Pages

Monday 2 October 2023

Portföljnyheter i veckan: v.39

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

BETSSON: I veckan har Betsson kommunicerat att man har erhållit en licens för sportspel online i Frankrike. Verksamheten, vilken under varumärket Betsson väntas gå live under det fjärde kvartalet 2023, kommer att bedrivas tillsammans med en lokal partner.

Min kommentar: Betsson är nu redo att ta klivit in på ännu en lokalt reglerad marknad. Med Pontus historiskt fina fingertoppskänsla är det hoppfullt att den franska satsningen är ytterligare ett strategisk väl avvägt beslut. Pontus påtalar att Frankrike är en onlinespels-marknad med långsiktigt god potential. Förhoppningsvis kan Betsson i framtiden också bredda sitt erbjudande i landet till att också inkludera kasinotjänster. 

DUNI: I veckan har Dunis oberoende budkommitté enhälligt rekommenderat aktieägarna att inte acceptera det kontanta budpliktserbjudande som Mellby Gård lämnat. Man skriver bland annat ”att villkoren för erbjudandet inte reflekterar Duni Groups långsiktiga tillväxtmöjligheter”.

Min kommentar: Jag instämmer till 100% med den oberoende budkommitténs slutsats.

HANDELSBANKEN: Handelsbanken är på VD-jakt då nuvarande VD Carina Åkerström sedan tidigare meddelat att hon kommer lämna sin post. Tidningen Dagens Industri skrev nyligen att nuvarande Sverigechef Michael Green är favorit att utses till ny VD.

På onsdagen annonserade Handelsbanken att man inför kostnadsfri ångerrätt på tvååriga bolån. Ränteskillnadsersättningen på bolån med två års löptid avskaffas således. Det gör att kunderna får möjlighet att binda ett lån på två år men sedan ångra sig kostnadsfritt om de så skulle önska. Ångerrätt på bolån med löptid på två år ger kunden möjlighet att veta vad kundens bolån kommer att kosta varje månad, samtidigt som kunden har möjligheten att i förtid lösa sitt bolån utan kostnad.

Min kommentar: Handelsbanken har inte rekryterat en extern VD på 52 år. Michael Green, som enligt DI har bred erfarenhet och är populär internt inom Handelsbanken, känns således som en rimlig kandidat att utse till ny VD.

Givet pågående såväl externa som interna initiativ kring den ofta (från externt håll) kritiserade ränteskillnadsersättningen ska det bli intressant att se hur ränteskillnadsersättningar kommer att hanteras framöver. Än så länge är Handelsbanken enda storbank som infört kostnadsfri ångerrätt på ett bundet lån.

ITAB: På torsdagen meddelade ITAB att man lanserar ett återköpsprogram på 50 mkr. Ambitionen är att aktierna som återköps sedan ska makuleras.

Min kommentar: Givet aktiekursens skrala utveckling är detta en glädjande nyhet. Det totala antalet utestående aktier uppgår enligt ITAB till 218 100 192 stamaktier. När dessa rader skrivs handlas aktien till kursen 8,90 kr. Till den kursen kan bolaget återköpa drygt 5,6 miljoner aktier. Det motsvarar cirka 2,6% av de utestående aktierna. ITAB skriver att återköp kan göras fram till dagen för årsstämman 2024.  

NCC: Veckan inleddes med att NCC kommunicerade att Henrik Landelius (chefen för Building Sweden) kommer att lämna bolaget. Detta då han blivit utsedd till VD för den oberoende nordiska fondförvaltaren och fastighetsägaren Areim.

Senare på måndagen meddelade NCC att man tilldelats kontrakt för ny ringled i Norrköping. NCC kommer tillsammans med Norrköpings kommun och det kommunala bolaget Nodra planera för projektet och ta fram bygghandlingar. Efter det finns möjlighet att teckna entreprenadkontrakt för en totalentreprenad i samverkan. I uppdragets förfrågningsunderlag uppgav Norrköpings kommun och Nodra en uppskattad byggkostnad på cirka 750 mkr för projektet.

NCC hann även med en tredje nyhet på måndagen. Denna gång meddelade bolaget att man vunnit uppdraget att bygga ett 12 400 kvadratmeter stort kontorshus på Fyn i Danmark. Ordervärdet uppgår till 630 mkr. Byggarbetet inleds i oktober 2023 och arbetet väntas vara klart under våren 2026.

På onsdagen informerades det att NCC vunnit uppdraget att uppföra en byggnad för förvaring och utbildning av luftvärnssystem 103 (Patriot) till Försvarsmakten på Luftvärnsregementet, LV6, i Halmstad. Ordervärdet uppgår till 660 mkr. Arbetet väntas vara klart i början av 2026.

På fredagen meddelades det att NCC fått uppdraget att bygga Sundbornsskolan norr om Falun. Ordervärdet uppgår till 265 mkr. Den nya skolan väntas stå klar i slutet av 2025.

På fredagen informerades det också att NCC vunnit uppdraget att bygga en ny simhall på norra Jylland i Danmark. Ordervärdet uppgår till 190 mkr. Arbetet kommer att påbörjas i mars 2024 och stå klart våren 2026.

Min kommentar: NCC levererade en mycket bra vecka när det gäller nya uppdrag. Som bolaget själva tidigare uppgett har man ökat fokus på samhällsbyggnader till följd av utmaningarna på bostadsmarknaden. Det känns som samhällsfastigheter taktar på hyggligt väl ändå.

