Pages

Sunday 6 March 2022

Portföljens 10 största innehav


Per den sista februari 2022 utgjordes aktieportföljen av aktier i 27 olika bolag. Evolution var vid tidpunkten mitt största innehav (10,99%), medan investmentbolaget Lundbergs var det minsta innehavet (0,91%).

Sammantaget representerar de 10 största innehaven 62,13% av den totala aktieportföljen. Nedan följer en tabell som visar mina 10 största innehav samt en kort kommentar kring respektive bolag. Om någon önskar ta del av samtliga innehav i min aktieportfölj så finns den att tillgå under fliken ”Portfölj” på bloggen.


EVOLUTION
: Som bekant har det varit volatilt för många tillväxtbolag på börsen under en period. EVO-aktien handlas för närvarande en bra bit under sin rekordnotering. Verksamhetsmässigt taktar det dock på väl, där Q1 enligt min bedömning än så länge har uppvisat en god spelaraktivitet. Grafen nedan visar hur antalet spelare i snitt per dag har utvecklats för Crazy Time enligt ”EVO-trackern”. Det är viktigt att poängtera att nedan endast är ett av spelen som EVO erbjuder och att det finns väldigt mycket ifs-and-buts vid uppföljning av spelaraktivitet och uppskattning av intäkter etc. Jag tycker att EVO ska handlas högre än vad man gör idag och jag har inga planer på att sälja mina aktier.


B3 CONSULTING GROUP
: Trots turbulensen på börsen har aktien gått starkt i år, vilket bland annat har supporterats av en stark verksamhetsutveckling och insynsköp av bolagets styrelseordförande. Trots den starka starten på 2022 tycker jag att det åtminstone finns cirka 30% uppsida kvar i aktien. Något som jag personligen tycker är lite ”tråkigt” med B3 är att det (under normala omständigheter) inte händer särskilt mycket i termer av bolagsrelaterade nyheter mellan kvartalsrapporterna. Så länge verksamheten taktar på väl så får det väl gå an att det inte är lika mycket löpande nyheter 😉

NORDEA & HANDELSBANKEN: Nordea-aktien har kommit ned en bit de senaste veckorna, inte minst i förrgår sjönk aktien tungt. Jag tycker att Nordea fortsatt lockar. Man har under en tid uppvisat ett bra momentum i verksamheten, man har en generös utdelningspolicy samtidigt som man genomför aktieåterköp. Nordea har länge varit mitt top-pick bland storbankerna. För tillfället tycker jag att Nordea delar denna position med Handelsbanken.

Handelsbanken är den storbank som jag har köp mest frekvent i på sistone. Bakgrunden till detta är bland annat att Handelsbanken har en särdeles bra historik (vilket känns tryckt nu när det är stökigt i världen). Att köpa Handelsbanken till rabatt mot justerat eget kapital tycker jag är lockande.

OGUNSEN: Rekryterings- och bemanningsbolaget Ogunsen redovisade nyligen en oerhört stark Q4-rapport. Den goda efterfrågan på bolagets tjänster uppges också ha fortsatt in i det nya året. Generellt tycker jag att det finns fort uppsida i aktien, där den fina utdelningsnivån bör kunna ge support på nedsidan. En oro är givetvis vilka konsekvenser som kan tänkas uppstå till följd av den ryska invasionen i Ukraina och alla sanktioner som har satts i verket. En tydlig konjunkturavmattning är en risk i Ogunsen (likväl i många andra bolag). Så länge jag tycker att en tillfredsställande nivå på nya annonser uppvisas på Ogunsens hemsidor är min ambition att fortsätta vara aktieägare i bolaget.

EMBRACER: Det har på senare tid lyfts fram lite tvivel kring Embracer, exempelvis gällande brädspelsförvärv. Personligen ser jag Embracer som ett spännande långsiktigt innehav, med en stark ledning och ägarställning. Potentiella triggers framöver är exempelvis fortsatta förvärv, tydlig ökning av lansering av AAA-spel samt att aktien planerar göra listbyte.

PEAB: Jag tycker att byggbolaget Peab handlas till attraktiva nivåer för tillfället, varpå jag utökade mitt innehav i bolaget så sent som för några dagar sedan. Jag tycker överlag att Peab är ett välskött och relativt stabilt bolag. Jag gillar särskilt också den intressanta byggrättsportfölj man har till sitt förfogande.

VNV GLOBAL: Aktien har haft en riktigt svag utveckling på börsen i år och handlas till en stor substansrabatt. Tillväxtbolag har som sagt inte varit det som är mest på modet hos investerarkollektivet på sistone. Utöver det oroar sig marknaden över att en tydlig nedskrivning av onoterade innehav ska göras. Jag ifrågasätter inte marknadens bedömning men långsiktigt är VNV Global ett bolag jag vill ha exponering mot, framför allt då det ger mig exponering mot intressanta onoterade innehav som är väldigt svårt för mig själv att på annat sätt få exponering mot. Jag gillar att VNV Global återköper aktier på dessa kursnivåer.

MILLICOM: Aktien har gått riktigt svagt ett tag nu. Vi får väl se om marknaden får bättre förtroende för bolaget framöver någon gång. Personligen är jag inte nöjd med ledningens agerande i vissa frågor, exempelvis att man kommunicerar en nyemission utan att samtidigt ange villkoren för nyemissionen. Bolagets underliggande verksamhet är det dock inget fel på. Man har starka marknadspositioner på växande marknader.

TELIA: Telia har stått emot börsnedgången väl hittills i år. Det är exakt vad jag önskar att Telia ska göra, vilket däremot inte var fallet i covid-raset. Jag tycker att Telia borde handlas högre än vad aktien gör idag och bolaget får vara kvar som en defensiv pjäs i portföljen.

Vilka är era största innehav?

6 comments:

  1. 1.Embracer 8,03. 2.Peab 7,17. 3.Xact högutdelande 7,07. 4.Investor 7,05. 5.Kindered 5,09. 6.Abbvie 4,59. 7.Algonquin power 4,49. 8.Volvo 4,45. 9.Brookfield renewable 3,54. 10.Bristol myers squibb 3,49. Det har blivit många utländska bolag på topp 10 listan då dollarkursen har drivit upp min kf till +10% i år samtidigt som min isk är -22%.

    ReplyDelete
  2. 1. Axfood 2. Investor 3. Tele2 4. Industrivärden C 5. Electrolux 6. SBB D 7.SEB C 8. Castellum 9. Skanska 10. SHB B

    ReplyDelete
  3. I tur och ordning: Svolder, Investor, Swedish Match, Latour, Axfood, SCA, Wallenstam, Hexagon, Vitec, Creades.

    Noterar att du har mer tillväxt än hög utd på topp 10. Börjat överge utd strategin och mera mix?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fina innehav! Efter att vi nådde en nivå där utdelningarna överstiger våra kostnader har vi breddat portföljen lite :)

      Delete