Pages

Friday 20 September 2024

Frugan ”hittade” en miljon

”Skojar du eller! Varför har du inte sagt det förrän nu!?”

Ovanstående är något som jag slängde ur mig när frugan och jag satt och pratade häromdagen. Mer specifikt pratade vi om det uppskattade värdet på vår lägenhet. Som jag tidigare har nämnt är jag hushållets ”aktiechef” och frugan är ”bostadschef” (= Real Estate-chef). Det är i princip alltid frugan som identifierar potentiella bostadsobjekt som vi kan tänka oss att köpa.

Under lång tid har jag varje månad skickat ett uppdaterat värde till henne när det kommer till Boolis uppskattning om värdet på vår lägenhet. Som jag för inte så länge sedan skrev på bloggen anser Booli att värdet på vår lägenhet är 10,8 mkr.

Vi håller i hushållet på att göra en 10-årsplan (för att det är kul och motiverar oss), där jag har utgått ifrån Boolis värde när jag lägger in värdet på lägenheten. Jag kan återkomma till 10-årsplanen i ett separat inlägg. Hursomhelst, så säger frugan när vi i veckan sitter och diskuterar att enligt Hemnet är värdet på vår lägenhet cirka 12,5 mkr. Det är i denna stund som jag uttryckte orden som inleder dagens inlägg. För någon (som mig) som har stort fokus på pengar blev det nästan dålig stämning runt köksbordet efter att denna information inte hade kommit fram tidigare 😊

Det är nog i princip inte någon annons på Hemnet som förbigår min frus syn när det kommer till områden och lägenheter som är av intresse för oss. Enligt henne är uppskattningen att det har varit en ökad prisnivå under den senaste månaden (OBS! Detta gäller för de områden hon kollar på).

Med det sagt anser hon ändå att 12,5 mkr är lite stretchat. Enligt henne är 11,8-12,2 mkr en mer rimlig förväntansbild på lägenhetsvärdet idag. Ser man på vårt bolån vid utgången av augusti skiljer belåningsgraden hela tre procentenheter om man utgår ifrån ett lägenhetsvärde på 10,8 mkr eller 12,0 mkr.

Det är såklart hypotetiska pengar innan man har sålt och vet exakt vad lägenheten (vid försäljningstillfället) var värd. Personligen skulle jag vara väldigt nöjd med 12,0 mkr, särskilt då det inte direkt är någon extremt stark bostadsmarknad för tillfället.

No comments:

Post a Comment