Tuesday, 8 March 2022

Man får ofta en andra chans


Börsen är en fascinerande plats. Ena dagen är vissa typer av bolag ”superheta”, nästa dag är samma bolag ”ratade”. Det finns givetvis faktorer som gör att vissa typer av bolag, under vissa allmänna omständigheter, är mer populära än andra. Däremot brukar trenderna inte sällan extrapoleras och kurser stiga/sjunka mer än vad som för många kan te sig rationellt.

När aktier rusar uppåt i ett fint tempo brukar också hajpen kring aktierna bli än mer påtaglig. Detta föranleder att fler vill hoppa på den fina utvecklingen, dvs fear of missing out uppstår. Många tillväxtaktier uppvisade detta beteende under delar av 2020 och 2021.

Evolution är mitt största innehav. Jag har tidigare uttryckt ord i stil med ”något jag inte tycker är optimalt med EVO-aktien är den stora hausse som på många håll finns kring aktien”. Men om man levererar en oerhört stark verksamhetsutveckling och aktien går starkt så är det givetvis något som många (inklusive undertecknad) attraheras utav. Det är naturligt och välförtjänt. Det jag personligen inte är ett fan av (som en fundamental investerare) är argument som att aktiekursen ska gå upp till t ex 1 600 kr ”bara för att” den har gått från 1 000 kr till 1 100 kr till 1 200 kr till 1 300 kr till 1 400 kr till 1 500 kr 😊

Hursomhelst, för tålmodiga investerare har man på senare tid haft möjlighet att köpa in EVO till betydligt lägre kursnivåer än när det var som mest hausse kring aktien. Vart aktien bottnar ut vet man givetvis aldrig men det torde vara mer intressant för de flesta att köpa på 920 kr jämfört med t ex 1 700 kr (allt annat lika). Enligt Avanzas statistik är 920 kr en nedgång med 46% jämfört med aktiens (hittills satta) toppnotering.

Det finns många fler bolag som har uppvisat omfattande kursnedgångar, från toppnoteringar ner till kursnivåer som man skulle kunnat ha köpt aktier på i år. Bland dessa återfinns exempelvis Embracer (-52%), SBB B (-48%), FastPartner A (-41%), Plejd (-53%) och Avanza (-51%). Det är alla fina bolag och bolag som representerar olika sektorer.

Det är som sagt väldigt lätt hänt att man jagar aktier i starka uppåtgående kurstrender. Även om bolagen som nämns ovan fortsatt har gått upp väldigt mycket över en längre tidsperiod, trots nedgången, så får man ofta ändå fler chanser att hoppa på tåget. Skulle man trots allt inte ”få en chans till” så kan man vara säker på att det i princip alltid finns köplägen på börsen – någonstans. 


No comments:

Post a Comment