Pages

Sunday, 13 March 2022

Portföljnyheter i veckan


Det är fortsatt mycket som händer på nyhetsfronten. I dagens inlägg ges en summering kring lite nyheter och händelser som har noterats kring mina innehav.

AVANZA: På måndagen köpte Avanzas ordförande Sven Hagströmer aktier i bolaget för 1,9 mkr. Aktierna köptes till kursen 187,85 kr per aktie. På måndagen köpte ytterligare en styrelseledamot samt även en operativ chef aktier i Avanza. De sistnämnda två köpen uppgick till 375 000 kr respektive cirka 401 000 kr.

På tisdagen var det sedan dags för Avanzas VD att köpa aktier för drygt 1 mkr. Han fick betala 206 kr per aktie. Det var dock inte slut på insynsköp i bolaget, på onsdagen meddelades det att ännu en styrelseledamot köpt aktier – denna gång gick uppgick köplikviden till 300 000 kr.

B3 CONSULTING GROUP: B3 har under veckan ingått avtal med den internationella barnrättsorganisationen Plan International Sverige. B3 ska supportera Plan International Sverige på deras digitala utvecklingsresa. Detta inkluderar bland annat att skapa en säker digital struktur samt bistå med att staka ut framtidsriktningen avseende systemförändringar och nyttjande av Cloud-funktionalitet.

EMBRACER: På tisdagen offentliggjordes det att Embracer slutfört förvärvet av Asmodee. Den initiala köpeskillingen uppges uppgå till cirka 2,75 miljarder euro, där en tilläggsköpeskilling omkring 360 miljoner euro i framtiden kan utbetalas i form av aktier i Embracer. Asmodee blir den nionde operativa koncernen i Embracer Group.

Även i Embracer har det skett insynsköp i veckan, när styrelseledamoten Matthew Karch köpte 617 785 aktier på måndagen. Köpkursen uppgick till 68,00 kr per aktie.

EVOLUTION: Spelaraktiviteten har fortsatt att vara stark för EVO i veckan, där det bland annat noterades nya rekordnoteringar för antalet samtida spelare aggregerat för alla spel i lobbyn samt för succéspelet Crazy Time. Crazy Time var uppe och nosade på det (tillfälliga) tak om 18 000 samtida spelare som EVO lagt in.

På det regulatoriska planet har det rapporterats om att det i delstaten New York har lagts fram ett nytt lagförslag på att legalisera kasinospel. Förslaget inkluderar bland annat en skattesats på 25%. Om delstaten New York skulle gå live med iGaming skulle det vara en trevlig nyhet för bland annat EVO.

FASTPARTNER: På måndagen annonserades det att bolagets VD och storägare Sven-Olof Johansson i slutet på föregående vecka köpt aktier för 1,9 mkr, där köpkursen landade på 95,75 kr. Samma dag köpte även ekonomichefen aktier i FastPartner, där uppgick den totala transaktionen till cirka 191 000 kr. Det var dock inte slut där utan även närstående till vice VD:n köpte aktier för knappt 90 000 kr. Samma person köpte även fler aktier under fredagen.

På en extra bolagsstämma beslutade FastPartner att 23 mars kommer att vara sista dagen för handel med bolagets preferensaktier. Under veckans sista dag förkunnade FastPartner också att man ingått hyresavtal med Aimo Park. Avtalet avser ett nytt huvudkontor om 1 728 kvadratmeter för Aimo Park i Marievik i Stockholm.

HANDELSBANKEN: Det har under veckan rapporterats i media om att ”källor” angett att Handelsbanken fått in en första omgång med bud på sin danska verksamhet. Buden i denna första omgång ska ej vara bindande och enligt ”källorna” kommer Handelsbanken nu att välja ut vilka budgivare som i ett nästa steg kommer att tillåtas få en mer detaljerad insyn i berörda verksamheter. Bland de intresserade bankerna uppges fyra stycken vara börsnoterade, varav Nordea är en av bankerna som nämns. Det är positivt att försäljningen av den danska verksamheten flyter på och som jag har skrivit tidigare är det inte förvånande att Nordea är intresserade.

INTRUM: Intrums styrelseordförande förvärvade 1,5 miljoner köpoptioner, vilka utfärdades av bolagets största ägare – Nordic Capital. En option ger möjligheten att köpa en aktie, där optionernas inlösenpriser ligger inom intervallet 275 kr till 475 kr per aktie.

