Pages

Wednesday 19 June 2024

Bud på Resurs

Kvart i elva på måndagskvällen skickade Resurs ut ett pressmeddelande där det framgick att Ronneby UK Limiteds lägger bud på bolaget. 

Bakom Ronneby UK Limiteds står Resurs största ägare (Waldakt med cirka 29% av aktierna) och riskkapitalbolaget CVC. Budet är satt till 23,50 kr per aktie och styrelsen rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera uppköpserbjudandet. Budet översteg måndagens stängningskurs med 38,2%. Bolagets tre största individuella aktieägare (varav Erik Selin är en) har meddelat att de supporterar / budet / anser budet vara attraktivt. 

I pressmeddelandet uppges att budet inte kommer att höjas och att Waldakt och CVC samarbetar på en ”exklusiv basis”, vilket innebär att Waldakt åtagit sig att inte acceptera något annat bud – oavsett pris.

Mina tankar

I pressmeddelandet skriver man också att man förväntar sig ett justerat rörelseresultat på 110 mkr för Q2 2024. Det var knappt 5% högre än mitt estimat på 105 mkr. Avsättningar för kreditförluster för perioden april-maj uppgick totalt till 267 mkr. Skulle juni vara en månad i paritet med maj landar avsättningar för kreditförluster på 399 mkr i Q2, vilket kan jämföras med min prognos om 392 mkr. Verksamhetsmässigt tycker jag således att den underliggande verksamheten taktar på enligt min förväntan.

Generellt är min bedömning att Resurs under årens lopp har varit en relativt populär aktie bland småsparare, inte minst bland utdelningsjägare. Efter bolagets vinstvarning i början av 2024 var det däremot en hel del som verkade ge upp.

Den 31 mars 2024 lyfte jag upp Resurs som månadens aktie. Jag skrev där bland annat ”I skrivande stund har aktien sjunkit med 35% hittills i år. Det är nästan uppseendeväckande mycket, inte minst med tanke på att aktien inte direkt handlades till särskilt höga multiplar innan nedgången tog vid (givet att man utgår ifrån en bedömd ”normalvinst”)”.

Vidare skrev jag bland annat följande:

”Min investeringstes i Resurs bygger till stor del på att det branta kursfallet till betydande del drevs av psykologiska faktorer, och inte varaktiga fundamentala faktorer som är i paritet med aktiekursfallet (även om fundamentala faktorer berättigade en kursnedgång – dock enligt mig betydligt mindre än vad som blev fallet)”.

Samt

”Min investeringstes är därmed att aktiekursen ska studsa tillbaka till att handlas en bit över 20 kr. Skulle Resurs år 2025/2026 åtminstone kunna prestera en vinst per aktie på 3,00-3,50 kr finns enligt mig en god avkastningspotential i Resurs, där enbart direktavkastningen på nuvarande aktiekurs (15,51 kr) borde kunna komma upp i 10% framöver”.

Jag har varit in och ut ur Resurs en del genom årens lopp. När vinstvarningen kom i början av 2024 ägde jag dock inte aktier. Som ni som följer mig regelbundet vet är jag inte främmande för att gå motvals (om jag finner det ”motiverat”), varpå jag i årets ras köpte en del aktier.

I samband med raset haglade negativa kommentarer in, där många uttryckte hur bristfällig Resurs och dess verksamhet är. Trots att det är (förvånansvärt) många som har läst det jag har skrivit om Resurs i år är det inte direkt många röda märken på min rygg från alla ryggdunkningar som jag har fått efter att ha förkunnat att jag köpt aktier i Resurs efter raset – snarare är ryggen ”finare” än på länge 😊 

Med glimten i ögat skulle man kunna påstå följande: Köper man aktier i EVO får man 90 ryggdunkningar, 7 som inte vill röra iGaming och 3 som av annan anledning inte köper EVO. Köper man aktier i Resurs får man 97 kritiska blickar och 3 ”jag har också köpt”.

Hursomhelst, fram tills i måndags tycker jag att Resurs har utvecklats överlag helt i linje med mina förväntningar. Den orimligt stora nedgången i aktiekursen har delvis reverserats. Framöver var min tanke att det kommer gå lite trögare men att om man blickar ut något år, och verksamheten är mer stabil, finns fortsatt god potential på uppsidan.

