Pages

Wednesday 18 September 2024

Har FIRE gjort mig till en bättre förälder?

Häromdagen efterfrågade jag från er läsare förslag på ämnen att skriva om. Ett av förslagen som kom in avhandlas i dagens inlägg 😊

På frågan om FIRE (= att jag inte jobbar) har gjort mig till en bättre förälder skulle jag spontant svara ”Tveklöst!”. Det ska inte tolkas som att man är en ”sämre” förälder för att man jobbar. Detta svar baseras utifrån min situation och min egen upplevelse.

Efter att vi fick barn är min upplevelse att vad som är viktigt i livet har avsevärt fått en annan mening. Familjen och nära relationer är mitt största fokus nu. Något som jag inte var tillräckligt bra på att vårda för ett antal år sedan när det istället var prioritet att göra karriär.

När jag nu inte längre har en traditionell anställning har jag såväl mer tid som mer energi att lägga på sonen. Även om det inte kommer som en överraskning så är kvantitet allt som oftast mer viktigt än kvalitet – när det kommer till den mängden tid man lägger på sonen (samt de flesta andra relationer).

Jag tror sonen mer uppskattar en person som sitter med honom och väntar på bussen i fem timmar varje dag i ur och skur än någon som kommer en gång i halvåret och gör det absolut roligaste som sonen vet. Ja, det var ett lite tillspetsat exempel men jag tror ni förstår min andemening.

Att inte ha ett traditionellt jobb gör att det finns mer tid för mig att vara med sonen. En ytterligare viktig aspekt (av att inte jobba) är att jag har mer energi att lägga på sonen. Att vara förälder är enligt mig krävande på många olika sätt. Att då ha tillräckligt med energi att ösa ur är viktigt. Att inte ha massa jobbdeadlines etc gör också att jag inte är lika stressad mm.

När jag svarar att FIRE har bidragit till att jag kan vara en bättre förälder (enligt min definition) innebär det inte att jag leker mer avancerade lekar etc. Det handlar helt enkelt om att jag kan spendera mer tid med min son, ha mer energi och allmänt vara mer närvarande. Utifrån det perspektivet har FIRE gjort att jag kan vara en bättre förälder.

1 comment:

  1. Jag håller med, jobbar 50% och reflekterar ibland över de långtgående positiva (förmodar jag) konsekvenserna av att vara hemma när skolan är slut, kunna ta en cykeltur i veckan o.s.v. Snyggt jobbat att bli fire tidigt innan ungarna är för stora!

    ReplyDelete