Pages

Tuesday 22 February 2022

Resurs: Bjuder på ytterligare en rapportbesvikelse


För någon vecka sedan presenterade Resurs sina siffror för det fjärde kvartalet 2021. I samband med att bolaget skulle knoppa av sin försäkringsverksamhet 2021 plockade jag in bolaget i min så kallade Case-portfölj. Tesen var att det fanns ett inneboende värde som skulle komma att synliggöras när försäkringsverksamheten ställdes på egna ben.

Denna tes kom att förverkligas (inom ramen för min investeringshorisont) och jag stängde mitt case i Resurs efter försäkringsverksamheten knoppades av. Däremot har jag kvar en post Resurs-aktier i min utdelningsportfölj.

Bolaget har under ett antal kvartal nu inte lyckats övertyga marknaden med sina kvartalsrapporter. Q4-rapporten var inget undantag. Aktiekursen sjönk med hela 17% på rapportdagen. Rapporten var sämre än vad jag hade hoppats på. Jag tänkte inte recensera rapporten per se, istället tänkte jag lyfta fram nedan två specifika områden som jag tycker att bolaget borde fokusera på.

Back-to-basic

Det är ingen överdrift att påstå att marknaden är föga imponerad över vad Resurs presterar för tillfället. Från bolagets sida vill man gärna lyfta fram hur man som första bank i Norden väntas ha sin kärnbanksplattform i ”molnet”.

Det kan förvisso vara intressant och medföra en ökad kostnadseffektivitet samt en ökad effektivitet i den framtida utvecklingsagendan mm. Jag har tidigare dock lyft en oro för att den här typen av projekt inte sällan tar längre tid än vad den initiala planeringen stipulerade samtidigt som det alltid också finns en oro kring kostnadsuppskattningen.

Innan man börjar prata om diverse olika ”fancy” grejer är det oerhört viktigt att man har en stark bas att utgå ifrån. Bolaget själva vill gärna lyfta fram sin gedigna kreditgivningsprocess, vilket man gjorde så sent som på rapportpresentationen. Lite ”olycklig” tajming måste man därför påstå att det blev när det senare samma dag dök upp ett brev på posten från Finansinspektionen (FI), där det förkunnades att FI inte anser att nischbanken uppvisar god kreditgivningssed. Resurs motsätter sig FIs slutsats, men oavsett hur detta slutar är det ingen bra marknadsföring för Resurs.

Börja prata samma språk som marknaden

På tal om ingen bra marknadsföring så är min känsla att Resurs pratar ett språk som inte marknaden förstår. Min känsla är ibland att man gärna vill lyfta fram de positiva delarna samtidigt som man lite som en parentes skjuter in lite utmaningar, vilka tenderar att vara marknadens fokus.

I senaste rapporten tror jag att det var tredje gången i ordningen (kapitalmarknadsdagen, stand-alone nyhet och kvartalsrapporten) som man lyfte fram en undersökning om att kunderna ”uppskattar” delbetalningar/konsumtionslån. Det må vara så men givet hur bolagets verksamhet har utvecklats på sistone känns det kanske inte som det allra viktigaste att belysa. Detsamma gäller allmänt kring hållbarhetsfrågan.

Återigen tycker jag det ska vara fokus på back-to-basic, exempelvis att fokusera på att växa utlåningen på ett lönsamt sätt.

Avslutningsvis

Det var som sagt en svag rapport som Resurs presterade. Resurs har mycket att bevisa. Levererar man på sina finansiella mål är aktien oerhört billig just nu. Men personligen vill jag dock se mycket mer för att jag ska ha ett starkt förtroende för ledningen givet senaste tidens händelser.

Har ni Resurs i portföljen?


10 comments:

 1. Hej, jag har en större post från slutet av 2019 som har blivit över utan att jag har gjort något med den. Som det ser ut nu får den ligga kvar bara. Kanske inte det bästa ekonomiska beslutet trots allt (sälj förlorarna och öka i vinnarna) men det får bli så.

  Om några kvartalsrapporter senare kan läget vara annorlunda.

  ReplyDelete
 2. Hej!

  Ja, vi får hoppas att det ser bättre ut för bolaget om några kvartal :) Om de bara leverera i närheten av sina finansiella mål känns det ju verkligen som att det finns en uppsida härifrån, blir spännande att se :P

  ReplyDelete
 3. Skillnad på vad man gör och skall göra ( moln) Marknaden pratar rena grekiskan med Resurs. När skall du skriva om Diös, Fabege eller hur du placerat Aspire Global cashen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har inget inlägg planerat för tillfället kring Diös eller Fabege. FastPartner är bolaget jag just nu har snöat in mig mest på i den sektorn. Castellum känns också intressant. Diös skulle jag gärna vilja få ned en bit till :)

   Delete
 4. Eh...ja, jag har Resurs. Enough said! :-D

  ReplyDelete
 5. Har Resurs! Blir lika besviken efter varje rapport

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vi får hoppas momentum kan bli bättre någon gång framöver :)

   Delete