Pages

Tuesday 2 July 2024

Extraamortering och uppdaterad belåningsgrad

Som jag skrev förra veckan har vi för tillfället en rekordstor kassa.

Cirka 60 000 kr av den kassan har vi nu använt till att genomföra en extraamortering på vårt bolån. Som jag har nämnt flera gånger tidigare fanns det i början av vår investeringsresa inte en tanke på att amortera en endaste krona mer än nödvändigt.

Numera är fokus dock i högre grad på riskminimering. Vi vill inte schabbla bort det vi har byggt upp. Vi jobbar ned lånet successivt och extraamorteringen utgjorde endast en liten del av vår nuvarande kassa.

Belåningsgraden klockar nu in på 29,5% och har därmed för första gången någonsin kommit ned under 30%. Det känns bra.

5 comments:

  1. Ser stabilt ut! Vid vilken belåningsgrad kommer du vara nöjd? Är tanken att så småningom nå skuldfrihet?

    /Arbetsplanen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Ambitionen är att nå skuldfrihet någon gång. Det är dock inte ett mål som vi kommer gå all in för att uppnå. Det beror på hur börsen värderas och hur räntenivån ser ut mm :)

      Delete
    2. Jag förstår! Har för mig ni hade ett ganska stort lån i absoluta mått, så jag förstår att det är skönt att få ned det en del. Min plan är att nå 50 % belåningsgrad kommande år och då sluta amortera (i alla fall på en längre tid). För oss skulle det innebära cirka 1,8-1,9 Mkr i lån (900 000-950 000 kr i var) vilket känns okej för mig.

      /Arbetsplanen

      Delete
    3. Kommande år i plural, så kanske om 2-3 år som tidigast.

      Delete
    4. Det låter som en bra plan! Ja, vi har lite större lån i absoluta tal för tillfället men ner mot 2 mkr skulle vara en bra ansats för oss med :)

      Delete