Pages

Thursday 19 September 2024

Skärmhjärnan: Tre takeaways

I förra veckan läste jag ut Anders Hansens bok ”Skärmhjärnan”.

I dagens inlägg lyfter jag fram tre av de takeaways som jag gjorde när jag läste boken. Texten nedan är från mina anteckningar som jag gjorde under tiden jag läste. Sammantaget tycker jag att det var en mycket intressant och läsvärd bok.

Aldrig förr i mänsklighetens historia har vi förändrat vårt beteende så snabbt som vi har gjort under de senaste decennierna. Förutom nya digitala vanor sover vi mindre och upplever en annan typ av stress. Sammantaget är vårt förändrade sätt att leva något som gör att hjärnan verkar i en okänd terräng, långt ifrån den jägar- och samlarmmiljö som den absoluta merparten av de senaste 10 000 generationerna har levt i. Det är endast en generation som aldrig har upplevt något annat än en värld med smartphones och internet.

Depression syftar till att skydda oss från faror

Hjärnan försöker styra bort oss från vad den tolkar som en värld full av faror genom att påverka vårt mående. Den gör oss då deprimerade för att vi ska dra oss undan och isolera oss. Depression försöker således skydda oss från en farlig värld. Den vanligaste orsaken till att man får en depression är långvarig stress.

Exempel på något som hjärnan prioriterar bort vid stressiga perioder är att lagra långtidsminnen. Minnen innebär att det skapas kopplingar mellan olika områden i hjärnan. Dessa kopplingar hinns dock inte med under kraftig stress.

Mobilberoende och (o)sociala medier kan bidra till försämrat mående

Studier har visat att vi rör mobilen över 2 600 gånger per dag och plockar upp den i genomsnitt var tionde minut – under alla vakna timmar. Mobiltelefonen får dopaminnivåerna att stiga och således har mobilen hackat sig in i vårt medvetande. I genomsnitt använder vi mobilen tre timmar per dag.

Studier har också visat att de som använder sociala medier mest känner sig mest ensamma. Ett skäl kan vara att alla på sociala medier verkar vara så lyckliga och man hela tiden matas av sådan information.

De allra flesta använder sociala medier till att kolla på vad alla andra gör. Allt annat lika ökar det risken för att uppleva negativa effekter av sociala medier. De som delar med sig / lägger ut bilder och text samt kommunicerar med andra har i regel inte samma negativa effekter av sociala medier. Sociala medier är utvecklade för att vara så beroendeframkallande som möjligt.

Studier visar att de som använder telefonerna mest är mer stressade och har mer ångest än de som inte använder mobilen lika mycket.

Att överösa hjärnan med nya intryck (från t ex Facebook och Instagram stör processen där våra intryck blir till minnen. Ny information konstant gör att hjärnan inte hinner skapa det viktiga fokuset som behövs och vårt arbetsminne blir begränsat av all ny information.

Varför vi gillar att multitaska men är dåliga på det

Att multitaska gör att man presterar sämre i de flesta områdena (även när det kommer till att just multitaska) jämfört med personer som endast gör en sak i taget. Människan kan helt enkelt bara fokusera ordentligt på en sak i taget. Det man i själva verket gör när man säger att man multitaskar är att hoppa mellan saker. Det tar sedan åtskilliga minuter innan man kan koncentrera sig 100% på en uppgift igen. Trots detta tycks hjärnan uppmuntra till multitasking och skjuter till dopamin när vi gör flera saker ”samtidigt”. Detta spås ha att göra med alla de faror som lurade runt hörnet när vi var jägare och samlare, något som gjorde att det var viktigt att ha lätt för att bli avbruten.

No comments:

Post a Comment