Pages

Saturday 16 March 2024

Intervju (av ABG) med Prevas VD

I veckan intervjuades Prevas VD Magnus Welén av ABG. Nedan följer mina tankar samt lite anteckningar jag gjorde när jag lyssnade på intervjun.

  • Intervjun inleddes med att Magnus presenterade sig själv. Bland annat berättade han att han jobbade i bolaget Deva när Prevas lade bud på Deva
  • Prevas har en tydlig decentraliseringsstrategi
  • Jämfört med många konkurrenter som har ett bredare erbjudande ser sig Prevas som en nischaktör
  • Något som präglar verksamheten är att man många gånger har långa relationer med sina kunder. Detta är något som ökar stabiliteten i verksamheten
  • Under de senaste åren har Prevas tydligt förbättrat sina marginaler. Något som bland annat förklaras av man tagit sig högre upp i värdekedjan, att man förändrat kulturen till ett mer decentraliserat affärsfokus samt att man har ett striktare kostnadsfokus
  • Som tidigare har påtalats beskriver Magnus just nu marknaden som mer ”dynamisk”, där man dock övergripande anser marknaden vara förhållandevis normal
  • Trots att kundernas efterfrågan minskar brukar Prevas få behålla sina uppdrag då man är så nära kärnan i sina kunders verksamheter
  • Man ser fortsatt god efterfrågan inom försvarsindustrin, däremot räknar man inte med en signifikant ökning till följd av Sveriges NATO-inträde. Detta då efterfrågan redan sedan tidigare tydligt ökat som konsekvens av säkerhetsläget i Europa
  • Förvärv: Prevas jobbar intensivt med förvärvsagendan och uppger att marknaden inom detta område nu är aktiv. Prevas har idag en stark balansräkning och är redo för nya förvärv. Det viktigaste är att identifiera bolag som utgör en mycket bra match med Prevas. För övrigt letar man efter specialistkompetens som kan komplettera Prevas helhetserbjudande. Man utesluter dock inte förvärv av bolag som verkar inom områden där Prevas är aktiva redan idag, exempel på detta är områden där Prevas är relativt sett mindre (t ex i ett specifikt geografiskt område)
  • Viktigaste prioriteringarna 2024: Uppfylla sina finansiella mål. Lönsamhet har högre prioritet än tillväxt. När marknaden och förutsättningarna tillåter är man redo att växa både organiskt och via förvärv
  • Magnus avslutar med att berätta att hans känsla överlag är positiv, med bra tecken från många olika håll

Mina tankar

I intervjun sa Magnus att när han blev förvärvad in i Prevas var han först lite skeptisk till bolaget, men att han därefter (såklart) kommit att gilla bolaget alltmer. Jag tycker det var ett väldigt intressant uttalande då det är exakt samma resa som jag själv har gjort när det gäller min känsla för Prevas.

Prevas befinner sig på en resa där man verkligen vill cementera att den svajiga historiken är just historik och att man nu varaktigt befinner sig på en betydligt högre nivå. Q1 2024 kommer att möta ett tufft jämförelsekvartal. Därutöver är marknaden generellt svagare nu än för något år sedan.

Jag tycker att Prevas gör helt rätt som fokuserar på lönsamhet framför tillväxt. Åtminstone för egen del är det exakt det jag vill se, det vill säga att man kan hålla ihop lönsamheten på ett tillfredsställande sätt när marknaden svalnar av.

Det svänger en hel del i Prevas-aktien. När dessa rader skrivs på fredagseftermiddagen handlas aktien till 122,00 kr. Givet min vinstprognos för 2024 handlas aktien till P/E 12,4. Jag äger aktier i Prevas men skulle inte tacka nej till en rekyl nedåt för att fiska upp fler aktier.

4 comments:

  1. Jag gillar också Prevas! Vid vilken kurs anser du den köpvärd?
    Historiskt brukar den ligga på ca PE 14

    ReplyDelete
    Replies
    1. För att min säkerhetsmarginal ska vara uppfylld skulle aktien behöva ner till cirka 113 kr men jag skulle gärna se att aktien kommer ned under 110 kr :)

      Delete
  2. Hej,

    Hoppas att allt är bra med dig och din familj, det har ju gått ett tag sedan ditt sista inlägg och åtminstone den senaste tiden har du ju varit flitig med ditt bloggande.

    Jag har i alla fall börjat läsa en bok som kan rekommenderas, "Informationsdieten" av Fredrik Andren-Sandberg. Temat är att vi människor pga för mycket information så mår vi dåligt. Jag började tänka efter själv och (jag visste det redan innan men ville inte erkänna det själv) insåg att jag spenderar på tok för mkt tid på Ukrainakriget, läser kommentarer på Cornucoppia och inlägg och det var som en mani. Jag är ingen regelbunden Facebook användare men ibland, när jag har inget att göra, så är det lätt att logga in och se vad som sker. Sagt och gjort: nu ska det inte bli mer facebook. Bestämde mig först för att ladda ned Messenger på telefonen då vi är ett gäng som håller kontakt via Messenger men insåg i princip med detsamma att Messenger kördes automatiskt i bakgrunden, trots att jag inte startat programmet. Så var bara att avinstallera skiten igen på telefonen. Min förhållningsregel framöver nu är:
    - Kolla om Ukraina max en gång per dag, nån gång på (sen) em då man får med sig info.
    - Facebook, logga in snabbis och se om jag fått meddelanden. Om inga meddelanden logga av, annars läs meddelanden.
    - Inte läs nyheter efter kl 2000. Jag har också insett att jag sover sämre om jag läser nyheter sent. Det skapar stress.

    Mvh
    Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej!

      Tack för din kommentar och omtanke. Det är bara fint här tack. Hoppas allt är bra med dig också.

      Den boken verkar mycket intressant! Jag håller helt med om att man/många konsumerar för mycket information. Det skapar lätt en känsla av både stress och oro etc.

      Ett tag läste jag också Lars inlägg dagligen. Jag har dock inte gjort det på ett bra tag nu, dock brukar jag spana in och kolla rubriken bara. Kommentarerna läste jag däremot aldrig, det är för många :)

      Det låter som bra förhållningsregler. Du är ju också (som jag tolkat det) en stor konsument när det kommer till poddar. För egen del har jag plockat bort vissa poddar jag tidigare lyssnat. Folk som "allmäntycker" och/eller är återkommande (med samma argument) baissade till mina aktieinnehav är poddar som ryker när det kommer till aktiepoddar :)

      Generellt annars tycker jag att läsa böcker är något oerhört givande, så jag försöker konsumera fler böcker än dagsfärska nyheter.

      Glad Påsk!

      Delete