Pages

Thursday 8 August 2024

Be useful: Seven tools for life

Arnold Schwarzenegger har haft ett händelserikt liv. Han själv ser sitt liv i olika akter, vilka bland annat inkluderar tiden som bodybuilder, tiden som skådespelare och tiden som guvernör. Arnold var guvernör i den amerikanska delstaten Kalifornien under perioden 2003 till 2011.

De sista två och ett halvt åren som guvernör präglades av finanskrisen och dess efterdyningar. En period som krävde många svåra beslut och diskussioner. Även om finanskrisen inte är något som ska belasta Arnold ligger det mycket sanning i det han säger när han skriver att man får beröm när ekonomin i stort går bra och kritik när ekonomin går sämre (samma resonemang kan också antas gälla en del fall för t ex fondförvaltare). Bland annat fick han kritik från föräldrar som undrade varför han under finanskrisen drog ned på finansiella medel till skolväsendet.

Personligen är Arnold för mig mest känd för sina roller i Terminator-filmerna där uttalandet ”I will be back” särskilt har etsat sig fast i minnesbanken. Det är också ett uttryck som han har kommit att använda många gånger senare i livet. Det bästa tipset Arnold någonsin har fått kom från hans pappa är ”Be useful”.

Trots att människan tack var all materialistisk utveckling mm på generell basis aldrig har haft det bättre än man har det idag så är det många som känner sig osynliga och utan hopp. Detta har gjort att Arnold har tagit fram sju nycklar till vad han anser vara ett lyckligare och mer framgångsrikt liv.

Dessa sju nycklar sammanfattar han i sin bok, med titeln ”Be useful: Seven tools for life”. Han beskriver nycklarna samtidigt som man får ta del av anekdoter från Arnolds liv och erfarenheter. Nedan är en summering av de sju nycklarna.

Jag kanske inte håller med om exakt allt han skriver i boken men sammantaget tycker jag att det var en intressant bok.  

Nyckel nummer 1: “Have a clear vision”

Många människor är idag olyckliga, ohälsosamma och vet inte vad de ska göra med sitt liv etc. Detta är enligt Arnold vad som händer när man inte har något tydligt syfte. En tydlig vision skapar syfte och mening. Att ha en vision innebär att man har en klar bild om hur man vill att livet ska vara och man har en plan för hur man ska förverkliga målbilden.

En tydlig vision gör att det är lättare att fatta beslut då man snabbt ser hur besluten väntas påverka den målbild man har. Det lättaste sättet att skapa en tydlig vision är att börja tänka stort och sedan zooma in till en lämplig nivå.

Arnold drömde redan som 10-åring att han ville leva och vara verksam i USA (= han tänkte i breda termer). Exakt vad han skulle göra visste han inte, det var bara USA som var målet. Mer detaljerade steg på visionen utkristalliseras sedan längs med resan.

Arnold påtalar också att det bara är du själv som kan skapa det liv du vill ha, ingen annan kommer att göra det åt dig. Om man exempelvis vantrivs på sitt jobb är det upp till en själv att göra vad som krävs för att förändra situationen. I boken lyfts också vikten av att visualisera sina mål fram. Det är något som ökar sannolikheten att du når dem (sedan krävs såklart hårt jobb för att nå målen).

Nyckel nummer 2: “Never think small”

Good enough är aldrig acceptabelt. Det måste vara perfekt. Om du ska göra det, GÖR DET då. Ha till exempel inte som mål att ”endast” klara en tenta. Satsa på att verkligen lära dig ämnet och sedan klara tentan med bravur.

Att inte gå in helhjärtat gör att man inte kommer att nå lika långt. Om man fokuserar på ett litet mål kommer det verkligt stora målet automatiskt att vara utom räckhåll. Ignorera ”nejsägare”. Nejsägare kommer alltid att existera och de kommer att öka i antal när dina drömmar växer. Nejsägare är rädda för det främmande och okända, samt att de är rädda för att ta risk. Särskilt bör man ignorera nejsägare som aldrig har testat att göra det som du vill göra.

Ha inte en Plan B. Sekunden som du skapar en Plan B minskar du din egen dröm genom att tillåta tveksamheter kring Plan A. I samma sekund som du gör en Plan B blir du också din egen nejsägare. De enda gränser som på riktigt existerar finns i ditt huvud.

Nyckel nummer 3: “Work you ass off”

Arnold framhäver i boken att det inte finns något substitut mot att lägga ned det arbete som krävs om man vill uppfylla sin dröm. När man lär sig något nytt handlar det om att studera och ta anteckningar. Gå sedan igenom dina anteckningar ett flertal gånger och prata sedan fritt från minnet tills orden/kunskapen kommer naturligt.

