Jag läste nyligen ut Percy Barneviks bok ”Jag vill förändra världen”. Det var en bok som jag fann mycket intressant. Jag hade inte superstor koll på Percy sedan tidigare så jag lärde mig mycket. Nedan är anteckningar som jag gjorde när jag läste boken.
Percy bjuder i boken också på flera ledarskapstips samt allmän klokhet som man exempelvis kan anamma som investerare.
Percy Barnevik föddes i Simrishamn år 1941. Hans pappa Einar och mamma Anna uppges ha kommit ifrån små omständigheter i Ystad. Två år efter att Percy föddes flyttade familjen till Uddevalla i Bohuslän.
I Uddevalla blev hans pappa disponent på tidningen Bohuslänningen. I slutet av 1940-talet köpte familjen ett litet boktryckeri. Det var en verksamhet som alla i familjen blev engagerad i, där man fick hjälpa till med diverse olika uppgifter. Boktryckeriet gjorde också att Percy fick upp ett stort intresse för företagande och ekonomi.
Efter studier på Handelshögskolan i Göteborg och lite jobbuppdrag ville han åka till USA. Percy sökte till olika skolor och valde till slut att acceptera antagningen till Stanford University i Kalifornien. Det var en trivsam och givande tid.
Efter att bolaget Datema (en del av Johnsongruppen) erbjudit Percy ett jobb flyttade han tillbaka till Sverige år 1966. Johnsongruppen leddes vid den här tidpunkten av Axel Ax:son Johnson. Percys formella titel på Datema blev ”Planeringschef” där fokus var på datautveckling.
Sammanlagt kom Percy att stanna tre år inom Johnsongruppen, tills han fyllt 28 år. På Datema gjorde Percy bland annat en åtta månader lång utredning å Sandviks vägnar. Därefter presenterade han en femårsplan för datautvecklingen på Sandvik. Sandvik gillade hans plan så mycket att de erbjöd Percy jobb. Percy tackade ja till erbjudandet.
År 1963 gifte sig Percy med sin Aina i Nösunds kapell på Orust. År 1967 föddes Percys och Ainas första barn (Martina) i Solna. År 1969 föddes andra barnet (Petter). Vid den här tidpunkten bodde familjen i en villa i Näsby Park. Familjen kom sedan att flytta till Sandviken i Gästrikland.
Percy lämnade Johnsongruppen hösten 1969. Sammantaget kom Percy sedan att jobba totalt 10 år på Sandvik, där han slutade som 38-åring. Under sin tid på Sandvik kom han under en period återkommande med nya åtgärdsprogram för att stärka utvecklingen för Sandviks amerikanska verksamhet. En dag tröttnade Sandviks VD på alla åtgärdsprogram. Istället sa VD:n till Percy att själv åka över Atlanten och fixa problemen. År 1975 flyttade därför Percy och familjen till USA, där han blev utsedd till VD för Sandviks amerikanska dotterbolag.
När Percy lämnade Sandvik var det för att han hade blivit erbjuden VD-jobbet i Asea. Asea var ett kärninnehav i familjen Wallenbergs imperium. Sandvik var vid denna tidpunkt en central del i Kinneviksfären. Jan Stenbeck, som hade sett Percy som nästa VD i Sandvik, och som inte gillade Wallenbergarna, blev ytterst besviken och arg över att Percy tackade ja till jobbet på Asea.
Percy tillträdde som VD i Asea den 1 juni 1980. Familjen flyttade då till Västerås. År 1987 annonserades fusionen mellan Asea och schweiziska BBC, en fusion där bolaget ABB kom att bildas. Percy blev VD för det fusionerade bolaget. Vid tiden hade Asea ett dubbelt så högt börsvärde som BBC. Även om Asea bakom kulisserna sågs som det förvärvande bolaget ansåg alla det viktigt att det offentligt skulle se ut som en fusion.
När fusionen hade trätt i kraft den 1 januari 1988 var det viktigt att tillsätta alla nya chefer i organisationen. Percy och några personer till tvingades i praktiken nästan att tillfälligt säga hej då till sina familjer under en intensiv jobbperiod när 700 chefspositioner skulle tillsättas.
Som VD för ABB kom Percy att ta med sig familjen och flytta till Schweiz, även om han spenderade mesta tiden på resande fot. Bland annat hade ABB en daglig privat flygavgång, både morgon och kväll, mellan Schweiz och Västerås. Percy flög så mycket att hans hörsel försämrades. Läkarna sa att han hade drabbats av pilotsjukan, vilket innebär att hörseln kan försämras efter många upp- och nedgångar i flygplan.
