Pages

Tuesday 24 October 2023

Inwido: Q3 2023

Idag har Inwido presenterat siffrorna för Q3 2023.

Nedan följer en summering av rapporten samt mina tankar. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger aktier i Inwido. Siffrorna nedan avser Q3 2023 vs. Q3 2022 om inget annat anges.

  • Nettoomsättningen sjönk med 2%
  • Orderingången ökade med 3%
  • Operationell EBITA uppgick till 308 mkr (297), med en marginal på 13,2% (12,5)
  • Resultatet per aktie uppgick till 3,25 kr (3,88)

Vid en första anblick kan man konstatera att Inwidos intäkter håller uppe väl trots en utmanande marknad. Intäktsnedgången på ”endast” 2% har dock gynnats av valutarörelser, förvärv och prishöjningar.

Den underliggande affären taktar således på långsammare. Organiskt sjönk intäkterna med 13%. Investeringar i nybyggnation fortsätter att vara på en lägre nivå, framför allt i Sverige och Finland. Bolaget beskriver också en avvaktande konsumentmarknad även om den uppges påvisa tecken på stabilisering. 

Den totala orderingången har gynnats av förvärvet av Sidey Group, vilka har inkluderats i siffrorna under större delen av Q3 2023. Sidey Group är Skottlands största fönster- och dörrföretag. Bolaget är marknadsledande inom renoveringar av allmännyttiga bostäder och samhällsfastigheter. Sidey Group är Inwidos hittills största förvärv.

Justerat för förvärv sjönk orderingången i Q3 med 7% och motsvarande siffra för orderstocken uppgick till -38%. Nedgången förklaras av en svagare utveckling i affärsområde Skandinavien och Östeuropa.

I affärsområde Skandinavien uppvisade intäkterna en organisk nedgång på 19%. Orderstocken var 41% lägre än Q3 2022. Positivt är dock det energieffektiviseringsstöd som började gälla i Sverige i början av juli, ett finansiellt stöd som inkluderar fönsterbyten i hus som värms upp med el eller gas. Förhoppningsvis kan detta ge support till efterfrågan i Sverige på sikt.

Även i affärsområde Östeuropa var det utmanande när det kommer till den underliggande verksamheten. Nettoomsättningen sjönk med 15% organisk och orderstocken var 50% lägre än Q3 2022.

Utöver att ha jobbat med prisökningar (jämfört med Q3 2022) har Inwido aktivt jobbat med kostnadseffektiviseringar samt att flera materialpriser har sjunkit. Detta har sammantaget bidragit till en förbättrad marginal. Även förvärvet av Sidey Group har bidragit till en förbättrad operationell EBITA-marginal. Sammantaget var det operationella EBITA-resultatet på 308 mkr det högsta någonsin för Inwido i ett tredje kvartal.

Avslutande tankar

Givet förutsättningarna tycker jag att Inwido levererar en mycket solid rapport. Prishöjningar, förvärv och en god kostnadskontroll har tydligt supporterat verksamheten i Q3.

Såväl intäkter som vinst per aktie landade knappt 6% över mina estimat. Rörelseresultatet kom in än högre än så jämfört med mina estimat medan resultat efter finansnetto var sämre än min prognos. Högre räntenivåer och en större skuld har bidragit till den sämre utvecklingen gällande finansnettot.

Aktiemarknaden har mottagit rapporten väl och i skrivande stund handlas aktien till 108,30 kr, en uppgång på cirka 13,5% jämfört med gårdagens stängningskurs. Jag tycker att aktien förtjänar ett tydligt positivt mottagande efter den rapport som levererades.

Enligt min gissning för vinst per aktie 2023 handlas Inwido nu till P/E 8,7. Det är inte en särskilt ansträngande värdering. Som tidigare har angetts är det däremot extra vanskligt att gissa vinstutvecklingen för närvarande samtidigt som det snart är dags att rikta blickarna mot år 2024.

Trots sitt största förvärv någonsin har Inwido fortsatt en god finansiell ställning. Den räntebärande nettoskulden i relation till operationell EBITDA uppgår till 0,8 (0,5) exklusive IFRS 16.

Inwido verkar som sagt fortsatt i en utmanande marknad. Man visar dock tydligt att man kan laborera med kostnadsnivån (inklusive medvind från flera materialpriser) i syfte att upprätthålla en tillfredsställande marginalnivå, åtminstone hittills har man lyckats med detta.

Balansräkningen möjliggör ytterligare förvärv. Något som Inwido aktivt letar efter, i varierande storlek och på flera olika marknader. Politiska och regulatoriska åtgärder är något som ytterligare långsiktigt stärker caset i Inwido.

Långsiktigt tycker jag att Inwido är ett riktigt intressant case, där en motiverad kurs för aktien enligt mig bör vara signifikant över nuvarande kursnivå.

2 comments:

  1. Vi får hoppas att det repar sig men det är förståerligt att det går dåligt för Scandinavium när Finland och Sverige viker ner sig. Det skall bli intressant med utvecklingen i för Sidey går. Hoppas att den fortsätter framåt. Tack för en bra sammanställning!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack och tack för din kommentar! Ja, Sidey Group känns spännande.

      Delete