Att uppfylla en dröm kräver uppoffringar och kan ibland vara smärtsamt. Arnold skriver i boken att pain is temporary och att legacy is permanent. Om man vill växa och utvecklas kommer det inte vara en lättsam resa. Inget förstör en persons karaktär lika mycket som när man undviker smärta och ger upp.

Dokumentera din resa (t ex (= mitt exempel) hur mycket du sparar per månad och hur nettoförmögenheten utvecklas om du satsar på att bli finansiellt oberoende). Fokusera också på att följa upp och genomföra saker fullt ut. Har du investerat i ett bolag, följ då t ex upp hur verkligheten spelar ut i relation till din investeringshypotes (= följa upp) samt gräv i frågor du undrar över tills du får svar (= genomföra saker fullt ut). Lämna inget som kan lösas åt slumpen.

I dagens samhälle tenderar alla att hävda att de är upptagna. Att vara upptagen är något som ofta används som ursäkt för att slippa göra något. Arnold kallar det för ”busyiness is bullshit”. Om du vill realisera din vision måste du skapa tid och utrymme för det. Många personer slösar idag bort tid på bland annat ”nöjessurfande”. Se över hur du spenderar din dag och se hur mycket tid (om någon) du tycker du slösar bort.

Nyckel nummer 4: “Sell, sell, sell”

Om du vill att andra personer ska veta något (t ex din vision) så måste du berätta det för dem. Med andra ord, du måste sälja in ditt budskap. Det spelar ingen roll hur stor din vision är, du måste veta hur du ska sälja in den och till vem du ska sälja.

Agera också som att din vision redan har kommit i uppfyllelse. Var dig själv och äg budskapet. Inget säljer bättre än en sann historia från en genuin person. Till syvende och sist, oavsett vad din dröm är, så säljer du dig själv. Du säljer berättelsen om ditt liv som du försöker att skapa för dig själv.

Nyckel nummer 5: ”Shift gears”

Klaga inte över en situation om du inte är beredd att bistå för att göra den bättre. Oavsett vad din dröm är kommer det att vara tuffare tider emellanåt, då måste man kunna skifta fokus och se det positiva i det som inträffar (eller inte inträffar).

Negativitet är ett slöseri med tid. Att vara positiv gör livet bättre. Påminn dig själv om att tänka positivt varje gång du får upp en negativ tanke i huvudet. Lär dig från dina misstag och säg sedan ”I will be back”.

Misslyckande är i grunden något bra då det betyder att du har försökt uppnå något svårt och utmanande. Man kan inte misslyckas om man inte försöker. När det handlar om att uppnå sina mål / sin vision är det inte misslyckande som är problemet. Problemet är att man ger upp. Misslyckande har aldrig förstört en dröm. Att ge upp dödar drömmen. Misslyckanden guidar dig till vad du ska undvika och vad du bör satsa på istället.

När det kommer till risk: Tänk i termer av vad du kan förlora (t ex 2 000 kr på börsen när du har ett välbetalt heltidsjobb vs. att förlora hela sparandet när du har sagt upp dig från jobbet för att leva på sparpengarna).

Nyckel nummer 6: “Shut your mouth, open your mind”

Lyssna mer än du pratar (de flesta personerna är mindre bra på att lyssna). Var alltid nyfiken. Var som en svamp som suger upp så mycket kunskap du kan hitta. Att ha tålamodet och ödmjukheten att lyssna väl är en grundläggande ingrediens när det kommer till nyfikenhet. Det är också hemligheten till lärande.

Nyckel nummer 7: “Break your mirrors”

Self-made person är ett uttryck som Arnold har svårt för. Ingen person har någonsin gjort allting själv. Man har alltid på något sätt haft hjälp eller vägledning av en eller flera personer om man t ex uppnår sin dröm.

När man inser att man är där man är tack vare andras hjälp är det viktigt att ge tillbaka. Att hjälpa andra är berikande för såväl de man hjälper som sig själv. Studier har visat att även lyckan ökar hos givaren. På det temat har uttrycket ”Helper’s high” uppstått. När man hjälper andra utsöndras endorfiner på samma sätt som t ex träning gör. Att hjälpa andra kan således bli beroendeframkallande

Övrigt tänkvärt

  • The moment my legs begin to move, my thoughts begin to flow (Henry David Thoreau)
  • Do what you say you are going to do, and try to do it a little better than you said you would
  • Do something every day that scares you
  • You cannot control what happens to you in life, but you can always control what you will feel and do about what happens to you
  • When you talk, you are only repeating what you already know. But if you listen, you may learn something new
  • Break your mirrors: In our society that is so self-absorbed, begin to look less at yourself and more at each other

1 comment:

  1. En rätt fascinerande människa den där Arnold, otroligt målmedveten

    ReplyDelete