Pages

Wednesday 30 March 2022

How to become rich


Hur blir man egentligen (finansiellt) rik? Det är fråga som många ställer sig.

På detta tema finns en intressant ihopklippt YouTube-video med Charlie Munger. Länken till videon finns längst ned i detta inlägg. Innan vi kommer till länken följer dock lite sammanfattande take-aways.

Utgångspunkten (givet att man inte erhåller en stor summa pengar via arv eller lotterivinst etc) för att bli rik är att man spenderar mindre än vad man tjänar. Man kan sedan med fördel investera regelbundet på börsen. Om man konsumerar mindre än vad man tjänar och investerar pengarna som ”blir över” kommer man till slut att bli rik om man lever länge. Det är inte svårare än så, uppger Munger.

Personligen håller jag med Munger. Teorin bakom att bli ”rik” är inte direkt något som förkunnar att man behöver ha massa universitetspoäng. Har man sedan inget intresse för börsen överhuvudtaget kan man alltid investera i indexfonder (vilket även är ett bra upplägg om man är intresserad av börsen).

Något som jag dock särskilt gillar i videon är hur Munger pratar om att han och Buffett hela tiden strävar efter att lära sig nya saker. De fokuserar på livslångt lärande. Om man hela tiden lär sig nya saker kommer man över tid att ha en stor fördel. Munger säger att Buffett på flera sätt är mycket bättre när han var 70-80 år jämfört med när han var yngre. 

Munger och Buffett har heller aldrig varit bra på att göra svåra saker. Istället handlar det om att undvika svåra saker för att istället fokusera på saker som är lätta. Vidare lyfter både Buffett och Munger fram vikten av att ha goda vänner och relationer.

Som många gånger tidigare lyfter Munger också fram vikten av att ha ett långsiktigt perspektiv. Börsen går i perioder ömsom upp och ömsom ned. För långsiktiga investerare spelar detta ingen roll. Över en längre tidsperiod kommer man ha sin beskärda del av såväl medgångar som motgångar. Sannolikt (om historien upprepar sig) kommer framtiden dock att inkludera mer uppgångar än nedgångar.

Vidare pratade Munger om att det gäller att ta vara på de verkligt stora möjligheterna. Sannolikt kommer det under livets gång för gemeneman endast att dyka upp ett högst begränsat antal riktigt stora möjligheter. Om/när dessa väl dyker upp, då gäller det att ta vara på dem. Don’t go small.

Att bli rik kräver också exempelvis att man har en god disciplin. Men det krävs också att man har lite tur. Avslutningsvis tänkte jag skicka med följande mycket tänkvärda citat från Charlie Munger: ”It is not a competency if you don’t know the edge of it”.

https://www.youtube.com/watch?v=YS7j0YrlceE

No comments:

Post a Comment