Pages

Wednesday 7 August 2024

Drastiskt minskat bolånet: Siktet inställt på skuldfrihet


Min fru och jag började vår bostadskarriär genom att finansiera vår första bostad med 100% belåning. Vi har köpt och sålt några lägenheter under resans gång och har därmed klättrat uppåt på bostadskarriärstegen.

Marknadsvärdet på vår nuvarande bostad landar över 11 miljoner kronor. Vår nuvarande belåningsgrad uppgår till cirka 29%. I september 2020 uppgick vår belåningsgrad till 64%. Förbättringen under de senaste fyra åren förklaras av ett stigande värde på bostaden samt en minskad storlek på bostadslånet.

Sedan september 2020 har vi i absoluta tal minskat storleken på vårt bolån med 44%. Jag är väldigt nöjd med hur utvecklingen har sett ut under de senaste fyra åren. Även om vi har några miljoner kronor kvar i lån så har vi också betat av några miljoner under de senaste åren.

Som jag tidigare har nämnt är amortering inget som historiskt har intresserat mig nämnvärt. I takt med att vi (enliga våra definitioner) har byggt upp en god finansiell ekonomi har jag dock svängt lite i amorteringsfrågan. Det skulle helt klart vara en skön känsla att betala av hela bolånet.

Vi har därför nu uttalat en målsättning om att ha betalat av hela bolånet inom 10 år. Vi kan betala av lånet imorgon om vi vill men jag är inte öppen för att sälja av aktier (eller använda befintlig kassa i portföljen) för att amortera några miljoner. Ambitionen är istället att vi amorterar ned lånet successivt.



2 comments:

  1. Det är underbart att vara skuldfri och en bra målsättning för sitt välbefinnande.Många är så insnöade på att de hela tiden skall tjäna så mycket pengar som möjligt på sina pengar, men ibland kan det vara mycket bättre att göra det som får dig själv att må bra.Dessutom kan man istället använda sig av belåning när man vill i sina investeringar på börsen som en fin hävstång och man kan lika snabbt och enkelt göra sig skuldfri när man tar hem vinster från de värdepapper man har investerat i med lånade pengar.Mvh Peter Jansson

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mycket bra, jag håller med helt! Historiskt har jag dock varit en av dem som velat "tjäna så mycket som möjligt", men jag har ändrat syn i takt med att portföljen har växt. Nu är det viktigare att minska på risken i ekonomin.

      Grattis till skuldfriheten, måste verkligen vara skönt! :)

      Delete