Pages

Sunday 10 December 2023

Negativ kritik + Positivt tänkande

I dagens inlägg bjuds det på lite söndagstankar, där rubriken till dagens inlägg ger en hint om teman som inkluderas.

NEGATIV KRITIK: Jag har bloggat i ganska många år. Lyckligtvis är den absoluta merparten av den feedback jag får något som kan läggas in på det positiva kontot. Jag blir alltid väldigt glad när jag får återkoppling där någon tycker det jag förmedlar är något som bidrar med motivation och inspiration. Det är en stor del i att jag fortsatt håller bloggen aktiv. Om man vänder på det och ponerar att ingen anser bloggen vara givande, vad är det då för syfte att bloggen ska vara verksam?

Hursomhelst, jag är inte immun mot negativ kritik – även om det än så länge har varit relativt icke-frekvent återkommande. Jag fick däremot nyligen en släng av negativ kritik. Det är klassiskt att även om man får 99 positiva kommentarer och 1 negativ kommentar, då får den där negativa kommentaren så pass mycket tyngre vikt.

Som utomstående är det lätt att säga ”Bry dig inte om de som vill skapa dålig stämning / trycka ner dig etc”. Det är exakt liknande tillvägagångssätt jag vidtar och kommunicerar om någon annan ”drabbas”. Det är inte alltid lika lätt att applicera som råd till sig själv dock 😊

Jag vill vara tydlig med att ”negativ” kritik per se inte är dålig, t ex förekommer alltid situationer där man inte håller med varandra. Man måste alltid kunna skilja på sak och person. Konkret och saklig feedback som t ex bidrar till att göra mig till en bättre investerare är såklart välkommet och positivt. 

Mer ”personangrepp” i form av – ”Sluta ljug, det finns inte en chans att du kan överprestera index på 10 år. Studier visar att nästan ingen kan slå index över tid. Du är en bluff, lägg ner bloggen.” – det är inte feedback som är önskvärd.

Generellt är jag inte en person som gillar konflikter. Idéen med att då bedriva en blogg skulle man kunna ifrågasätta, eller se det som en form av utvecklingsprojekt med syftet att vara bättre på att stå upp för sina åsikter och inte bry sig om osakliga påhopp. Med det sagt är det ändå lätt att ta åt sig, åtminstone för mig och när kommentaren är ”färsk”.

Jag har närmare 13 000 följare på Twitter / X. Givet det kan man nog inte begära att var och en alltid ska tycka om det jag skriver. I en perfekt värld skulle man dock kunna argumentera för att alla ska uppvisa respekt mot sina medmänniskor. Tyvärr verkar det inte funka så i dagens samhälle.

När det väl dyker upp osakliga kommentarer tycker jag det är bra att ta lite ”paus” (därav att bloggen varit lite i stiltje några dagar).

POSITIVT TÄNKANDE: Jag skulle säga att min kompetensnivå (om jag ska vara positiv) är på en högst genomsnittlig nivå. Jag vet inte om det skiner igenom på bloggen, men positivt tänkande är däremot generellt något jag förknippar med mig själv.

Det positiva tänkandet är något jag definitivt anser har bidragit till min finansiella utveckling och att jag har vågat ta steget att lämna ekorrhjulet. Om man är ”smart” men saknar positivt tänkande kanske man inte vågar ge sig i kast med att nå sina drömmar för att man vet hur utmanande det skulle vara och hur många duktiga personer som inte lyckats uppnå det man själv vill uppnå.

Positivt tänkande samtidigt som man inte tillhör de smartaste kan således innebär en edge i form av att man lever i ”ignorance” 😊

Personligen tycker jag det är oerhört viktigt att fokusera på ett positivt tänkande. Det är som sagt något jag finner som en viktig del i ett framgångsrecept.

Personligen tycker jag att en del personer ibland har fel fokus. Om jag exempelvis skriver om min finansiella situation, hur utdelningarna har utvecklats sedan 2011 eller hur portföljen har presterat etc brukar det ofta dyka upp kommentarer som kan tolkas på ett icke-positivt sätt.

