Pages

Sunday, 23 June 2024

Månadens aktie: Juni 2024

Efter ett uppehåll på någon månad är det nu dags för månadens aktie igen. 

Den här gången är investmentbolaget VNV Global i fokus.

VNV Global är ett investmentbolag som har sitt fokus på onoterade bolag. Tre viktiga teman är nätverkseffekter, signifikant värdeökningspotential och acceptabel risk. Den typen av bolag som VNV Global investerar i har en klart högre risk jämfört med hur det ser ut i flera andra investmentbolag, såsom Investor, Lundbergs och Industrivärden. För att vara villig att bära den extra risken önskar man givetvis investera i bolag där potentialen antas vara klart högre än t ex ett genomsnittligt innehav i Industrivärdens portfölj.

Med nätverkseffekter menas att värdet på en vara/tjänst ökar i takt med att antalet användare ökar. Ponera att du är ett stort fan av dagens Instagram. Skulle du vara den enda användaren på Instagram skulle du dock förmodligen inte se något större värde i att använda tjänsten. Möjligheten att exempelvis följa vänner, bekanta och intressanta profiler gör att du värdesätter Instagram högt – där värdet således ökar i takt med att fler vänner, bekanta och intressanta profiler ansluter sig.

Något som också karaktäriserar nätverkseffekter är att en eller några få aktörer, som lyckas bygga en signifikant volym, blir de stora vinnarna och dominerar därigenom marknaden. Den typen av bolag letar VNV Global efter, exempel på sådana bolag är BlaBlaCar och Bokadirekt.

Som ett led i VNV Globals investeringsfilosofi investerar de ofta i tillväxtbolag som ännu inte har uppnått lönsamhet. För några år sedan var denna typ av bolag verkligen i ropet, när pengar var mer eller mindre gratis. Därefter har centralbanker runt om i världen höjt sina styrräntor i snabb takt, något som har tvingat såväl VNV Global som dess portföljinnehav att fokusera på lönsamhet istället för intäktstillväxt.

Under 2023 genererade VNV Globals andel av de tio största portföljinnehaven tillsammans ett positivt EBITDA-resultat för första gången. Två år tidigare landade motsvarande parameter på en negativ marginal om cirka 35%.

Att en större andel av portföljen uppvisar ett positivt EBITDA-resultat gör också att tillförlitligheten i värdeuppskattningarna (allt annat lika) ökar. Det vill säga, istället för att använda sig av EV/SALES-multiplar kan man använda EV/EBITDA.

Just tillförlitligheten i VNV Globals värderingar är något som marknaden har ifrågasatt, något som tydligt ses när aktien i skrivande stund handlas till 51% substansrabatt. Det faktum att man har sålt några innehav i häradet av substansvärdet samt att Gett såldes till 11% rabatt mot det upptagna värdet gör att marknaden i större utsträckning än idag borde kunna lita på värderingarna.

Likt portföljinnehaven är VNV Globals eget fokus på att under 2024 arbeta ned sin skuld. Man har idag två utestående obligationer, där den ena ska lösas in nästa vecka och den andra ska lösas in i januari 2025. När det gäller obligationen nästa vecka har man tillgängligt kapital för att lösa skulden. För att finansiera det obligationsinlösen som förfaller i januari 2025 har VNV Global ingått avtal om att sälja sitt innehav i Gett.

Man inväntar nu besked från det israeliska konkurrensverket för att få godkänt på försäljningen av Gett. Givet att försäljningen av Gett faller ut som planerat kommer VNV Global, allt annat lika, att vara skuldfritt i början av nästa år.

VNV Global har också vidtagit åtgärder i syfte att skapa en mer kostnadseffektiv organisation. Bland annat har man minskat ned på antalet medarbetare. Sammantaget har dessa åtgärder renderat i en cirka 25-procentig lägre ”normaliserad” kostnadsbas.

Ambitionen på sikt är att portföljinnehaven på aggregerad basis ska bidra med kassaflöde som finansierar VNV Globals operationella kostnader. Vidare är ambitionen att detta kassaflöde ska supportera finansieringen av nya investeringar.

De tre största portföljinnehaven

Vid utgången av Q1 2024 var nedan de tre största innehaven i VNV Globals portfölj, justerat för Gett som var det näst största innehavet men som om allt går som planerat kommer att säljas. Efter försäljningen av Gett kommer BlaBlaCar att utgöra inte långt ifrån hälften av VNV Globals portfölj. Nedan tre bolagsbeskrivningar är hämtade från VNV Globals hemsida. 

  • BlaBlaCar: BlaBlaCar sammanför människor som vill resa en viss längre sträcka med förare som ska åka den sträckan så att båda kan spara pengar genom att dela på kostnaden. Bolaget är grundat i Frankrike och är en ledare inom den globala delningsekonomin med fler än 120 miljoner medlemmar i 22 länder
  • Voi: Voi är ett skandinaviskt mobilitetsbolag som erbjuder en delningstjänst för elscootrar och cyklar i partnerskap med städer och lokala samhällen. Bolaget är grundat i Sverige och expanderar snabbt i Europa
  • HousingAnywhere: Housing Anywhere är en bostadsplattform för internationella studenter att hyra rum och bostäder. Bolaget är grundat i Holland och har 127 partneruniversitet i 22 länder

Mina tankar och min investeringstes

Som nämns ovan är risken i VNV Global betydligt högre jämfört med flera andra investmentbolag. Det är något man måste vara medveten om när man investerar i VNV Global. Om man ska investera i VNV Global krävs såklart också att man tror på inte minst BlaBlaCar. När dessa rader skrivs vid lunchtid på onsdagen den 19 juni handlas aktien till kursen 26,34 kr. Det är en nedgång på cirka 80% jämfört med aktiens rekordnotering i slutet av 2021.

