The Big Boss…
…syftar i det här fallet på Stefan Persson och boken ”The Big Boss: så tog Stefan Persson H&M ut i världen och blev Sveriges rikaste person”. Boken är skriven av Erik Palm och Jonas Alsgren. Jag läste nyligen ut boken och fann den intressant. Framför allt gillade jag delarna om H&Ms historia och Erlings och Stefans personliga resor. Boken innehåller utöver det många ”granskande och kritiska” delar, vilka berör exempelvis H&Ms arbetsmetoder och kulturen i bolaget.
Nedan är anteckningar jag skrev när jag läste boken.
Lördagen den 13 september 1947 öppnar Erling Perssons klädaffär för första gången på Stora Gatan 28 i Västerås. Lokalen som han fått tag i är en gammal fiskbutik. Vid öppningen av butiken fick alla som köade en nyplockad ros. Butiken kom att döpas till Hennes.
Den 4 oktober, tre veckor efter att Erling Persson hade invigt Hennes, föds hans andra barn. Det är en pojke som får namnet Stefan. Stefan Persson är mellanbarnet i en syskonskara av tre. Sian är två år äldre och Lottie två år yngre.
Strategin med butiken Hennes var att sälja modekläder billigare än konkurrenterna. Lägre marginal men högre volymer var vägen till goda vinstnivåer. Erling öppnar sedan butik i Uppsala och Jönköping. År 1952 öppnar Erling den första butiken i Stockholm på Kungsgatan 18.
I slutet av 1960 talet breddas erbjudandet till att inkludera billiga barnkläder, något som snabbt blir en succé.
När jakt- och fiskebutiken Mauritz-Widforss ska slå igen portarna köper Erling upp hela verksamheten (inklusive personal). Framför allt var det butiksläget nära Sergels torg som lockade. Utöver det ville dock Erling också bredda sortimentet genom att börja sälja till den manliga delen av befolkningen. År 1968 byter han därför namn på sin butikskedja till Hennes & Mauritz.
På gymnasiet jobbade Stefan extra på H&Ms inköpsavdelning. Erling Persson har också skrivit över 20% av familjeföretaget på sina barn, i syfte att förbereda arvskiftet utan att förlora för mycket kapital i arvsskatt.
Stefan hade fått dispens med lumpen för att plugga klart gymnasiet. När han inte längre fick uppskov lämnade han bostaden i Djursholm för att bege sig till Sollefteå och genomföra värnplikten. Stefan ryckte in i lumpen augusti 1968 och muckade i april 1969. Hans uppgift bestod i att fördela dagliga livsmedel till olika bataljoner och kompaniers soldater.
Efter lumpen läser Stefan några kurser på universitet. Från och med året då han fyller 24 år jobbar han heltid på H&M. Ett år senare flyttar han till London för att öppna bolagets första butik där. Under lanseringen gifter sig Stefan och sex månader efter bröllopet föds sonen Karl-Johan (25 mars 1975).
I februari 1985 lämnar den 68-årige Erling över en stor del av sina aktier till sonen Stefan som nu är 38 år gammal. Det innebär att Stefan vid tidpunkten är majoritetsägare i H&M.
Stefan kom senare att skilja sig från hustrun Pamela. Deras tre gemensamma barn bodde sedan heltid hos mamman, men Stefan träffade dem ofta. Den 10 juni 1994 gifter Stefan om sig med jämnåriga Denise Persson (född Florman). Hon flyttade in i Stefans villa i Djursholm.
Många bolag låter inköpskostnaderna styra vad priset mot kund ska vara. H&Ms position gör att man kan pruta signifikant på sina inköpspriser. Tvärtemot andra aktörer utgår man ifrån vad priset mot kund ska vara och prutar sedan inköpskostnaderna till en nivå som ger en tillfredsställande marginal.
I slutet av december 1997 visar SVT dokumentären ”Senaste mode – till vilket pris?”. Det blir första krisen för Stefan som företagsledare. Dokumentären avslöjade nämligen att det förekom barnarbete vid del av produktionen av H&Ms kläder. Det var något som H&M tidigare tydligt sagt att så inte är fallet. Efter dokumentären vidtar H&M åtgärder, exempelvis införs mer kontroller. H&M lyckas reda ut stormen.
I slutet av mars 1998 kommer nyheten att Stefan lämnar VD-posten för att bli arbetande styrelseordförande. 33-åringen Fabian Månsson blir ny VD. När H&M är i full färd med att lansera sin första butik i USA i slutet av 1990-talet lämnar Fabian dock hastigt H&M, något som får aktiekursen att rasa med 30%. Ny VD blir Danmarkschefen Rolf Eriksen.
Något som Fabian Månsson bidrog med var bland annat att ta fram en e-handelsstrategi. Stefan och Rolf tonade dock ner e-handelsstrategin och belyste att butikerna kommer vara H&Ms primära försäljningskanal även i framtiden.
I mars år 2000 öppnade H&M i New York, både Erling och Karl-Johan var på plats för att bevittna den framgångsrika entrén i USA. USA var ett land som snart skulle komma att bli H&Ms näst största marknad.
Stefan Persson blev invald i styrelsen för IKEA. Han blev även invald i Electroluxs styrelse. Han var då involverad i såväl sfären Kamprad som Wallenberg.
Den 7 november 2002 hålls begravningen av Erling Persson i Oscarskyrkan på Östermalm. Efter en kort tids sjukdom avled Erling 85 år gammal.
År 2007 lämnade Stefan Persson åttarumsvillan med havsutsikt i Djursholm. Han flyttade då till ett helrenoverat town-house på Östermalm. Samtidigt har han börjat fundera på vem som ska bli nästa VD för H&M i och med att Rolf börjar bli till åren.
Stefan testar Karl-Johans kapacitet genom att ge honom uppdraget att starta ett nytt varumärke. Karl-Johan lyckades med uppdraget och varumärket COS blev en del av H&Ms varumärkesportfölj. I februari 2009 släpps nyheten att H&M har utsett Karl-Johan till ny VD för H&M.
Under årens lopp har Stefan byggt upp en fastighetsportfölj, t ex köpte han Åhlénshuset 2001. År 2007 köpte han sin första utländska kommersiella fastighet, vilken var belägen på Champs-Élysées i Paris. Han letar efter fastigheter i de allra bästa lägena i de bästa städerna så som Paris, London och New York mm. Flera av butiksfastigheterna hyrs sedan ut till H&M.
Stefan Persson med familj börjar också ägna sig mycket åt välgörenhetsarbete.
No comments:
Post a Comment