NEW WAVE: VD Torsten Jansson har under veckan genomfört nya insynsköp. Denna gång köpte han 68 000 aktier till genomsnittskursen 73,90 kr per aktie, vilket ger en total investering på 5 mkr.

Min kommentar: Det är tillfredsställande att se att Torsten fortsätter att köpa aktier. Jag instämmer till fullo med Torsten om att New Waves långsiktiga framtid ser spännande ut.

PEAB: På torsdagen meddelades det att Peab vunnit uppdraget att bygga två flerbostadshus och en parkeringsanläggning i Helsingfors. Ordervärdet uppgår till 15 miljoner euro. Byggstart sker i oktober 2023 och arbetet väntas vara färdigt i juni 2025.

På torsdagen informerade Peab också att man fått uppdraget att bygga ut en grundskola i finska Lempäälä. Ordervärdet uppgår till 15 miljoner euro. Arbetet påbörjas i slutet av innevarande år och väntas vara färdigt sommaren 2025.

Min kommentar: Jämfört med NCC var det för Peabs del en lugnare vecka. Vi får se om Peab kan kontra under vecka 40. Magkänslan säger annars att NCC känns lite hetare/stabilare för tillfället jämfört med Peab.

6 comments:

 1. Intressant blogg, har läst den spontant under senaste året men hade inte den tillagd på min blogglista. Du har ju rejält med pulver under huven på din pengamaskin som kan dela ut 700000 kr per år. Kan man någonstans se vilka innehav du har? Jag är också nyfiken på vad som hände mellan 2022 och 2023 som gjorde att du kunde nästan dubbla dina utdelningar? Har letat i bloggarkivet men inte hittat något inlägg som belyser detta. Har tusen frågor, men dessa två får räcka till att börja med :)

  http://snalgrisen.blogspot.com/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack och superkul att du lagt till mig på blogglistan :) Jag ska säkerställa att du hamnar på min dito också (jag är dålig på att uppdatera den, men ska fixa när jag svarat på kommentarerna).

   Gällande utdelningsökningen förklaras det i grova drag av fortsatt sparande (inklusive återinvestering av utdelningar) + att många köp senaste året gjorts till "pressade" kursnivåer + att flera bolag höjt utdelning i signifikant omfattning (t ex Handelsbanken, B3 och Nordic Paper).

   Jag har inte redogjort för hela portföljen på ett tag, kanske är dags att göra snart :)

   Delete
  2. Tackar för svar! Kanske lägga till någon flik på bloggen där man dels kan läsa en sammanfattning av strategi etc samt portföljinnehav? Alltid kul att jämföra portföljer :)

   Var mest nyfiken på hur ökningen är så procentuellt stor jämfört med tidigare år. Vi återinvesterar utdelningen, samt trycker in ca 20" varje månad från sparkapitalet, och vårat stapeldiagram ser mest ut som ganska så likformiga trappsteg. Förändringen i utdelningar från år till år har varit relativt lik föregående år, procentuellt. En dubbling har vi aldrig varit i närheten av inte ens när vi släppte på ca 10% belåning för något år sedan när börsen var nedtryckt. Kör ni med belåning?

   Delete
  3. Jag hade en flik över portföljen tidigare men valde att plocka bort den. Jag hade då inte "tid" att uppdatera sidan och vissa kommentarer var mindre trevliga till följd av det så då valde jag att plocka bort den. Bra idé med strategisida, det ska jag fundera på - behöver bara sätta strategin tydligt på pränt :)

   Handelsbanken höjde utdelningen med 60% i år. B3 ökade utdelningen med 129% och Nordic Paper ökade utdelningen med 133%. Vid utdelningstillfället var det betydande innehav i min portfölj, så det förklarar en stor del av årets utdelningsökning.

   Historiskt har vi kört med en del belåning men för närvarande har vi ingen belåning.

   Delete
 2. NCC kommer nog att vara hetare. Peab verkar inte ha infrastruktur på samma vis.

  Jag har också ett antal nyheter.
  SHB som minskade innehavet i JM tar nu plats tillsammans med Afa försäkring i ledningen enligt nyhet i tisdags.
  JM säljer ett projekt i Brommaplan med 15 miljoner till priset 283 miljoner. Anledningen är att man inte fick tillstånd att utveckla projektet av Stockholmsstad.
  Dessutom säljer man för 21 miljoner i Lidingö. Dessa nyheter kom i Torsdags.

  Kommentar: Det hände en hel del i JM i veckan och den som är i skuld är icke fri.

  I fredags köpte JM byggrätter i Oslo för 500 bostäder. Priset var 240 miljoner.

  Nimbus har valt att outsourscha sina Aluminiumbåtar (Alukin) till Finland från Norrtälje. Detta kan medföra att cirka 10 tjänster försvinner. Målet är att hälften av tillverkningen av alla typer skall outsourcas. Detta kom fram i Tisdags. Kommentar. Vi får se vad detta skall leda till mer än besparingar.

  Skanska har fått endast en order på 740 miljoner för att bygga ett mottagningshus vi Karlstads centralsjukhus. Detta kom i Onsdags. Skanska vann även en upphandling gällande Växjö Domstolsverkets nya lokaler. Det är 5 våningar och 10500kvm. Projektering på hösten och byggandet i Q2. Detta enligt nyhet i torsdags. Kommentar: Inget värde på det hela och dessutom så är det inte Skanska som kommer att äga projektet utan det kommer Vacse att göra. Detta gör att NCC leker hem order tävlingen denna vecka!  ReplyDelete
  Replies
  1. Fin order Skanska fick och spännande med flera nyheter i JM.

   Delete