Det kan vara kommentarer i form av:

  • ”Men ni är väl två vuxna i hushållet, så det är inte bara dina pengar”
  • ”Du har väl bara massa tråkiga bolag med skyhög direktavkastning, hur svårt är det då att få stora utdelningar?”
  • ”Du har ju haft belåning i portföljen och börsen har varit oerhört stark, hur svårt är det då att överprestera mot börsen?”
  • ”Ni verkar ju ha monsterhöga löner om ni kan spara 50 000 kr per månad, hur svårt är det då att få ihop några miljoner?”

För det första. Min kompetensnivå förkunnar att jag förstår att det är lättare att bygga upp en förmögenhet om man tjänar mer pengar (allt annat lika) och att en hushållsförmögenhet på 2 mkr innebär att varje person får 1 mkr vardera om man skiljer sig och har delad ekonomi.

Sakligt har jag således inget att invända emot kommentarer likt ovan. Min invändning är istället att jag tycker det är fel fokus att spendera sin energi på. Man kan tycka att det är orättvist att någon har högre lön än någon annan. Men sanningen är den att det alltid kommer varit någon som är bättre än mig och dig.

Mitt första jobb efter universitet, då hade jag en månadslön på 23 500 kr före skatt. Min fru hade inte ens ett jobb då. Det går inte spara 50 000 kr per månad med de förutsättningarna. Man ska därför inte tro att 50 000 kr månadssparande är något som vi alltid har presterat.

Med ett starkt driv, positivt tänkande och långsiktighet kan man åstadkomma oerhört mycket bra saker. Fokusera på att hela tiden göra ditt bästa utifrån dina förutsättningar och prioriteringar. Inspireras av andras resor och fokusera inte på faktorer som kan utgöra ursäkter, se saker istället som möjligheter. Detta är saker jag tycker är viktigt och något jag vill skicka med.

Som många kloka personer sagt: Låt inte heller avundsjuka och avund vara något du lägger energi på, och var snäll mot dina medmänniskor.

Hoppas att du får en fantastisk andra advent!

12 comments:

  1. Bra skrivet om många bra saker att tänka på. Jag förstår mer att du ibland behöver uppehåll från bloggen när jag läser de negativa kommentarerna du publicerar i inlägget. Hoppas att familjen mår bra och att ni får en bra andra advent.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Mikael! Det blev en väldigt trevlig andra advent, hoppas du också fick en bra dag!

      Delete
  2. Keep up the good work!

    2:a advent var strålande bra!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stort tack för de uppmuntrande orden! Härligt med en strålande bra andra advent :)

      Delete
  3. Din blogg är grym. Jag håller den som nummer ett bland börsbloggarna som finns.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow, stort tack för de fina orden! Det värmer väldigt mycket :)

      Delete
  4. Hej!
    Jag fattar precis hur du känner, även om jag själv inte blivit drabbad (pga liten blogg och mellanmjölkscontent). Tycker att du hanterar "dåliga" kommentarer så snyggt, de gånger jag sett det. Tråkigt att det ska behövas dock...

    När jag ser någonting som uppenbart är menat att såra eller trycka ner, så brukar jag alltid tänka "Troll" först. Sedan är det lättare att distansera sig, haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej! Stort tack för uppmuntrande ord! Bra approach du har och föreslår. Jag brukar vilja försöka svara på de kommentarer som kommer in, men ibland kanske det är bättre att bara låta bli :) Din blogg är grymt bra!

