Pages

Monday 23 October 2023

Nordea: Q3 2023

I förra veckan presenterade Nordea sin rapport för Q3 2023. Nedan är en summering av rapporten samt min syn på aktien.

Inget som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger inte aktier i Nordea.

  • Räntenettot ökade med 36%
  • Avgifts- och provisionsnettot minskade med 4%
  • De totala intäkterna steg med 19%
  • Reserveringar för kreditförluster och liknande nettoresultat uppgick till 33 miljoner euro (58)
  • Rörelseresultatet ökade med 34%
  • K/I-talet landade på 42,4% (48,3) och avkastningen på eget kapital uppgick till 17,9% (12,7)
  • Resultat per aktie ökade från 0,27 euro till 0,38 euro

Trots valutamotvind från de svenska och norska valutorna levererade Nordea en intäktsökning på 19%. I nuvarande räntemiljö är som bekant räntenettot den stora drivaren till intäktsökningen. Nordea har också ökat sin marknadsandel när det kommer till företagslån, ett område där utlåningen ökade med 2%.

Avsättningar för kreditförluster är på en låg nivå, om än inte på en lika låg nivå som för Handelsbanken. Bufferten avseende ledningens bedömning av potentiella kreditförluster hålls fortsatt oförändrad i lokala valutor. I euro uppgår bufferten till 577 miljoner euro.

Den nordiska storbanken har fortsatt också en stark finansiell ställning. Kärnprimärkapitalrelationen uppgick vid utgången av Q3 till 16,3%, vilket är 4,3 procentenheter över regelkravet. Nordeas mål är att ha en kapitalbuffert som överstiger regelkravet med 150–200 baspunkter. Det finns således goda möjligheter för Nordea att skifta ut ytterligare kapital till aktieägarna, t ex genom att framöver lansera ett femte återköpsproram.

Avslutande tankar

Nordea levererade ännu en stark rapport. Bolagets transformation under de senaste åren är imponerande. Nordea var länge mitt top-pick bland storbankerna på den svenska marknaden. Aktien har däremot kommit upp signifikant jämfört med för några år sedan och handlas enligt mig inte längre till fyndnivåer. För närvarande har jag inte bolaget som mitt top-pick i sektorn.

Min motiverade kurs för Nordea är satt till 124 kr. Något som jag gillar extra med Nordea (jämfört med Handelsbanken) är att man återköper aktier, utöver att tillhandahålla goda utdelningsnivåer. Jag äger som sagt inte Nordea just nu men jag fortsätter att hålla koll på aktien.

4 comments:

  1. En sak jag är jag lite misstänksam till och det är att så mycket resultat drivs av räntenetto. Ok att denna utveckling inte kan fortsätta, det förstår väl alla, men den kan ju faktiskt börja minska i samma takt som den ökar nu. Allt som krävs är lite fungerande konkurrens. Om det är troligt eller inte är den springande punkten här men till exempel SBAB är en stor bank som kan bli större.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det ska bli intressant att se hur konkurrenssituationen utvecklas. På t ex bolånesidan känns det inte som att nischaktörer har exceptionellt mycket bättre erbjudande.

      Delete
  2. Äger inte heller Nordea. Tyvärr är sätet i Nordea Finland vilket gör att det inte passar lika bra i en ISK som i en KF. Ny vecka och nya möjligheter. Ja det kommer flera rapporter att hålla utskick på. Skall bli spännande vad Swedbank och SEB kan komma med för rapporter.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag håller med! Inget ont om Finland, men som svensk investerare är den där utländska källskatten inte så trevlig :)

      Delete