Pages

Monday 23 September 2024

Status på målet om att bli skuldfria + extraamortering

I takt med att vi har rekordstor kassa och att börsen fortsätter att leverera på ett starkt sätt har vi genomfört ytterligare en extraamortering.

Den här gången uppgick extraamorteringen till 45 500 kr. Som jag nyligen skrev har vi som mål att bli skuldfria inom 10 år – startskottet för målet var i augusti 2024. För att vi ska bli skuldfria inom 10 år krävs (från starten i augusti) att vi amorterar 328 895 kr per år. Då målet sattes i augusti 2024 innebär det att år 1 i grafen nedan avser augusti 2024 till juli 2025 osv.

När vi kommer att stänga september har vi amorterat 140 900 kr sedan målet om skuldfrihet initierades. Det innebär att vi redan efter två månader har levererat 43% av det årliga amorteringsmålet. Exakt hur mycket vi kommer att amortera framöver avgörs bland annat av börsens utveckling. Oavsett vilket har vi fått en bra start på detta projekt.

Enligt Boolis senaste uppdatering uppgår potentiellt marknadsvärde på vår lägenhet till 11 mkr. Givet det har vi nu en belåningsgrad på 28,6%. Det är glädjande att konstatera att vi aldrig tidigare har haft en lägre belåningsgrad (sedan vi köpte lägenheten) och att belåningsgraden sjunker.



1 comment:

  1. Har fastigheter med ca samma marknadsvärde som dig men lån på knappa 2 mkr. Delägare i mindre bolag där det ser ut bli en utdelning början nästa år som för mig landar på dryga 2 mkr netto. Funderar en hel del på hur mycket av det jag ska amortera med, tycker det vore skönt vara skuldfri, men samtidigt kanske inte smartast rent ekonomiskt. Har en börsportfölj på ca 3 mkr. Just nu är planen amortera ner till ett par 100 tkr i lån och så in med 3-500 tkr på börsen. Tycker detta med skuldfri vs börsen är väldigt intressant men inte så många i vardagen det går diskutera med.

    ReplyDelete