Pages

Tuesday 3 October 2023

Avkastning i sonens portfölj jämfört med index

I dagens inlägg ges en redogörelse för hur sonens portfölj har avkastat under perioden januari-september 2023, vilka aktier som har bidragit mest samt vilka aktier som har hämmat utvecklingen mest.

Vid utgången av september månad hade sonens aktieportfölj stigit med 4,73% hittills i år. Under motsvarande period har OMX Stockholm All-Share Cap GI avkastat 4,30%. Vid utgången av Q3 har således sonens portfölj presterat 0,43 procentenheter bättre än jämförelseindex.

Vid utgången av Q2 hade sonens portfölj presterat 2,43 procentenheter bättre än index. I det här tempot kommer jämförelseindex att spurta förbi under Q4, men vi får se om sonen kan få upp farten igen.

När dessa rader skrivs innehåller sonens portfölj 9 aktier och 4 fonder. De tre bäst presterande aktierna hittills i år är Volvo, Evolution och Investor. De tre sämst presterande aktierna är Intrum, New Wave och Nordic Paper.

Vid utgången av Q3 var Investor, Evolution och New Wave de tre största innehaven i sonens portfölj.

Min kommentar

Det är ju åtminstone positivt, även om det är med nöd och näppe, att sonens portfölj presterar bättre än index. Jag är dock inte nöjd med utvecklingen. Ska jag få fortsatt förvaltningsförtroende av sonen behöver jag nog steppa upp framöver.

4 comments:

 1. Ändå bra avkastning jämfört med många andra. Hur har du resonerat kring fondval kontra att äga investmentbolag istället?
  Vore intressant att veta vilka fonder du valt med tanke på tidshorisonten.
  Uppskattar verkligen din blogg!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Stort tack för de fina orden! I sonens portfölj finns följande fonder:
   - PLUS Allabolag Sverige Index
   - Spiltan Aktiefond Investmentbolag
   - Storebrand USA A SEK
   - AMF Aktiefond Småbolag

   Framför allt vill jag framöver ha en ökad exponering mot USA (när valutakursen känns ok). Jag har för tillfället ingen direktinvestering i USA, varpå jag ser fond som ett bra substitut att få exponering mot den marknaden.

   Delete
 2. Kämpa. Inte alla som slår index heller!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yes, nu får vi försöka utöka gapet mot index :)

   Delete