Ohälsosam stress är något som på ett problematiskt sätt fortsätter att breda ut sig i det västerländska samhället.
Jag såg nyligen på ett avsnitt i Vetenskapens värld där temat var stress. Det uppgavs i programmet att stressrelaterade sjukdomar har ökat med 30% sedan 2019. Samtidigt härrör 40% av långtidssjukskrivningar från stressrelaterade sjukdomstillstånd.
Det var någon som sa att den perfekta medarbetaren för de stora globala management-konsultfirmorna är den ambitiösa personen med dålig självkänsla. När jag hörde den kommentaren gick det nästan som en rysning genom kroppen på mig. Det skulle kunna ha varit en mening som inkluderas i en beskrivning av mig.
Utmattningsdepression och utbrändhet är tyvärr vanligt i dagens svenska samhälle. Det är något som kan inträffa även om man älskar sitt jobb. Att hela tiden vilja utvecklas, att ofta säga ja och att vilja vara sina medmänniskor till lags är i grunden positiva egenskaper. Däremot kan det lätt passera en gräns över vad man klarar av. I en sådan situation är det sedan lätt att hamna i en destruktiv spiral.
Det är oerhört viktigt att kunna säga nej och sätta gränser, även om det kan upplevas som att man är en icke-service-minded och tråkig person när man säger nej (åtminstone var det så jag kände när jag försökte lära mig att sätta gränser).
När man är ambitiös och driven person får man också ofta beröm av andra personer. Något som för en person med svagare självkänsla kan bli beroendeframkallande. Det blir som en drog där man hela tiden behöver ha mer för att erhålla samma rusnivå. Ponera följande progression:
- Bra jobbat
- Mycket bra jobbat
- Mycket mycket bra jobbat
- Strålande jobbat
- Du är bäst!
- Du är megabäst!
Bara i den enkla formen ovan finns det inte så mycket mer man kan addera och det blir snabbt lite ”larvigt”. Så hela upplägget blir därmed snabbt destruktivt. I början av min karriär levererade jag enligt mig själv på en hög nivå, inte minst när det gällde arbetsmoralen.
Jag fick väldigt mycket positiv återkoppling, bland annat svämmade min mejlkorg över av tacksamhetsmejl över det fina arbete jag levererade. Ett tag sparade jag alla dessa mejl i en specifik mapp. I början av en sådan ”berömhetstrappa” agerar det som bränsle åt att fortsätta jobba hårt.
Hursomhelst, programmet i Vetenskapens värld beskriver hur yngre personer blir allt mer stressade, där tjejer i åldern 16-29 år uppges vara de allra mest stressade.
Intressant är också att den teknologiska utvecklingen har drivet på frekvensen av stressrelaterade sjukdomar. Förr i tiden gick det inte att göra så mycket när det blev mörkt ute. Då var man mer eller mindre tvungen att vila. När sedan den elektriska belysningen uppfanns kunde människan börja jobba på kvällar och nätter, vilket som konsekvens gör att man sover mindre.
Vidare är oklara arbetsuppgifter och rollbeskrivningar något som kan driva på stressnivåerna ytterligare. Sammantaget är återhämtning oerhört viktigt för att inte höga stressnivåer ska vara varaktiga. Tid spenderandes i naturen är något som i programmet lyftes upp som hälsosamt och har en läkande effekt på själen. Studier har visat att en timmes promenad i skogen avsevärt minskar stressen i amygdala (en del i hjärnan), medan en lika lång promenad i stadsmiljö inte minskade stressnivån.
Slutligen är det viktigt att be om hjälp om man upplever att man har en för stressig livssituation.
No comments:
Post a Comment