Rapportfokuset fortsätter på bloggen.
I veckan presenterade New Wave sin rapport för Q3 2024. Nedan ges en summering av rapporten och min syn på aktien.
New Wave fortsätter att ta marknadsandelar
I Q3 sjönk nettoomsättningen med 1% till 2 308 mkr (2 337). Justerat för valuta uppvisades en positiv nettoomsättning på 2%. Försäljningen kom in något under mina estimat. Torsten skriver i rapporten att han hade förväntat sig en något högre försäljningstillväxt, där (givet marknadsläget) hans förhoppningar låg på en tillväxt på 4-5%. Torsten är således inte helt nöjd med bolagets leverans i Q3.
Som flera branschrelaterade bolag tidigare har förkunnat är marknaden inom samtliga tre segment utmanande för tillfället. Exempelvis har sportindexet i Sverige sjunkit 11 kvartal i följd. Trots att försäljningen inte kom in på önskad nivå har New Wave fortsatt att ta marknadsandelar. Utifrån detta perspektiv uppger Torsten att Q3 var ett av de bästa kvartalen på väldigt länge för New Wave.
Bruttovinstmarginalen kom in i nivå med föregående års utfall och uppgick till 48,8% (48,6). Det är en solid leverans jämfört med hur flera andra bolag redovisat sjunkande marginal. Segmenten Företag och Sport & Fritid har förbättrat sin bruttomarginal medan segmentet Gåvor & Heminredning fick se sin marginal sjunka.
Det justerade rörelseresultatet minskade från 362 mkr till 313 mkr och rörelsemarginalen landade på 13,6% (15,5). Nedgången förklaras bland annat av stigande lönekostnader och fortsatta marknadsinvesteringar, vilka främst inriktar sig på Tyskland och USA.
Anteckningar från conf-callet:
Crafts skosatsning: Crafts skosatsning fortsätter att växa. Man har fått bra feedback på genomförda skotester. År 2025 hoppas man komma in som en del av utbudet hos några av de stora kedjorna. Craft säljer bra på ställen där man har kommit in, t ex Löplabbet. Craft hade en Pop-Up store i New York i samband med NYC Marathon. Sammantaget går utvecklingen åt rätt håll men det är en lång väg att gå.
Teamwear i USA: New Wave fortsätter att investera i Teamwear-erbjudandet i USA där fokus bland annat är på att bygga upp en lagerposition. Något som framför allt väntas ske i Q4 och under H1 2025. Torsten har stora förhoppningar på USA men uppger att det kommer att ta ”viss tid”.
Tenson: När det kommer till Tenson erhåller man positiv feedback och varumärket anses starkt. Däremot har inte genomförda marknadssatsningar i tillräckligt hög grad konverterats till försäljning. Tenson drivs för tillfället med förlust.
Kassaflödet: Avseende kassaflödet tycker Torsten att det var lite väl starkt. Han hade gärna sett högre lagernivåer och således lägre kassaflöde.
Finansiell ställning: För det fjärde kvartalet i följd har New Wave en soliditet överstigande 60%, vilket kan jämföras med målet om att ha en soliditet på minst 40%. Den finansiella ställningen är god och Torsten konstaterar att om det är någon gång man ska ha en stark finansiell ställning så är det nu. Detta konstaterande gjordes efter att han ofta får frågor om nya förvärv och återköp av aktier.
Trumps USA: Diskussionerna om nya tullar från amerikanskt håll är inget som Torsten tänker på. Denna typ av frågeställningar är snarare något han har vant sig vid under de senaste 25 åren. I slutändan väntas ingen större effekt för New Wave, men tullarna blir en ”skatt” för slutkonsumenten. Långsiktigt uppges man behöva öka antalet säljare i USA med 100 personer (och 30-40 personer i Tyskland). För att inte köra marginalerna i botten är detta något som kommer att göras över tid.
Framåtblickande: Torsten är inte så positiv för kommande kvartal men han skämtar om att han har haft fel tidigare och att han hoppas ha fel igen. Räntesänkningar och politiska stimulanser får förhoppningsvis effekt med tiden. De ökade marknadsandelarna gör att new Wave är väl rustade för tillväxt när marknaderna vänder.
Förvärvsmarknaden: Idag är det mer bolag som befinner sig i ”panikfas” när de ska säljas. Vissa genomförda ”panikförsäljningar” skulle kunna ha passat New Wave men man har helt enkelt inte hunnit med när vissa bolag säljs på två veckor. Åtminstone några månader behöver man för att göra en solid due diligence.
Drömförvärvet: Drömförvärvet innebär att man förvärvar sig in på nya marknader eller på marknader där man har en liten marknadsandel. Extrabonus är om det är ett bolag som är stort i USA och litet i Europa, så att New Wave exempelvis kan genomföra korsförsäljning. Outdoor-marknaden är ytterligare ett område där man gärna breddar sig genom förvärv.
Min syn på aktien
New Wave levererade en rapport som var svagare än vad jag hade hoppats på. Givet hur andra branschrelaterade bolag har rapporterat kom det dock inte som en blixt från en klar himmel.
Inför RVRCs rapport funderade jag på att skala av min position. Vid tidpunkten var min position i RVRC förhållandevis liten och jag sålde därför inte av några aktier. Aktien rasade däremot på rapportdagen. Jag hade samma funderingar inför New Waves rapport. Den här gången valde jag dock att skala av mitt innehav innan rapporten.
Marknaden imponerades inte av rapporten och när dessa rader skrivs på torsdagseftermiddagen (7/11) är aktien ned med 9,30%, där den senaste avslutskursen är 100,10 kr. Efter rapporten har jag skruvat ned mina estimat för såväl Q4 2024 som för helåren 2025 och 2026.
New Wave guidar för att kommande kvartalen kommer att vara fortsatt utmanande. Tittar man på 2025 och 2026 har jag lagt in en intäktsökning på 8% respektive 12% samt en vinst per aktie på 8,16 kr och 9,91 kr.
Jag anser att P/E 15 är motiverat för New Wave. Det ger en riktkurs på 122 kr baserat på min prognos för 2025 och 149 kr baserat på min prognos för 2026. Kan man landa runt 6,20 kr i vinst per aktie 2024 är multipeln kring P/E 16. Det är en värdering som bygger på utfallet från ett år präglat av utmanande marknader och fokus på tillväxtsatsningar.
New Waves fokus är på långsiktigt värdeskapande. Man skulle kunna hålla igen på marknadsinvesteringarna nu och istället fokusera på att höja marginalen. Kortsiktigt skulle nog aktiemarknaden uppskatta det, men (givet lyckade marknadsinvesteringar) skulle det bromsa den långsiktiga utvecklingen.
Lyfter man blicken, och tror på Torstens visioner, anser jag att aktien är attraktivt värderad kring eller under hundralappen. New Wave är ett bolag med god historik, stark ledning och huvudägare, fortsatt tillväxtmöjligheter och stark finansiell ställning.
Jag äger aktier i New Wave och köpte fler aktier i rapportraset. Jag avslutar detta inlägg med ett härligt citat från Torsten Jansson.
“Can we do 13.6% (EBIT margin) in a quarter when it is an extremely tough market, 20% long term don’t scare me at all” / Torsten Jansson.
No comments:
Post a Comment