Även att jag den 3 juni skrev att jag såg Resurs som en uppköpskandidat var det inget som jag per se räknade med skulle hända just nu, och inte heller något som var en del av mitt investeringscase. Då bolaget flera gånger historiskt bjudit på besvikelser var min investering i Resurs nu endast att se som en ”special situation” investering.

Gällande budnivån är det många som har uttryckt sig negativt. Personligen är instämmer jag i att budet, givet vad Resurs kan prestera ett normalt år, är för lågt. Jag håller också med om att man kan uttrycka kritik mot hur bolaget först har genomfört omfattande nedskrivningar, ställt in utdelningen, radat upp rekordstora avsättningar för kreditförluster mm, där konsekvensen inte oväntat blir en snabbt fallande aktiekurs, för att storägaren därefter lägger bud på bolaget. Det ser inte snyggt ut.

Personligen ser jag som sagt inte Resurs som ett högkvalitativt bolag, en tes som förstärks av storägarens agerande. Jag tror inte direkt att det tar ett kvartal att få till en god verksamhetsutveckling igen. Oavsett vad man tycker om nuvarande budkurs är det många småsparare som över tid, åtminstone om historiken får vara en ledstjärna, som långsiktigt nog gynnas mer av att investera sina pengar på annat håll. Jag tycker att Affärsvärldens text som publicerades igår beskrev det väl när man skriver om Resurs som den eviga värdefällan.

Även om jag inte tycker att budet är särskilt väl tilltaget valde jag att sälja mina aktier igår. Skulle det komma ett till bud idag klart över 23,50 kr per aktie så kommer jag att vara den första att gratulera alla kvarvarande aktieägare. Jag väljer att investera mina pengar på annat håll. Jag är nöjd med min ”special situation” investering i Resurs, där jag realiserade en avkastning på knappt 60% på mindre än fem månader.

6 comments:

 1. Till at börja med - ett stort grattis! Anar ju inte hur mkt du har investerat i bolaget men min killgissning är att du förmodligen tjänat lika mycket (åtminstone) som en normal inkomsttagare gör brutto 1 år. Din skatt är väl betydligt lägre så kanske 1.5 års lön :-) Inte dåligt! Jag tog inte rygg på dig, har ju bränt mig i Intrum och tyckte risken var för hög i dito bolag. Hörde på Fill or Kill podden där den ena hade viss skepsis mot Resursbank men om allt går som planerat så gör Siba med CVC en väldigt bra deal.

  Frågan är om något liknande kan ske med Intrum?
  Selin lär väl pumpa in pengarna i Norion bank antar jag?

  Mvh
  Emigrantinvesteraren

  Vad gäller nu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Stort tack! Jag har inte en offentlig exponeringssiffra men jag är nöjd med utfallet :)

   Även om Resurs inte direkt är bäst i klassen är min personliga åsikt ändå att det är betydligt mer (åtminstone för mig) mer lättanalyserat än Intrum. Nordic Capital skulle kunna köpa ut Intrum men än så länge har de inte varit så aktiva. Jag har svårt att bedöma Intrum för tillfället, där Resurs "på egna meriter" (dvs. utan uppköp) enligt mig hade goda förutsättningar att bli en tillfredsställande investering efter raset tidigare i år. Något som jag framför allt baserar på att de har en stark finansiell ställning och att avsättningar till kreditförluster förhoppningsvis peak:at i denna cykeln samt att bolaget själva bidrog till att grumla till utsikterna onödigt mycket med nedskrivningar etc.

   Jag tänkte i liknande banor som dig med att Selin bör kunna skapa nytt köptryck i Norion framöver. Jag är lite intresserad av Norion. Jag ska gräva lite till i bolaget och hoppas aktien kan komma ned lite inför Q2-rapporten.

   Delete
 2. Riktigt bra prickat av dig! Jag kikade också på Resurs, men vågade inte riktigt gå in, men jag läste dina inlägg om banken med stort intresse.

  ReplyDelete
 3. Jag köpte mina första resus till högre nivåer, mycket pga utdelningen. Kul att det gick bra för dig, själv så kommer man ligga minus även om köp har gjorts på senare tid. Lite synd med uppköp, tycker att resurs på sikt borde kunna levera bättre och handlas på nivåer över gällande budkurs. Men så är livet, bara gilla läget.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Håller med om att bolaget på sikt borde kunna leverera på ett sätt som gör att aktien bör handlas över nuvarande budkurs. Tråkigt att höra att du ligger minus efter budet, vi får satsa på hitta bra lägen på nya håll sen :)

   Delete