      Delete
  5. Jag hoppas verkligen att jag inte tillhör kategorin "personer som skriver dåliga kommentarer", samtidigt som tanken ändå är att man måste ju kunna ifrågasätta men jag hoppas att jag följer Henrik Jönssons devis: "Man ska vara artig och trevlig". Och jag anser att blogg kommentarer ska vara sakliga och konstruktiva om de ifrågasätter, de kommentarer ovan är ju inte direkt konstruktiva om man säger så. Man kan ju inte förvänta sig att få en ide om aktieköp om man frågar hur det kommer sig om någon sparar 50 000 SEK/månad. De 50 000 är tämligen irrelevanta i sammanhanget; vad du försöker visa /har visat är ju att man kan spara pengar om man verkligen vill och har ett mål/dröm men vägen dit ser olika ut för oss allihopa. Vi alla lever våra liv olika och har olika krav i vår tillvaro och därmed får vi olika sparkvoter/möjligheter att spara.

    Jag hörde en intervju (dock inte hela) med Thomas Erikson och hans bok "Omgiven av motgångar", har börjat läsa den. Thomas kan säkert med fog kritiseras men hitintills så gillar jag iaf vad jag läser; boken är konkret, kort och koncis.

    När jag läser de kommentarer du har ovan så slås jag av att det är detta som också Thomas skriver i sin bok. Det verkar vara bittra människor som adderar motgångar på varandra och så går det åt h-vete. Bättre att undvika dem än att debattera / diskutera. Den dag då de själva inser sina begränsningar, då kan man ta diskussionen men jag ser det hela som ett stort svart hål som äter all min energi.

    Mvh
    Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du tillhör verkligen INTE kategorin som skriver "dåliga kommentarer". Tvärtom, dina kommentarer är sakliga och väl underbyggda :)

      Om du tänker på intervjun i Framgångspodden så lyssnade jag på den också och fann en del intressanta resonemang där. Bra koppling mellan delar av mitt inlägg ovan och den boken, det hade jag inte tänkt på men håller helt med.

      Delete
  6. Glad andra advent. Ja ibland får man negativa kommentarer som enbart låter som avundsjuka, fram för allt gällande våra egna kostnader som många tycker är misstänkt låga. Jag försöker därför alltid redovisa så detaljerat som möjligt, enbart för att visa att det inte är några magiska arv, sålda guldmynt eller annat hokus pokus som ligger bakom eventuella framgångar. De pengar vi har, de har vi, och de kommer från ytterst förutsägbara inkomstkällor såsom löner, csn, barnbidrag etc. Sen avdrag för kostnader som jag tror alla har, så blir det pengar över som sparas.

    Sen har ju alla olika strategier. Vissa gör som jag och väljer banker, telecom, BDC, Reit, energi, dvs bolag med ganska låg tillväxt men hög utdelning, således växer ju inte portföljen med mer än DA + nån extra procent i värdepapperstillväxt. Vissa andra väljer kanske mer tillväxtbolag såsom Evo, Novo Nordisk etc, bolag som delar ut ganska blygsamma summor, men som har en förmåga att sticka iväg som raketer ibland (för att ofta senare ramla ner lika fort). Då är det ju inte konstigt att vissa bloggares portföljer ökar abnormt mycket i värde från ett år till ett annat. Huvudsaken är väl att man redovisar hur det ligger till, med screenshots (man kan ju sudda ut totalsummor) eller liknande. När jag ser portföljer som avviker väldigt mycket från min egna (uppåt eller nedåt) vill jag absolut veta mer om hur detta gick till för att se om man kan lära sig något av det, t.ex. hur man helt plötsligt gick från 30000 kr/månad till 40000 kr/månad i utdelningar från ett år till ett annat. Kanske finns det någon smart lärdom där, eller var det bara en fråga om försäljning av ett fritidshus. Hur som helst är det intressant att veta. Hatten av till dig som har rejält med utdelningar, och som skriver och berättar hur din strategi ser ut och fungerar i praktiken.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Glad andra advent! Mycket kloka tankar där, jag instämmer med dig. Även om jag var mer transparent med ekonomin i stort för några år sedan. Hehe, jag har slarvat lite ibland med att t ex redogöra på bloggen för vad som driver t ex utdelningstillväxt - där har jag fått bra och relevant feedback och försökt vara tydligare på sistone :)

      Delete