Pages

Friday 7 June 2024

60% av svenska hushåll har bolån på över 50% av bostadens värde

Nyligen kom SCB med intressant statistik när det kommer till svenska hushålls belåningsgrad på sina bostäder.

Statistiken visade att 60% av hushållen har bolån på över 50% av bostadens värde. Således har fyra av tio hushåll en belåningsgrad på under 50%. Med en belåningsgrad på över 70% hamnar tre av tio hushåll över den övre amorteringsgränsen.

Man kan alltid diskutera det rationella i att amortera eller investera. Som tidigare har nämnts började vi vår bostadsresa med att belåna vår första lägenhet till 100%. Anledningen till det var att jag inte ville ta en endaste krona från vårt aktiesparande för att finansiera ett bostadsköp.

Samma sak har genom årens lopp varit en orsak till att vi ofta har haft en förhållandevis hög belåningsgrad. Vi har ofta i princip maxat vårt möjliga låneutrymme (baserat på våra löner) när vi köpt en ny bostad. Det är inte jag som är drivande i bostadsfrågan men jag supporterar vår resa och är nöjd med utfallet.

Givet hanterbara räntenivåer förespråkar jag att satsa på att bygga upp en solid aktieportfölj före att amortera mer än nödvändigt. Är man lagd åt ett håll där man vill minimera risken i sin finansiella ställning bör man såklart agera annorlunda.

I takt med att vi har byggt upp en finansiell ställning vi är tillfreds med, och som vi kan leva utav, så har vi dock prioriterat att minska vår skuldbörda. Det är ett sätt för oss att minska riskerna i vår ekonomi, något vi prioriterar extra högt när jag inte längre jobbar.

Sedan vi köpte lägenheten har värdet uppskattningsvis ökat med 50%. Sedan september 2020 har vi minskat vårt bolån med 42%. Sammantaget gör detta att vi för tillfället har vi en belåningsgrad på 30%.

Vad har ni för uppskattad belåningsgrad för tillfället?

16 comments:

 1. 12%, till viss del pga värdeökning på 380% på 20 år samt gillar att amortera

  ReplyDelete
  Replies
  1. Riktigt fin belåningsgrad och värdeökning!

   Delete
 2. 74% men stor del kan härledas till att jag var tvungen att låna upp på huset pga av en konkurs jag var inblandad i.

  ReplyDelete
 3. 0% amorterade hårt i början

  ReplyDelete
 4. Uppskattar ca 30%. Funderar på att se om jag kan öka till strax under 50% för att frigöra lite mer till investeringar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Snyggt! Spännande med att utöka investeringsutrymmet :)

   Delete
 5. Ca 58%, har för avsikt att amortera ner det rejält när vi är "färdiga" med att mata in pengar i pengamaskinen. Om sisådär 5-6 år kör vi ett år med kraftiga amorteringar innan vi *antagligen* gör FIRE. Amorterar i nuläget 1% om året.

  ReplyDelete
 6. 40-50%.
  Det viktiga är att man, som du skriver, om man har möjlighet, inte använder långsiktiga investeringar till bostaden. Verkar kanske avigt när man bygger hus exv och fakturorna står som spön i backen, men några år senare inser man att aktieportföljen bidrar med en helt annan stabilitet. Om man måste använda investeringarna i huset, får man prioritera buffertsparande när man väl är färdig med huset. Och kan man inte det har man förköpt sig och har tio års slavarbete framför sig :-)


  ReplyDelete
 7. Ligger på 7 %.

  ReplyDelete
 8. 50% 👍🏼

  ReplyDelete