Pages

Monday 8 November 2021

Aspire Global: Q3 2021

I torsdags publicerade spelbolaget Aspire Global (”Aspire”) sin rapport för det tredje kvartalet 2021. Nedan är en summering av rapporten samt mina tankar. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger också aktier i Aspire.

Siffrorna nedan avser perioden Q3 2021 vs. Q3 2020 om inget annat anges.

  • Intäkterna ökade med 46% och uppgick till 58,6 mEUR (40,1)
  • EBITDA ökade med 38% och uppgick till 9,1 mEUR (6,6)
  • Rörelseresultatet ökade från 4,9 mEUR till 6,8 mEUR
  • Resultatet efter skatt landade på 6,4 mEUR (3,8), vilket motsvarar 0,13 EURO per aktie (0,08)

Finansiell utveckling

Intäkterna ökade med 46% till 58,6 mEUR, vilket är ett nytt all-time high för Aspire Global. Q3 2021 var det fjärde kvartalet i följd som bolaget noterade en sekventiell intäktsökning. Den positiva trenden är driven av en stark utveckling inom samtliga segment samt att BtoBet inkluderas i siffrorna från 1 oktober 2020. Aspires organiska tillväxt landade på 30% i Q3.

B2B-intäkterna ökade med 41%, varav 31% organiskt. Aspire Core ökade intäkterna med 25%, medan Pariplay och BtoBet ökade intäkterna med 67% respektive 58%. B2C-verksamheten ökade intäkterna med 60%.

Geografiskt sett ökade intäkterna i Norden (+35%), Storbritannien och Irland (+151%) och Övriga världen (+207%). Storbritannien och Irland är nu det största geografiska intäktsområdet för Aspire. Intäkterna i bolagets geografiska segment Övriga Europa sjönk med 8% i Q3. Nedgången är huvudsakligen hänförlig till en svag utveckling i Tyskland, till följd av omregleringen som har skett på den tyska marknaden. Utöver utvecklingen i Tyskland var det även en allmänt svag utveckling för EBITDA i B2C-segmentet.

EBITDA-resultatet steg med 38% och uppgick till 9,1 mEUR. EBITDA-marginalen sjönk från 16,4% i Q3 2020 till 15,5% i Q3 2021. Nedgången förklaras främst av ökade skattekostnader till följd av omregleringen på den tyska marknaden.

Pariplay

Pariplay ökade sitt EBITDA-resultat med 90% medan intäkterna ökade med 67%. EBITDA-marginalen steg från 23% till 26%.

Sammantaget gick 5 nya operatörer live och Pariplay ingick 8 nya operatörsavtal i Q3. Bland annat har man ingått avtal med kanadensiska FansUnite Entertainment, vilket innebär att Pariplay gör entré på den brasilianska marknaden. Avtalet medför också en ökad närvaro på den brittiska marknaden för Pariplay. Man har också stärkt sin närvaro i Latinamerika genom att man nu har gått live hos den colombianska operatören BetPlay. Pariplay har också ingått avtal med spelleverantören Ainsworth Game Technology om exklusivitet avseende distribution av Ainsworth online-innehåll i Latinamerika.

I USA har Pariplay nu erhållit en fullständig iGaming Supplier License i delstaten West Virgina. Förutom West Virgina har man licens i New Jersey samt har skickat in licensansökningar i ytterligare delstater.

BtoBet

BtoBet ökade intäkterna med 58%, medan EBITDA-resultatet var oförändrat från Q3 2020. EBITDA-marginalen sjönk från 29,1% i Q3 2020 till 17,9% i Q3 2021. På en stark intäktsutveckling för BtoBet var det en besvikelse att EBITDA-marginalen sjunkit så pass mycket.

I Q3 har den första av Aspire Core:s partners gått live med BtoBets sportbokslösning. Sammantaget har 5 Aspire Core partners nu gått live med BtoBets sportbokslösning och resterande partners väntas gå live under slutet av 2021.

Tidigare har Aspires partners erbjudits sportbokslösning via tredje part. Att Aspire nu kan erbjuda in-house sportbokslösning till sina partners är något som bidrar till lägre kostnader och således även högre marginaler.

Avslutande tankar

Jag tycker att Aspire levererade en överlag stark rapport. Intäkterna kom in lite högre än min prognos medan EBITDA istället kom in lite lägre än mina förväntningar. Jag tycker att det underliggande momentumet i verksamheten är starkt.

Man kan konstatera att jag inte hade tagit tillräcklig höjd för hur de ökade skattekostnaderna i Tyskland skulle slå på EBITDA-utvecklingen. En orospunkt som därav direkt dyker upp är hur omregleringen i Nederländerna påverkar utvecklingen framöver. Aspire nämnde inte ett ord om regleringen i Nederländerna i rapporten eller under presentationen på telefonkonferensen.

