Pages

Sunday 3 April 2022

Portföljens 10 största innehav: Mars 2022


Mars 2022 har nu lagts till handlingarna. Såväl portföljen som Stockholmsbörsen noterade positiv utveckling under den gångna månaden. Vid utgången av mars 2022 bestod portföljen av 7 fonder samt aktier i 26 olika bolag. Nedan följer en kort redogörelse för mina 10 största aktieinnehav.

B3 CONSULTING GROUP (11,17% av portföljen): B3 har haft en stark utveckling på sistone, både aktiekursmässigt och operationellt. Betydande insynsköp har genomförts av bolagets styrelseordförande och aktien har noterat flera nya all-time highs i mars. Aktien handlas kring P/E 13 på min vinstprognos för 2022. Det tycker jag inte är en särskilt ansträngd värdering för ett bolag som har ett starkt positivt vinstmomentum.

EVOLUTION (9,72%): I likhet med B3 uppvisar EVO ett starkt operationellt momentum, dock kan man tyvärr inte säga detsamma om aktien. Att sätta rimliga multiplar för bolag är inte det lättaste alla gånger och det blir mycket subjektiva bedömningar. Enligt mina vinstprognoser för 2022 handlas EVO nu till P/E 25. För ett bolag som växer så snabbt som EVO tycker jag personligen att det är en intressant risk/reward. Potentialen att växa är fortsatt stor och många nya spelsläpp väntas under året. Ser man på nedan bild har åtminstone bolagets succéspel Crazy Time uppvisat en stark utveckling under det första kvartalet 2022. 


NORDEA (6,97%): Nordea har under månaden lanserat ett nytt återköpsprogram. Banken är välkapitaliserad och jag gillar deras proaktiva initiativ med att skifta ut extra kapital till ägarna. Inte minst med tanke på den mindre attraktiva finska källskatten är det ett trevligt inslag med återköp från Nordea. Överlag tycker jag att aktien handlas till en tillfredsställande risk/reward. Däremot är det t ex osäkert hur rådande makrofaktorer påverkar avsättningar för eventuella framtida kreditförluster. Det sämre sentimentet på börsen påverkar fondaffären negativt, medan högre räntor (allt annat lika) skulle ge en positiv inverkan på affären. Det finns således lite blandade faktorer att ta hänsyn till för tillfället, men den underliggande verksamheten känns ändå stabil.

OGUNSEN (6,78%): Trogna läsare vet att jag regelbundet följer upp utvecklingen av antalet annonser på Ogunsens olika hemsidor. Framför allt är inflödet av nya rekryteringsannonser viktigt för att upprätthålla det positiva momentum (inte minst gällande rörelsemarginalen) som bolaget uppvisat de senaste kvartalen. Jag tycker att inflödet av nya rekryteringsannonser har varit helt okej (justerat för lite lägre aktivitet under skolloven) i Q1. Jag räknar med att Ogunsen kommer att leverera ett starkt första kvartal 2022, där jämförelsetalen mot Q1 2021 bör vara enkla att slå.

EMBRACER (5,67%): Bolaget som regelbundet får köprekommendationer med riktkurser långt över dagens aktiekurs. Vi får hoppas att aktien rör sig upp mot analytikernas riktkurser framöver. På sistone har marknaden varit lite extra orolig givet Embracers exponering mot Ryssland, Belarus och Ukraina. Bolaget gick däremot under mars ut och tydliggjorde hur situationen ser ut, bland annat att en ytterst liten del av koncernens intäkter härstammar från dessa länder. Embracer har också fortsatt att annonsera nya förvärv. På trigger-fronten vid en investering i Embracer kan exempelvis nämnas lansering av AAA-spel, nya förvärv och listbyte.

HANDELSBANKEN (5,11%): När börsen stängde den sista mars handlades Handelsbanken till en rabatt mot eget kapital på cirka 4%, enligt den senast tillgängliga uppgiften om eget kapital. Jag tycker att det är attraktiva nivåer som man kan köpa Handelsbanken för just nu. Jämfört med Nordea är min bedömning att Handelsbanken har en mer begränsad nedsida på nuvarande kursnivåer. Det är en välskött bank, vilket känns stabilt att ha i portföljen i en orolig omvärld.

PEAB (5,07%): I likhet med flera andra bolag finns en del osäkerhet förknippat med Peabs verksamhet givet hur utvecklingen ser ut med prishöjningar och komponentbrist etc. Även om kursen som bekant nyligen handlades en bit lägre än vad den gör idag tycker jag ändå att en hel del osäkerhet bör vara inprisat. Långsiktigt är Peab ett bolag jag vill ha exponering mot och som tidigare nämnts gillar jag bland annat deras byggrättsportfölj.

TELIA (4,07%): Telia är ett bolag som inte sällan nämns i mindre muntra ordalag bland investerare. Ser man på aktiekursen historiska utveckling är det kanske inte lämpligt att argumentera emot sådana uttalanden. Desto mer positivt är det att aktien hittills i år har stigit med cirka 7%. I grund och botten är Telia ett bolag med defensiv karaktär. Att aktien ska stå emot nedgångar bättre än börsen är exakt den funktion jag vill att Telia ska ha i min portfölj.

CATELLA (3,71%): År 2022 har tidigare beskrivits som ett skördeår för Catella. När man går in på Catellas hemsida möts man av orden ”Delivering beyond the expected”. Denna slogan levde man verkligen upp till när man i slutet på mars annonserade att Catellas delägda bolag Infrahubs sålde logistikfastighet i Norrköping till ett mycket bra pris, där Catellas andel av vinsten vida översteg analytikernas förväntningar. Ett gäng ytterligare fastighetsförsäljningar väntas under 2022.

FASTPARTNER (3,49%): När bokslut för Q1 gjordes uppgick FastPartners aktiekurs till 104 kr. Det motsvarar en substansrabatt på 8%. FastPartner är ett välskött bolag med god historik och jag tycker inte att aktien ska handlas till substansrabatt. Flera insynsköp har skett i bolaget på sistone och jag är inte främmande för att öka mitt innehav i FastPartner.

4 comments:

 1. Intressanta topp 10 bolag. Själv har jag Axfood, Investor, Tele2, Industrivärden, Kinnevik, Castellum, Electrolux, Peab, SBB D och Volvo som topp 10

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Härligt att vi har Peab som gemensamt bolag bland topp 10-innehaven :)

   Delete
 2. Även jag har PEAB, SHB och Embracer på min 10-i-topp!

  Tackar även för din redogörelse av Resurs för en tid sedan. "Ah, ett inlägg bara till mig" hann jag visst tänka, innan jag kom på att hela världen inte kretsar kring mig....:).

  Ha en fin vecka!
  Mvh Louise

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fint, trevliga bolag det med lite olika styrkor och syften i portföljen :)

   Haha, vi får se om Resurs kan få fart på grejerna framöver - hoppas det :)

   Ha en superbra vecka!

   Delete