Pages

Thursday 11 November 2021

Resurs: Q3 2021

För någon vecka sedan publicerade Resurs sin delårsrapport för perioden januari-september 2021. Nedan är en summering av rapporten samt mina tankar. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger aktier i Resurs.

Siffrorna nedan avser Q3 2021 vs. Q3 2020 om inget annat anges.

  • Utlåningen till allmänheten ökade med 3% och uppgick till 32 021 mkr (31 188)
  • Rörelseintäkterna sjönk med 9% och uppgick till 826 mkr (908)
  • Rörelseresultatet exklusive engångskostnader sjönk med 13% till 330 mkr (380)
  • Kreditförlustnivån (exklusive engångsposter) landade på 2,2% (2,5)
  • Redovisat resultat per aktie landade på 1,51 kr (1,26)
  • Kärnprimärkapitalrelationen ökade från 14,6% till 15,2%

VD:n verkar vara taggad på framtiden och i klassisk Björn Borg-anda inleder han VD-ordet med orden ”Nu kör vi!” (även om Björn Borgs VD brukar avsluta VD-ordet med denna fras). Siffermässigt är det inte direkt någon kioskvältare till rapport som Resurs bjuder på och att nu ”börja köra” låter som en god idé 😊

Det är mycket fokus i bolaget på den förändringsresa man nu genomgår, inte minst när det gäller den nya molnbaserade kärnbanksplattformen. Som jag har skrivit tidigare följer alltid (åtminstone hos mig) en oroskänsla när den här typen av stora investeringar ska genomföras. Kommer man att hålla tidsplanen? Räcker de kostnader man har angett eller behövs ytterligare kostnader skjutas till längre fram?

Det finns många frågeställningar som dyker upp vid den här typen av investeringar. Den största delen av investeringskostnaden väntas aktiveras i balansräkningen och således inte tas upp i resultaträkningen innan avskrivningar görs. Avskrivningstiden är dock ännu inte fastställd men beräknas uppgå till runt 10-15 år. Den nya kärnbanksplattformen väntas när den är på plats bland annat bidra till minskade kostnader.

När det gäller siffrorna i rapporten är det positivt att man i Q3 har sett en sekventiell tillväxt på samtliga marknader och i båda banksegmenten sedan Q2. Låneboken ökade med 3% jämfört med Q3 2020. Justerar man för så kallade non-performing loans uppgick tillväxten till 5%. Intäkterna har hämmats till följd av en minskad lånebok i Norge, lägre ränteintäkter i Danmark samt av mixeffekter inom affärssegmentet Payment Solutions.

Resurs kunders betalningsförmåga har överlag varit fortsatt stabil. I det tredje kvartalet beslutade därför bolaget att återföra de 75 mkr man satte av för eventuella kreditförluster i inledningen av pandemin.

Utmaningen på den norska marknaden de senaste åren är en stor negativ bidragande orsak till Resurs skralare verksamhetsutveckling. Bolaget jobbar med att förbättra nyförsäljningen samt lojaliteten hos kunderna så att kunderna inte avslutar lånen i förtid. Resurs uppger att man ser positiva signaler från detta arbete på den norska marknaden. I Norge uppger bolaget också att man kommer lansera lån med säkerhet (så kallade prioritetslån) på upp till maximalt 600 000 NOK.

Resurs beslutade tidigt under covid-pandemin att man stramar åt kreditgivningen för att begränsa eventuella framtida kreditförluster. Detta tillvägagångssätt är ytterligare en faktor som har hämmat verksamhetsutvecklingen. Man har dock nu minskat på den hårdare åtstramningen när det gäller kreditgivningen. Personligen tror jag det är viktigt från marknadens perspektiv att Resurs börjar visa tillväxt (och/eller högre tillväxt) year-over-year på viktiga resultatrader som låneboken, intäkter och resultat (exklusive engångsposter).

Några områden som jag personligen skulle vilja se inträffa i Resurs är:

  • Att man börjar visa tillfredsställande intäktstillväxt samt tillväxt i låneboken
  • Att man tydligt vänder trenden i Norge
  • Att implementeringen av den nya kärnbanksplattformen följer utsatt tids- och kostnadsplan samt att kostnadsbesparingar och intäktsutveckling realiseras som planerat
  • Att Solid Försäkring knoppas av som planerat i Q4 2021 (Solid utgjorde knappt 10% av resultatet före skatt 2020)
  • Att VD genomför insynsköp

Sammantaget tycker jag att Resurs rapport var i linje med de senaste kvartalen, det vill säga inte direkt uppseendeväckande imponerande. Det är dock de kommande åren som är i fokus nu och jag hoppas att VD och övrig personal kommer leverera på uttrycket ”Nu kör vi!”.

Bolaget har också en stark finansiell ställning och det bör finnas goda utrymmen för en fin utdelningsnivå kommande år, även om förväntningarna är att kapitalkraven kommer öka framgent. Det finns också en del regulatoriska risker som jag tror att man inte ska negligera.

Levererar Resurs på sina nya finansiella mål, vidhåller en fortsatt god utdelningsnivå och delar ut Solid Försäkring (vilka bör kunna mottas med ett positivt multipelarbitrage på marknaden) så tycker jag personligen att det bör finnas utrymme till en hygglig totalavkastning i Resurs.

Har ni Resurs i portföljen?

No comments:

Post a Comment