Pages

Saturday 2 April 2022

Veckans aktieköp v.13


Ännu en börsvecka är till ända. Det blev en positiv sådan. Även om det har varit lite mer positiva tongångar överlag på sistone är det fortsatt relativt slagigt på börsen.

På onsdagen satte jag lite pengar i arbete i fonderna SEB Sverige Indexnära A och TIN Ny Teknik. Fonderna bidrar till ökad riskspridning i min portfölj samt ger exponering till bolag och sektorer som inte finns representerade i min aktieportfölj.

Jag har också fyllt på mitt innehav i den nordiska storbanken Nordea. Köpkursen landade på 97,79 kr. Baserat på årets utdelningsnivå motsvarar det en direktavkastning på 7,20%. Jag tycker att Nordea har en tillfredsställande risk/reward för tillfället.

Det blev också ett påfyllnadsköp i Evolution till kursen 978 kr. EVO handlas till cirka P/E 25 givet mina prognoser för 2022. Det tycker jag är attraktivt för ett bolag som växer i EVOs takt.

Jag plockade också in aktier i SBB D. Köpkursen uppgick till 27,17 kr. Givet en årlig utdelning på 2kr per D-aktie motsvarar mitt köp en direktavkastning på 7,36%. Det finns mycket man kan säga om D-aktier men långsiktigt är det inte något man bör välja om man vill prestera bättre än index. Däremot anser jag att detta aktieslag vid en del tillfällen kan uppfylla goda syften i ett brett sparande.

Veckans fjärde och sista aktieköp gjordes i Handelsbanken. Jag la igår morse in en köporder på 86,40 kr innan jag gick iväg till gymmet. När jag hade tränat klart såg jag att börsen öppnade uppåt och min order hade då inte gått igenom. Jag glömde sedan bort denna order men på eftermiddagen noterade jag att min köpkurs i SBB D inte var långt ifrån lägsta kursen som aktien noterade under veckan.

Det brukar ibland bli lite kommentarer om ”exceptionellt bra tajming” vid sådana här tillfällen. Så jag gick in på Avanza för att hämta ut en skärmdump som ”bevisade” köpet. I samband med detta blev jag förvånad över att se att även min order i Handelsbanken hade gått igenom. Det blev på öret lägsta kursen som noterades i veckan för Handelsbanken. Så nedan grafer visar mitt köp i SBB D och Handelsbanken.5 comments:

 1. Ökade i SHB och Volvo. Tog in Loomis och minskade i Cloetta. Ha en bra lördag.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lite irritation när jag skrev kommentaren. SHB kursen 102,60 50st och Volvo som f.ö. delar ut i veckan köptes 50st för kurs 179,40. Loomis togs in på 255,50 30st. Sedan såldes Cloetta 250st för 25,66.

   Delete
 2. Nybörjarfråga här: Hur stora är den här typen av påfyllnadsköp? Alltså, om du inte vill avslöja i kronor, kanske sätta det i förhållande till portföljen eller i förhållande till positionens storlek?

  Är det olika storlek på den typen av köp beroende på om det är en position som är ”stor” i portföljen, typ Evo, kontra om det är en position i uppbyggnadsfasen.

  Skulle vara kul om du ville beskriva din ”process” för att välja ut vilka du vill fylla på i också. Har du en bevakningslista framtagen med givna kursnivåer per bolag? Är det någon form av tekniskas nivåer eller går det mer på ”känsla” baserat på din erfarenhet av varje bolags kurshistorik?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bra frågor! Gällande påfyllnadsköp så skulle jag säga "ett köp som görs efter ett initialt första köp har gjorts". För min del i EVO köpte jag för ungefär 5 000 kronor den här gången. Men exakt belopp beror på hur mycket investeringsbart ledigt kapital jag har, hur attraktiv jag tycker aktiekursen är för tillfället, hur stor position i jag redan har i bolaget etc.

   Jag har en bevakningslista där jag regelbundet följer utvecklingen och ser vilka bolag som har störst potential för tillfället. Generellt strävar jag efter att varje köp ska ha en potential på 20-30% uppsida, men även här tas beaktande för hur stor exponering jag redan har mot ett bolag.

   Delete