Pages

Friday 15 April 2022

Lite fredagstankar


Det är fredag igen och det är dags för lite fredagstankar. Det var ett tag sedan nu men plötsligt händer det som man brukar säga. Vi kör igång direkt.

FILMSTADEN: Nyligen annonserade Filmstaden att man har beslutat att förbjuda gästerna ta med eget godis/snacks till biosalongen. Detta har resulterat i en debatt kring huruvida det är rimligt eller inte.

Som argument bland de som ”gillar” beslutet hörs exempelvis att det är lika rimligt som att man inte tar med sig egen mat när man går på restaurang. Det kan väl i och för sig låta rationellt med den typen av argument. Dock är maten själva kärnprodukten när man går på restaurang medan få går på bio för att äta godis. Hursomhelst, det är en sak att förstå bakgrunden till Filmstadens beslut, och en annan sak att tycka om beslutet.

Nu är jag i och för sig inte på bio särskilt ofta, så jag har ingen superstark preferens i frågan. Om/när jag går på bio vill jag dock gärna ha med mig vad jag själv önskar ”äta”, som en FIRE-aspirant gäller detta inte minst även utifrån ett kostnadsperspektiv. Min aktieportfölj har inte byggts upp genom att betala premiepriser på saker som enkelt kan inhandlas billigare.

För övrigt var jag nyligen i väg och köpte ett biopresentkort som jag gav i present till en kompis. För att se EN film, så var det inte direkt en billig kostnad. Ska det sedan läggas till popcorn och läsk etc samtidigt som man har med sig familjen, då kostar ett biobesök på ganska mycket.

KÄNSLOMÄSSIG INSTABILITET: Personligen har det varit en ganska intensiv start under delar av de fyra första månaderna 2022. Samtidigt som jag försöker skala ner försöker ”vissa av mina motparter” få mig till att jag ska skala upp. Det blir inte alltid helt bra.

Jag har funderat lite framåt och tillbaka kring nästa steg (bland annat i fråga om jobbsituationen). Tankarna har gått lite i stil med ”as-is är inte så dumt ändå, jag kör på ett tag till” eller ”jag lägger ner, nu är det dags för nästa fas”. Det har således varit en del velande och motsägelsefulla tankar. Så en dag tidigare i veckan hade Facebook ett ”rekommenderat” event till mig. Eventet handlade om känslomässig instabilitet för män… Haha, jag stängde blixtsnabbt ner Facebook efter den åsynen.

På tal om nästa steg har jag nu landat i ett beslut och agerat på beslutet. Men vad det innebär kan vi spara till en annan gång 😊

NÄSTA STEG MED FREDAGSTANKARNA: Under årens lopp har jag fått lite varierad feedback på vad ni läsare uppskattar mest av det jag skriver. Somliga har förkunnat att fredagstankarna är det som uppskattas mest medan andra uppskattar redogörelser över vilka aktieköp jag gör etc. Då bloggen huvudsakligen inriktar sig på aktier är det nog naturligt att just (de generella) aktiedelarna är de mest intressanta för många. Om det är ett efterfrågat inslag på bloggen kan jag prioritera fredagstankarna lite högre framöver. Ni läsare får bestämma 😊

Glad Påsk!

16 comments:

 1. Hah, vilken cliffhanger! Jag hoppas någonstans att du ändå kastat in handduken eller på annat vis minskat arbetsbelastningen :-)

  Jag gillar fredagstankarna kanske mest, men jag är ju också mest en indexsparare.

  Glad påsk!

  /Arbetsplanen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cliffhangers är spännande :)

   Tack för feedback!

   Delete
 2. För mig så uppskattar jag de flesta av dina inlägg men skulle säga dessa är topp 3:

  -Veckans aktieköp
  -Fredagstankar
  -Portföljens 10 största innehav

  Keep up the good work!

  ReplyDelete
 3. Uppskattar alltid nya inlägg från dig även om jag inte kommenterar lika ofta nu som förut. Spännande att följa med på din/er resa!