Det kom dock några frågor på telefonkonferensen kring Nederländerna och där uppgav bolaget att Nederländerna inte utgör en signifikant del av Aspires verksamhet. Aspire informerade även att diskussioner pågår med flera operatörer avseende den nederländska marknaden samt att Pariplay (som bekant nyligen annonserade) att man har ingått avtal med Holland Casino.

Aspire tryckte också på att man har särskilt fokus på USA och Brasilien. I USA uppger man att man har dialoger med flera operatörer. Rekryteringen av en Managing Director med fokus på USA har snabbat på utvecklingen. Som tidigare har nämnts är fokus på (exkl. för Pariplay) Tier 2-, Tier 3- och Tier 4-operatörer på den amerikanska marknaden. Det skulle vara väldigt positivt om Aspire inom en relativt snar framtid annonserar ett (eller flera) operatörsavtal i USA som inkluderar hela Aspires produkterbjudande.

När det gäller Brasilien så är det en ”sporttokig” marknad. Vidare är t ex också bingo en populär produkt i Brasilien. Aspire nämnde att man har planer på att eventuellt rekrytera en Managing Director med särskilt fokus på Brasilien för att säkerställa framdrift på denna marknad.

Aspire pratade återigen om kompletterande förvärv i syfte att utvidga sitt (in-house) erbjudande. Det är fortsatt fokus på bingo och live dealer när det gäller förvärv. Personligen skulle jag helst se ett bingoförvärv som nästa förvärv. Bolaget påtalar dock som alltid att det är fokus på att göra ”rätt” förvärv snarare än att det ska ske snabbt.

Att Aspire gradvist utvidgar sitt erbjudande bidrar till att man kan erhålla en högre share of operatörernas wallet. Detta leder i sin tur till att man skapar sig bättre förhandlingsutrymmen samtidigt marginalerna ökar när man har produkterna in-house istället för att behöva dela med sig av intjäningen till tredjepartsaktörer. Givet Aspires tidigare track-record när det kommer till förvärv så är jag positiv till att man ämnar fortsätta på förvärvsspåret.

Om allt går som planerat kommer försäljningen av B2C-segmentet att slutföras i slutet på november. Som jag har skrivit tidigare ser jag det som positivt att Aspire blir ett renodlat B2B-bolag, vilket (allt annat lika) enligt mig borde ge Aspire en högre värderingsmultipel på börsen.

Sammantaget tycker jag fortsatt att Pariplay är den klarast lysande stjärnan i Aspire-koncernen. Det kontinuerliga inflödet av nya kunder är ännu en sak som borgar för goda förutsättningar för fortsatt tillväxt. Pariplay har för tillfället över 30 operatörsavtal som ännu inte har gått live.

Förutom att EBITDA generellt kom in svagare än mina prognoser var jag också besviken över att BtoBet inte ökade sitt EBITDA-resultat. Det blev en del frågor om BtoBet på telefonkonferensen. Gällande BtoBet har det varit fokus på integrering och migrering med Aspire-koncernens olika plattformar.

Det är positivt att 5 Aspire Core partners nu har gått live med BtoBets sportbokslösning och att resterande partners väntas gå live under slutet av året. VD Tsachi nämnde bland annat att BtoBet (vilket fortsatt är ett ungt bolag) ”for sure” kommer uppvisa högre marginaler nästa år samt att ”the future is bright, very bright” for BtoBet. Hursomhelst, det kommer vara gynnsamt för Aspire när man har lanserat BtoBets sportbokslösning hos Aspire Core:s partners.

Aspires aktiekurs har stigit med 112% hittills i år. Jag köpte mina första aktier i Aspire till strax över 20 kr. Trots att bolagets verksamhet har utvecklats väl sedan dess är det givetvis inte samma fynd idag när aktien handlas till närmare 85 kr.

Bolaget levererar dock på de (flesta) saker man har sagt att man ska leverera och man fortsätter att växa på den globala spelmarknaden. Det finns enligt mig fortsatt flera intressanta tillväxtmöjligheter att syna för Aspire, t ex genom att öka sin närvaro på den amerikanska marknaden eller genomföra nya spännande förvärv.

Det jag helst vill se i närtid är bland annat att B2C-försäljningen slutförs som planerat, ett nytt förvärv, nya operatörsavtal, att BtoBets sportsbokslöning fortsätter rullas ut till Aspire Core:s partners som planerat. Sedan tycker jag också att det är dags att i samband med bokslutskommunikén annonsera att man börjar dela ut lite pengar till aktieägarna igen.

Har ni Aspire Global i portföljen?

No comments:

Post a Comment