Några faktorer som jag tror marknaden varit/är oroliga för är:

  1. Tillförlitligheten i VNV Globals innehavsvärderingar
  2. Innehavens möjlighet att ställa om till lönsamhet
  3. VNV Globals finansiella ställning

Som beskrivs i texten ovan tycker jag att VNV Global påvisar åtgärder och argument som minskar risken för dessa osäkerhetsfaktorer. Med åtminstone räntor som nu högst sannolikt har toppat ur i den här höjningscykeln finns också möjlighet till lite ”makromedvind” för bolagen.

Jag äger aktier i VNV Global och anser aktien vara intressant på nuvarande kursnivåer. Min nuvarande investeringstes bygger på följande steg.

  1. VNV Global behöver säkerställa en solid finansiell ställning: Det första steget är att lösa in den obligation som förfaller nästa vecka. Därefter behövs ett godkännande av det israeliska konkurrensverket för att försäljningen av Gett ska gå i lås. Enligt VNV Global ser man inga skäl till varför försäljningen inte skulle godkännas. Att försäljningen fullföljs som planerat gör att VNV Global kan lösa in obligationen i januari 2025. Det ger bolaget ett bra finansiellt manövreringsutrymme
  2. Minska substansrabatten: Om inte investerarkollektivet väljer att handla upp aktien och (allt annat lika) minskar substansrabatten möjliggör VNV Globals förbättrade skuldsituation att man kan återköpa aktier till en attraktiv nivå på substansrabatten. VNV Global har under våren annonserat att man ämnar återköpa aktier. Här påverkar villkor i utestående obligationer möjligheten att återköpa aktier. Först när försäljningen av Gett är genomförd räknar jag med att VNV Global kommer att återköpa aktier i någon form av relativt högre omfattning (återigen allt annat lika)
  3. Öka substansvärdet per aktie: När VNV Global har säkerställt finansiering för att återbetala utestående obligationer har man givetvis större möjligheter att agera framåtlutat, dvs höja fokus på att öka substansvärdet per aktie. Att som i punkt 2 ovan återköpa och makulera aktier bidrar så klart till att öka substansvärdet per aktie. Givet att aktien handlas till drygt 50% substansrabatt är det en högst konkurrenskraftig investeringsmöjlighet jämfört med att investera i nya bolag. I den här del 3 i min investeringstes syftar jag däremot mer på att man (när förhoppningsvis substansrabatten redan minskat) kommer att genomföra investeringar i såväl nya som befintliga bolag samt att allmänt de bolag man redan har investerat i utvecklas väl och ökar bidrar till att substansvärdet ökar

Om ovanstående investeringstes faller väl ut är min bedömning att det finns en god potential på uppsidan i VNV Global.

6 comments:

  1. Av alla runt 80 olika aktier jag har ägt i mina dar är VNV det enda jag ångrat att jag köpte. Hade för bråttom, med några timmars efterforskning till hade jag upptäckt de totalt sjuka optionsprogrammen, ledningens historik (billiga energiaktier i Ryssland, följt av vad-som-helst-billigt i Ryssland) och risktagningen i en enda aktie med ytterst begränsat tekniskt innehåll. Man satte 40% av kapitalet i ett i stort sett substanslöst bolag, som sedan kraschade ned till noll. Några månader innan det var definitivt slut skickade man in ett par hundra miljoner till, när hela skiten var räddningslöst förlorat. Strax efter gör man en nyemission på ett belopp i samma storleksordning. Snacka om att skita fullständigt i aktieägarna.

    Lycka till, det lär behövas, och följ noga med vad som händer i blablacar är väl grundtipset.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Först och främst, grymt imponerande med att ha prickat in 79 bra aktier av de 80 du har investerat i! Jag har definitivt gått på fler minor :) Gällande VNV Global instämmer jag i att det finns och har funnits områden i VNV Global med förbättringspotential. Att hårdbevaka BlaBlaCar är definitivt viktigt om man investerar i VNV Global.

      Delete
    2. Har inte prickat 79 bra aktier vid bra tillfällen. Däremot kan jag motivera varför jag köpte de 79. Ångrar inget köp där, även om vissa gått minus, det är sådant som händer.
      VNV däremot, där är jag besviken på att jag inte tog reda på mer först, därför ångrar jag köpet.

      Delete
    3. I see! Jag har nog tyvärr några investeringar jag slarvat med gällande analysbiten historiskt, men nu för tiden är det bättre på den fronten iaf :)

      Delete
  2. Intressant läsning. Har alltid upplevt VNV som för långt ut på riskskalan för min egen del, men det du skriver om den förbättrade finansiella situationen och bolag som går till lönsamhet gör caset spännande.

    Du brukar vara duktig på att vara contrarian så jag önskar dig lycka till även här. Kul att du vågar satsa mot "gemene sanning".

    /Daniel

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Håller med om att VNV Global är en bra bit ut på riskskalan. Vi får hoppas det kan bli en okej investering :)

      Delete