrivit ut dina "regler" så att du har dem framför dig när du ska investera. Lite som att du ska pricka av allt och du hade bett en chef om "approval" för att godkänna dealen.

    Mvh
    Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
    Replies
    1. Låter härligt med semester! Jo aktien dök till några kronor under 95 kr och har sedan återhämtat sig en bit iaf.

      Bra tips med reglerna, det ska jag göra!

      Delete
  5. Mycket bra skrivet, bra punkter som alla borde följa!

    ReplyDelete
  6. Bra inlägg!

    En annan sak att tänka på är att ett dåligt utfall av en investering inte nödvändigtvis betyder att beslutet att investera i aktien var fel, allt handlar ju om bedömd möjlig avkastning i förhållande till risk. Om man t ex skulle få slå en gång med en tärning och få 1000 kr om det blev en 6:a men betala 10 kr om det blev 1-5 så skulle det naturligtvis vara rätt beslut att spela, även om det visade sig att man förlorade.

    Det är tyvärr aldrig så svart-vitt med investeringar, men poängen att en investering som inte gav utdelning inte behöver innebära att man tagit fel beslut tidigare kvarstår. Därmed inte sagt att man inte ska utvärdera om man investerat på rätt grunder.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Mycket kloka ord! Jag nu boken "Unknown Market Wizards" och de har faktiskt diskuterat exakt det där - att en trade kan vara "rätt" även om utfallet inte blev så bra.

      För min del i B3 tycker jag att det var ett klockrent investeringsläge, men jag hade ingen tillräckligt bra strategi för att sälja alt att jag blev för girig och ville ha mer. Nu har ju aktien typ halverats så nu känns det som ett nytt case igen :)

      Delete