Pages

Sunday 9 July 2023

Portföljnyheter i veckan: v.27

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

HANDELSBANKEN: Handelsbanken håller strukturella valutapositioner för att säkra kapitalrelationen mot valutakursrörelser. Handelsbanken har sedan tidigare tillstånd från Finansinspektionen att undanta dessa från kapitaltäckningen. I helgen som gick meddelade Handelsbanken att tillståndet nu har utökats till att omfatta fler valutor.

Min kommentar: Detta är ett positivt besked som Handelsbanken kommunicerade. Det är ett besked som ytterligare stärker bolagets marginal jämfört med den regulatoriska kärnprimärkapitalrelationen. Om detta utökade tillstånd hade gällt vid utgången av Q1 2023 hade kärnprimärkapitalrelationen varit cirka 0,50 baspunkter högre.

INTRUM: På veckans första dag kommunicerade Intrum att man avslutar sin verksamhet i Baltikum och Rumänien, vilket är i linje med den strategiska inriktningen att fokusera sin geografiska närvaro. Efter att dessa marknader avvecklas är Intrum aktiva på 20 geografiska marknader. Den baltiska verksamheten säljs för 30 mEUR. Affären för den estniska och lettiska affären väntas färdigställas i Q3, medan den litauiska affären väntas vara klar i Q4. I Rumänien säljs fordringsportföljen för 17,3 mEUR, där affären förväntas slutföras i Q3.

Min kommentar: Det är tillfredsställande att se att Intrum fokuserar sin geografiska närvaro samt får in välbehövligt kapital. Det är en hög prioritet på att minska bolagets skuldsättning.

NCC: På måndagen meddelade NCC att man fått uppdraget att bygga ett nytt avloppsreningsverk i Enköping. Ordervärdet uppgår till 325 mkr. Arbetet inleds under hösten 2023 och beräknas vara färdigt i mitten på 2027.

På tisdagen informerade NCC att man vunnit uppdraget att renovera Avicii Arena. Ordervärdet uppgår till 700 mkr. Arbetet ska vara klart i början av 2025.

På onsdagen stod det klart att NCC fått i uppdrag att utföra beläggningsarbeten i Göteborg. Ordervärdet uppgår till 50 mkt.

På torsdagen annonserades det att NCC vunnit uppdraget att genomföra dammhöjningar i sandmagasinet i Kiruna. Ordervärdet uppgår till 170 mkr. Arbetet ska vara klart under hösten 2024.

På torsdagen kommunicerades också att NCC ska renovera vattenvägarna i Korsnäs. Ett arbete som ger ett ordervärde på 60 mkr. Arbetet hoppas vara färdigt till våren 2024.

På fredagen meddelades det att NCC fått uppdraget att bygga ut och rusta upp väg 83 mellan Bollnäs och Röste. Ordervärdet uppgår till 60 mkr. Byggstart sker i augusti 2023 och arbetet ska vara klart under hösten 2024.

Min kommentar: Ännu en vecka har passerat där NCC har presenterat flertalet nya ordrar. Det sammanlagda mottagna ordervärdet under veckan uppgår till närmare 1,4 mdkr. Det kommer dock säkerligen bli mer stiltje under semesterperioden. 

NEOBO: På måndagen kunde man tal del av nyheten att ICA-handlarnas Förbund är ny storägare i Neobo. Under juni ökade ICA-handlarnas Förbund innehavet i Neobo till 8,9% av aktierna i bolaget.

Min kommentar: Jag tycker att detta var en mycket positiv nyhet. Det känns bra att Neobo får in en långsiktig storägare i bolaget. Detta samtidigt som trenden med att antalet aktieägare totalt sett minskar. 

PEAB: På torsdagen meddelade byggbolaget att man vunnit uppdraget att bygga 176 hyreslägenheter samt ny vårdcentral och nya lokaler i Linköping. Ordervärdet uppgår till 346 mkr. Byggstart är planerat till oktober 2023 och arbetet ämnas vara färdigt till årsskiftet 2026/2027.

Min kommentar: Peab har under de senaste veckorna inte haft samma inflöde av nya ordrar som NCC har haft. Med det sagt fortsätter jag att hävda (inom ramen för nuvarande utmanande omvärldsmiljö) att varje ny order är en trevlig nyhet.

2 comments:

  1. Då jag jobbade för att sedan fira en bekants 35 års dag så hade jag fullt upp igår. Men nu kommer nyheterna från vecka 27.

    I torsdags meddelades att Dagabs VD blir Willys VD och att Hemköp får ny etableringschef.

    Fabege har tecknat hyresavtal med vitvaruförteaget Miele i måndags. I fredags meddelades att John Fredriksen ökat till 10% och är nu näst största ägare i Fabege.

    Skanska vann en order tillsammans med två samriksbolag i Storbritanien gällande höghastighetsjärnväg. Ordern är värd 1,2 miljarder.
    I onsdags fick man order om att bygga en byggnad åt US airforce. Samma dag fick man även en byggorder av ett sjukhus i Florida +datacenter. Första värd 1,1 miljarder och andra värd 700 miljoner.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Väldigt intressant att se ägandeutvecklingen i Fabege!

      Delete