Pages

Sunday 21 November 2021

Portföljnyheter i veckan

Jag tänkte passa på att testa ett nytt inläggskoncept idag. Konceptet baseras på att jag ska summera lite nyheter/saker/brus etc som har inträffat under den gångna veckan kring de bolag jag har i portföljen, samt i vissa fall också ge min syn på saken.

Jag kommer aldrig kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant. Ni får gärna kommentera på nedan samt meddela om ni tycker att detta är ett inläggskoncept som skulle vara intressant att läsa fler gånger.

ASPIRE GLOBAL: Pariplay har i veckan lanserat ny in-house spelstudio – Wizard Games. Wizard Games kommer att utgöra ett eget affärssegment inom Pariplay. Syftet med detta initiativ är bland annat att stärka Pariplays position när det gäller utveckling av slotspel, där ambitionen är att man ska bli en Tier 1-aktör.

Jag tycker att lanseringen av Wizard Games är ett rimligt steg att ta för Pariplay. Det bidrar till ett mer renodlat och kvalitativt fokus på spelutvecklingen samt att resterande del av Pariplay kan dedikera sin tid till att exempelvis utveckla och sälja in Pariplays spelaggregatorslösning.

Pariplay meddelade i veckan också att man har anställt Jorge Morales som Director of Business Development for LatAm & Caribbean. Latinamerika är en spännande tillväxtregion och jag tycker det är helt rätt av Pariplay att öka fokus på denna region. Man har på sistone också annonserat några spännande avtal avseende Latinamerika.

BETSSON: Det kommunicerades i veckan att Betsson erhållit en så kallad anmärkning från Spelinspektionen då man erbjudit icke-tillåtna spelalternativ i en fotbollsmatch. Betsson uppges ha stärkt sina rutiner sedan den inträffade händelsen och Spelinspektionen anser förseelsen vara av ringa karaktär, varpå en anmärkning anses tillräcklig som åtgärd från Spelinspektionens sida.

CATELLA: Bolagets IR- och kommunikationschef har under veckan köpt aktier i Catella för 109 500 kr. Köpkursen landade på 43,75 kr.

DIÖS: Fastighetsbolaget Diös har förvärvat fyra fastigheter, varav tre är belägna i Skellefteå och en fastighet är belägen i Östersund. Förvärvskostnaden uppgick till 186 mkr och förvärvet inkluderar 10 000 kvadratmeter uthyrningsbar area. Fastigheterna i Skellefteå är så kallade samhällsfastigheter.

EMBRACER: Embracer publicerade i veckan sin senaste kvartalsrapport, vilken renderade i att marknaden på rapportdagen relativt kraftfullt handlade ned aktien. Marknaden tog exempelvis fasta på att Embracer försenar lanseringen av två AAA-spel. Man uppger dock att man väntas lansera 25 AAA-spel innan utgången av Q1 2026. Embracer guidar också i rapporten för operativt EBIT-resultat i det innevarande (brutna) räkenskapsåret och de två därefter (brutna) räkenskapsåren, ett resultatmått som förväntas växa kraftigt kommande år. På förvärvsagendan har man fortsatt flera dialoger igång. Embracer planerar också att implementera IFRS-rapportering från och med Q1 i räkenskapsåret 2022/2023 samt att därefter byta lista som aktien är noterad på senast i juni 2023.

I samband med Embracers rapportsläpp tycker jag att det blir väldigt tydligt hur kortsiktig marknaden ibland kan vara. Det är väl ingen superskräll att spelsläpp skjuts på framtiden med jämna mellanrum. Långsiktigt tycker jag det finns mycket som ser intressant ut i Embracer, t ex en stor pipeline med planerade spelsläpp och nya förvärv.

EVOLUTION: EVOs aktiekurs har haft en volatil resa under veckan. Aktien sjönk inledningsvis i onsdags ”kraftigt” efter att det framkommit uppgifter om att en icke-namngiven konkurrent lämnat in klagomål till spelmyndigheten i New Jersey. I klagomålet uppges det göra gällande att EVOs spel varit möjliga att spela på illegala marknader, t ex i länder som är svartlistade av USA.

Bolaget själva uppger att man strikt följer de lagar och regler som finns. Sedan är EVOs kunder speloperatörerna, vilka i sin tur äger relationen med slutkunden. Det är heller ingen nyhet att man med VPN-tunnlar kan kringgå hur vissa saker är tänkt att fungera. Den här typen av publicitet är dock inte direkt något som läggs på goodwill-kontot.

HANDELSBANKEN: I tisdags köpte Fredrik Lundberg 500 000 A-aktier i Handelsbanken. Köpeskillingen landade på 51,4 mkr.

KAMBI: Via Veralda Investments har Kambis storägare och styrelseledamot Anders Ström köpt ytterligare aktier i bolaget. Den här gången uppgick köplikviden till 77,7 mkr. Jag la in en köporder på Kambi i veckan men den gick tyvärr inte igenom.

NORDEA: Under det pågående aktieåterköpsprogrammet fortsätter Nordea att återköpa aktier på daglig basis. Dagligen återköper man en bit över 1 miljon aktier. Även om det är en liten del av det totala antalet utestående aktier så är det trevligt att se att man återköper aktier frekvent för tillfället. I likhet med Nordea är även SAMPO igång med dagliga aktieåterköp.

OGUNSEN: I veckan har SJR formellt bytt namn till Ogunsen. Även om jag var medveten om det så steg pulsen ändå en bit när jag reflexmässigt skrev in ”SJR” i sökrutan på Avanza och då endast såg aktiekurser i stil med 29,25 och 36,89. Det är klart lägre än de cirka 45 kr som Ogunsen handlas till, men det visade sig tack och lov vara aktiekurserna för två andra bolag med en ticker som innehöll bokstäverna SJR.

I övrigt har det för Ogunsen-koncernens del kommit in lite nya rekryteringsannonser i veckan, bland annat tre rekryteringsannonser på uppdrag av AMF och en rekryteringsannons på uppdrag av Mathem.

VNV GLOBAL: VNV Global genomförde i torsdags en riktad nyemission. Till följd av den riktade nyemissionen, vilken var kraftigt övertecknad, tillförs VNV Global närmare 1,2 miljarder kronor före avdrag för transaktionskostnader. Teckningskursen i den riktade nyemissionen gjordes till en rabatt på 5,1% jämfört med torsdagens stängningskurs. Sammantaget innebär den riktade nyemissionen en utspädning av antalet stamaktier på 8,3%.

Det är aldrig drömmen att bli utspädd men det ska bli intressant att se hur bolaget väljer att investera det ytterligare kapitalet.

ÖVRIGT: Det har nu också lanserats en ny iGaming ETF i USA. ETF:en (iBET Sports Betting & Gaming ETF) är lanserad av Inherent Wealth Fund. Bland svenskbekanta bolag återfinns Kambi, Evolution, Kindred, Betsson, Angler Gaming, Aspire Global och LeoVegas.

No comments:

Post a Comment