Förra veckan presenterade H&M sin rapport för Q1 i sitt brutna räkenskapsår. Nedan är en summering av rapporten samt mina tankar om aktien.
- H&M-gruppens nettoomsättning ökade med 3% till 55,3 mdkr (53,7)
- Bruttoresultatet landade på 27,2 mdkr (27,7), vilket motsvarar en bruttomarginal på 49,1% (51,5)
- Rörelseresultatet uppgick till 1,2 mdkr (2,1), vilket motsvarar en rörelsemarginal på 2,2% (3,9)
- Resultatet efter skatt uppgick till 579 mkr (1 231), vilket motsvarar 0,37 kr per aktie (0,77)
Den redovisade försäljningen ökade med 3%. Mätt i lokala valutor ökade försäljningen med 2%. Antalet butiker har minskat med 3%. Totalt nettostängde H&M 40 butiker under kvartalet. Skulle man slå ut försäljningen på butiksnivå så har försäljningen ökat med 6% per butik. Cirka 30% av den totala försäljningen utgörs dock av online. Generellt lyfter H&M fram Tyskland och Polen som två marknader där försäljningen varit god under kvartalet.
Den svagare bruttomarginalen i Q1 förklaras av flera saker, exempelvis negativa externa faktorer, ökade prisnedsättningar och investeringar i kunderbjudandet. Gällande bruttomarginalen framöver skriver H&M i rapporten ”Vi bedömer att den negativa effekten från dessa sammantaget redan under andra kvartalet kommer att bli betydligt mindre än i första kvartalet”.
Därutöver har den starkare svenska kronan medfört negativa valutaomräkningseffekter jämfört med föregående år. Den svagare bruttomarginalen sätter sedan avtryck ner genom hela resultaträkningen, t ex genom ett lägre rörelseresultat och sjunkande vinst per aktie.
Varulager
Vid utgången av bolagets Q1 uppgick varulagret till 41,0 mdkr (37,6). Det motsvarar en ökning på 9% jämfört med motsvarande period föregående år. Justerat för valuta ökade varulagret med 11%. Största delen av ökningen förklaras av högre inköpskostnader. Storleken på varulagret har också ökat till följd av för närvarande förlängda transporttider (relaterat till situationen i Röda havet). H&M uppger dock att varulagrets sammansättning uppges vara god.
Finansiell ställning
Per den 28 februari 2025 uppgick likvida medel till 16,6 mdkr (20,8). Därutöver har bolaget outnyttjade kreditfaciliteter på 17,9 mdkr (17,9). Det innebär att den totala likviditetsbufferten uppgår till 34,5 mdkr (38,7). Exklusive leasing har H&M en nettokassa på 2,3 mdkr (6,6).
Nettoskulden (inklusive leasing) i förhållande till EBITDA uppgick till 1,6 (1,4). Skuldsättningen befinner sig inom målintervallet 1,0 – 2,0 avseende Nettoskuld/EBITDA.
Mina tankar
H&Ms Q1-rapport var inte direkt särskilt övertygande. Analytikerna hade inför rapporten dragit ner förväntningarna och aktien hade gått svagt. Värt att ha med sig är dock att Q1 är ett litet kvartal för H&M.
På rapportdagen sjönk aktien initialt en hel del, där jag plockade upp aktier strax över 126 kr. Efter den första initiala rapportnedgången återhämtade sig aktien en del. Som jag tidigare har nämnt är min investeringstes i H&M att familjen Persson kommer fortsätta att dammsuga upp aktie efter aktie. Till slut kommer vi då till en situation som är ohållbar och där familjen Persson behöver lägga bud på hela bolaget, till en kurs klart över dagen nivå. Det är min investeringstes i H&M.
På tal om familjen Persson så kom igår beskedet att man köpt aktier för cirka 836 mkr under förra veckan.
Kollar man på bolaget fundamentalt kan man dock konstatera att H&M har flera utmaningar för närvarande, inte minst den svaga försäljningsutvecklingen och låga lönsamheten.
I skrivande stund (strax innan lunch på tisdagen den 1 april) handlas aktien till 134,90 kr. Tittar man in i nästa år ger mina estimat en värdering kring P/E 15. Historiskt sett är det en låg värdering för H&M. Även om man kan argumentera för att bolagets prestanda är svagare nu än historiskt så tycker jag ändå att förväntningarna inte är superhöga. Flera analyshus har dessutom högre estimat än vad jag har.
Fundamentalt tycker jag runt 150-160 kr är en motiverad kurs för H&M just nu. För de som väntar på familjen Perssons bud så är min tes att man över tid kan förvänta sig en stigande utdelning och att H&M då och då fortsätter återköpa aktier.
No comments:
Post a Comment