För att lyfta ABB till en ny och högre resultatnivå krävdes såväl omfattande personalneddragningar som nedläggning av verksamheter. Percy slutade som VD på ABB år 1996 efter att han hade haft posten i närmare 17 år. Bland annat hade ABB under perioden hunnit med att förvärva 150 bolag och avvecklat 80 bolag. Totalt ökade värdet på Asea/ABB 87 gånger under hans tid som VD.
Han hann även med att ta över styrelseordförandeposten i ABB, samtidigt som han inte hunnit lämna VD-jobbet, då bolaget vid tidpunkten saknade en lämplig styrelseordförande.
Under sin karriär har Percy också hunnit med flera styrelseuppdrag. Bland annat var han styrelseledamot i General Motors, där han var med och tog bolaget igenom ett ordnat konkursförfarande. Han tvingades dock lämna styrelsen i General Motors i början av 2009 till följd av behandling av aggressiv cancer. På hälsofronten har han totalt genomgått två operationer till följd av aggressiv cancer. Han har också genomfört två hjärtoperationer.
På Percys CV går det också att läsa att han haft en styrelseplats i USA:s äldsta börsbolag (DuPont). Han har också varit styrelseordförande i Sandvik, Investor och AstraZeneca. I Investor blev han styrelseordförande år 1997, som första icke-Wallenberg person på 50 år att fatta ordförandeklubban.
Percy har också ett stort bokintresse. Under årens lopp har han samlat på sig en mängd böcker. Trots att han har gett bort en del böcker hade han i skrivandets stund cirka 115 000 böcker, vilket motsvarar fem kilometer bokhyllor. Efter jobbkarriären har han spenderat mycket tid, kapital och engagemang i olika välgörenhetsprojekt.
Allmänt tänkvärt (inklusive ledarskapstips)
- Det är hos de riktigt lönsamma enheterna som man lättast kan förbättra resultatet ytterligare
- Regeln att börja städa trappan uppifrån gäller inte minst vid omstruktureringar av företag
- De bästa förvärven och fusionerna är inte sällan de som aldrig blev av
- Det gäller inte ”bara” att få rätt, utan att få rätt vid rätt tidpunkt
- Är du arg på någon ring då upp genast och få det ur världen
- Man kan inte leva på gammal framgång, den måste förtjänas igen. Varje dag. Varje månad. Varje år.
- När man blickar framåt i kristider måsta man också inkludera ett scenario med helt andra spelregler
- Att sträva efter livslångt lärande ökar individens frihet och anställningsbarhet
- Ta marknadsandelar från de sämsta konkurrenterna och lär er av de bästa
- Beslut ska fattas en gång. Man ska inte komma tillbaka och älta tidigare beslut
- Förluster äter upp dig och din tid. Det är snarare den stora mängden tid som krävs av dig som chef för dessa enheter än förlusterna per se. Fokusera istället på att förbättra vinstkällorna
- Att stå stilla är att gå tillbaka. Förändring är ofrånkomlig
- Exekvering är det viktigaste om man vill nå framgång. Strategi och analys kommer långt ned på viktigskalan
- Ett bra genomförande är 90 procent av framgången och strategi 10%, där 8% är magkänsla och 2% är analys
- Acceptera inga hockeyklubbsprognoser, de realiseras sällan utan ger endast en temporär falsk trygghet
- Huvudkontor ska vara små
- Det bästa är att ta initiativ och göra rätt. Det näst bästa är att ta initiativ och göra fel. Det enda oacceptabla är att vara passiv
- Fokusera på intäktskontroll (inte bara kostnadskontroll)
- I en värld med komplicerad bokföring, titta på kassaflödet. Det kan inte dribblas med, det ljuger inte
- Korridorsmän som ingen vet vad de gör (och inte de själva heller) måste bort eller få en meningsfull sysselsättning
- Det är lättare att höja marginalerna på höglönsamma produkter än på lågmarginalprodukter
- En nyckel till framgång är att kunna säga nej
- Obehagliga åtgärder ska vidtas omedelbart
- Framtiden tillhör inte de största företagen utan de snabbaste
- Uppfinn inte hjulet igen, steel with pride
- Walk the talk
- Ägare av kött och blod är bättre än institutioner
No comments:
Post a Comment