I förra veckan publicerade den svenska storbanken Handelsbanken sin rapport för perioden januari-september 2021. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation, gör alltid din egen analys. Jag äger aktier i Handelsbanken.
Nedan är en summering av utvecklingen för perioden januari-september 2021 vs. januari-september 2020 samt mina tankar.
- Räntenettot uppgick till 23 740 mkr (23 745), vilket är oförändrat mot föregående år
- Provisionsnettot uppgick till 9 175 mkr (7 902), vilket utgör en ökning med 16%
- De totala intäkterna ökade med 6% och uppgick till 34 709 mkr (32 817)
- Kreditförlusterna landade på 11 mkr, vilket kan jämföras med 684 mkr för januari-september 2020
- Rörelseresultatet ökade från 14 423 mkr till 18 154 mkr
- Inklusive avdrag för den nyligen godkända extrautdelningen landade kärnprimärkapitalrelationen på 19,4% (19,4)
- Avkastningen på eget kapital ökade från 9,7% till 11,5% och K/I-talet landade på 47,7% (54,0)
Mina tankar
Det var ovanligt ”dramatiskt” inför att Handelsbanken skulle publicera sin kvartalsrapport. Rapporten var initialt planerat att publiceras på onsdag morgon i förra veckan. Redan på måndagen kommunicerade dock Handelsbanken att man kommer att tidigarelägga rapporten till efter stängning på tisdagen.
Detta utspel fick spekulationerna att flöda kring vad det var för besked som Handelsbanken skulle komma med. Att strukturella förändringar skulle komma att annonseras var ingen högoddsare. När väl rapporten släpptes stod det klart att Handelsbanken beslutat att inte längre fortsätta driva bankverksamhet i Danmark och Finland. En process har därför initierats där Handelsbanken avser sälja dessa båda verksamheter.
Sammantaget står Danmark och Finland för 10% av koncernens intäkter, 13% av kostnaderna och 8% av rörelseresultatet. Det är således en relativt liten del av bolaget samt att Handelsbankens övriga verksamheter på aggregerad basis har en högre lönsamhet. Jag tycker det är bra att Handelsbanken fokuserar mer på sina så kallade huvudsakliga marknader. Sedan ligger dock fortsatt bevisbördan på banken att visa att Storbritannien hör hemma inom den här kategorin 😊
Det ska bli intressant att se vem/vilka som köper dessa verksamheter i Danmark och Finland samt vad Handelsbanken får för försäljningsersättning. Spontant skulle en tänkbar köpare kunna vara Nordea.
När det gäller rapporten i övrigt tycker jag att Handelsbanken levererar ett stabilt resultat. De flesta raderna pekar åt rätt håll, man har en stark finansiell ställning och en god kreditkvalitet. Närmare 70% av intäkterna härstammar från räntenettot. Handelsbanken fyller i år 150 år och under årets första nio månader noterar man det högsta resultatet i bankens historia.
Man har under perioden också fortsatt arbetet med de kostnadsreducerande åtgärderna. Dessa åtgärder inkluderar bland annat personalneddragningar och en effektivare organisatorisk set-up samt avyttring av inlösenaffären.
Bolaget anger att Finansinspektionens förväntade kärnprimärkapitalbehov vid utgången av Q3 2021 uppgår till 13,8%. Handelsbankens mål är att ha en buffert på 1-3 procentenheter över Finansinspektionens krav, vilket gör att Handelsbanken idag har en kapitalsituation som tydligt överstiger de kapitalkrav som ställs på dem.
Justerat eget kapital per aktie uppgick vid utgången av Q3 till 90,98 kr. Baserat på fredagens stängningskurs (= senast tillgängliga aktiekurs när detta skrivs) på 99,36 kr handlas Handelsbanken nu till P/B 1,09. Jag tycker att Handelsbanken ger en intressant risk/reward på dessa nivåer (både i absoluta och relativa termer).
Har ni Handelsbanken i portföljen?
No comments:
Post a Comment