INVESTOR: Tre chefer i Investor köpte under veckan aktier. Köpsummorna uppgick till 176 000 kr, 351 000 kr respektive 1,1 mkr.

NORDEA: På veckans första dag annonserade Nordea att man har slutfört sitt återköpsprogram, vilket pågick mellan 22 oktober 2021 till 4 mars 2022. Under denna period återköpte Nordea totalt 189,63 miljoner aktier. Sammantaget återköpte Nordea mer än 4,5% av de utestående aktierna. Under de kommande veckorna väntas man lansera ytterligare ett återköpsprogram, denna gång på 1 miljard euro – vilket således gör det andra återköpsprogrammet hälften så stort som det första.

OGUNSEN: På spekulationskontot har det noterats att Nordea har nettoköpt ett ganska (för att vara Ogunsen) stort antal aktier under senaste veckorna. När sådant noteras blir man givetvis intresserad av att veta vem/vilka som köper 😊 Hursomhelst, när det gäller antalet nya rekryteringsannonser var den gångna veckan årets hittills bästa för Ogunsen. Nya rekryteringsannonser dök upp från Första AP-fonden, Ellevio, Global Connect, GPA Flowsystems, Ikano Bank, Jetpak, Länsförsäkringar, Linde Gas, Scanfil och Skanska. Det fortsätter således att vara en god variation i kundbasen för Ogunsen, utifrån vilka branscher kunderna tillhör.

PEAB: Peab annonserade på tisdagen att man får äran att bygga en förskola i Nybro. Byggstart är satt till maj 2022 och förskolan planeras vara i drift i januari 2024.

VNV GLOBAL: Investmentbolagets portföljbolag Gett meddelade på fredagen att man tillsammans med Rosecliff Acqusition gemensamt beslutat att avbryta det tidigare planerade SPAC-samgåendet. Anledningen till detta uppges vara rådande marknadsklimat och ’en strategisk översyn av verksamheten’. Till följd av den strategiska översynen har Gett beslutat att man lämnar den ryska marknaden, vilken utgör ’mindre än’ 14% av bolaget bruttovinst.

3 comments:

  1. Då vi har ganska lika portfölljer så kommer nyheterna vara ungerfär samma för oss båda. Men det det finns lite skillnad tack och lov. Kan inte låta bli att skriva om att Capio lagt ett bud på GHP. Det kändes skönt i dessa stormiga tider om man får beskriva inflationshot och hemskheterna i Ukraina.

    Clas Ohlsson rapporterade sämre rörelseresultat och sämre försäljning. Dessutom annonserar man ut att det gäller att jobba hårt för att få en stabil bruttomarginal.

    Plast skall bort men tyvärr går det ej i alla lägen och Electrolux påverkas negativt av de ökade oljepriset. I Asien har man börja dra ner produktion med 10-20% för att skydda marginalerna. Bilden bekräftas av Carl Eckerdal som är chefsekonom på branschorganisationen Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM). Electrolux vill inte säga exakt hur detta påverkar.

    Begränsad påverkan för SCA gällande råvarupriserna.


    Verkstadsbolaget Trelleborg uppger till Direkt att företaget i dagsläget hanterar de högre elpriserna och att det inte är aktuellt att stoppa någon produktion eller ändra produktionsprocesser mot bakgrund av den rådande prissituationen.

    "Vi har en diversifierad produktion där vissa är mer beroende av el än andra", uppger bolaget.



    ReplyDelete
    Replies
    1. Grattis igen till budet! Tack för fin och intressant summering!

      Delete
  2. Hej DS,

    mitt inlägg handlar om Neogames. Ett svagt K4 kvartal och konflikten i Ukraina, där medparten av tekniska personalen finns, har resulterat i att aktien har rasat med nästan 50% sedan man lade budet på Aspire.

    Baserat på dagens kurs (13 USD) betalar Neogames 75 kr per aktie för Aspire Global. Det nya bolaget förväntas ha en EV på 500 mUSD och EBITDA på över 70 mUSD 2022, där Aspire med renodlat B2B verksamhet bidrar med 35-40 mUSD.

    Kanske dags att köpa Aspire igen? Någon som har tittat närmare på Neogames?

    ReplyDelete