  De inlägg jag föredrar mest är de aktierelaterade.
  *Kommentarer kring allokering
  *Rapport-tankar
  *Allmänt kring nyheter på marknaden och utdelningsresan

  Något som jag upplever varit lite mindre aktivt är uppföljningen kring träning/löpning. Det behöver inte vara så prestationsfokuserat utan mer att jag själv fått motivation av att läsa om frekvens och känsla.

  Keep up the good work!
  /Daniel

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul att höra och tack för feedback! Jag lägger in ett inlägg om löpning inom kommande två veckor :)

   Delete
 4. Ja, jag tillhör ju den kategori som uppskattar dina fredagstankar mest (men inte om arbetsinsatsen innebär en negativ belastning för dig). Jag gillar ju att stöta och blöta vardagsfrågorna i livet. :-)

  Apropå biogodiset, så har jag inte ens reflekterat över att det inte skulle vara okej att ta med både godis och dricka. Det har vi alltid gjort (fast vi köper iofs popcorn också).
  Ska vi raljera lite kan jag tycka att beslutet ökar på klyftorna i samhället. Som du är inne på så är bara grundpriset för ett besök hutlöst. Ska ett besök för en familj på 6 personer gå på en tusenlapp...utan godis/popcorn/dricka? Bio kan knappt klassas som ett folknöje längre?!

  Glad Påsk!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för feedback! Jag håller helt med, det har känts väldigt naturligt att man ska (om man vill) ta med sig eget snacks (inom rimlighetens gränser). Hehe, det var någon person som hade med sig typ inlagda oliver eller något nån gång - det var inte den allra bästa lukten jag upplevt :P

   Instämmer, det känns som att Filmstaden kan tappa några biobesökare (eller att biobesök görs mindre frekvent) när det blir så kostsamt.

   Glad Påsk!

   Delete
 5. Tycker inte beslutet från Filmstaden är särskilt konstigt, de förlorar ju på att vi besökare har med oss vårt eget snacks så att det skulle komma förr eller senare var ingen överraskning för mig iaf. Det positiva kan ju bli att biografer som inte är anslutna till FS kan ju få mer besökare vilket är roligt!

  Jag tycker absolut du ska lägga mer fokus på fredagstankar som är min favorit. Du får gärna återuppta dina genomgångar av hur du går igenom dina case och kommer fram till beräkningen av din säkerhetsmarginal:)

  Veckans aktieköp är trevliga inlägg, men eftersom din strategi och urval av bolag verkar skilja sig så från mig så är det inte jättefokus från min sida på de inläggen;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, bra möjlighet för andra biografer. Jag får rationalen för Filmstaden men personligen hade jag gärna sett ett annat upplägg :)

   Bra idé! Säkerhetsmarginalen var ett tag sedan jag skrev om, jag lägger till det på to-do list.

   Hehe, vi får hoppas vi får några gemensamma innehav snart. Jag får plocka in Swedish Match annars :)

   Delete
 6. Går inte heller så ofta på bio men tänker att Filmstaden vill sälja sitt eget godis snacks läsk medmera. Men att dem kommer nu och inte tidigare? Är det Coronan som dragit ner på deras intäkter och nu behöver de hitta ett sätt att komma tillbaka eller vart är det som skon klämmer?

  ReplyDelete
 7. Ja, intressant tajming! Beskedet har fått stor uppmärksamhet så det skulle vara coolt om de kört det som ett första-april-skämt, som en marknadsföringsgrej :)

  ReplyDelete
 8. Hej!
  Fredagstankar är nog ett av de återkommande inläggen som jag gillar bäst.

  Tycker mycket om de mjuka värdena. Aktieinläggen och siffrorna är också bra men det är mer intressant vad man kan göra av dessa siffror, alltså de mjuka värdena!

  Mvh PB?
  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  ReplyDelete
 9. Intressant med fredagstankar igen men dina Case inlägg tycker jag varit bäst.
  Mvh

  ReplyDelete