Pages

Tuesday 5 April 2022

Livet, börsen och allting

Den 25 mars släpptes boken ”Livet, börsen och allting”. Det är en bok som jag verkligen sett framemot att läsa. En bok som är skriven av Erik Sprinchorn och Cristofer Andersson.

För alla som läser min blogg tror jag inte att författarna behöver någon närmare beskrivning. Skulle det ändå vara någon som inte har hört talas om Erik och Cristofer kan en snabb beskrivning göras enligt följande:

  • Erik: Är en hyllad fondförvaltare med starkt track-record, inte minst under sin tid på Swedbank Robur och TIN Fonder, där det sistnämnda är ett fondbolag han har varit med och grundat
  • Cristofer: Förutom en uppskattad bloggare (länk till hans blogg: https://tradevenue.se/fermentumvitae/blog) är Cristofer bland annat känd för sina två intressanta böcker om börspsykologi (”Börspsykologi” och ”Mer börspsykologi”)

Det finns givetvis mycket mer att lyfta fram om Erik och Cristofer, men ovan är min hisspitch 😊 Som trogna läsare vet är Cristofer en god vän till mig och vi har under de senaste åren haft många intressanta och givande diskussioner. Erik har jag inte haft förmånen att ha någon dialog med, men jag lyssnar alltid väldigt aktivt när han uttalar sig (jag är också andelsägare i fonden TIN Ny Teknik).

Genom historiens lopp har det publicerats ett oräkneligt antal böcker när det kommer till genrer som inkluderar investeringar, sparande, aktier, hur man blir rik etc. Det som jag särskilt gillar med Eriks och Cristofers bok är hur de också fokuserar på saker runtomkring börsen, inte minst historiska anekdoter (t ex relaterat till synen på pengar och byteshandel) och livet i stort. Ju äldre jag har blivit desto mer är det större livsfrågor och prioriteringar jag har kommit att fundera på och lägger större vikt vid.

När man spanar in namnen på kapitlen i boken tror jag det är få läsare som har signifikanta aningar om vad respektive kapitel ska komma att handla om. Det är dock välgenomtänkta kapitel och inga som har uppstått á la ”ex nihilo”. Det är fascinerande att ta del av författarnas kunskap och ordförråd, förutom intressanta insikter om börsen och livet får man som läsare ”på köpet” en lektion i exempelvis historia och latin (där ”ex nihilo” är det latinska uttrycket för ”ur intet”). 

Det bjuds också på humor i boken. Det kanske är några som blir lite mindre intresserade av att investera i SaaS-bolag när akronymen nystas upp i boken och man ser orden ”Socialdemokraterna as a Service” (som ett svar på hur det stora delar historiskt har sett ut i det svenska politiska landskapet).

Det är som författarna skriver, såväl livet som aktiemarknaden kräver ett livslångt lärande. Boken är skriven på ett pedagogiskt sätt, där bland annat berättelser används för att på ett effektivt och lärande sätt få fram budskapet.

Exempel på intressanta ämnen i boken berör belåning (både ur perspektivet privatpersoner och företag), survivorship bias, vikten av tur, hedonistisk adaption samt hur ett schackparti kan jämföras med livets alla möjligheter. I bokens slutskede får läsaren ta del av en sprakande boxningsmatch mellan Kafka och Candide, en match mellan pessimism och optimism.

Sammanfattningsvis tycker jag att det var en riktigt intressant och läsvärd bok, som bjöd på många tänkvärda delar. Boken fick mig att stanna upp och fundera ibland, vilket gjorde att det tog lite längre tid att läsa boken än vad som initialt var planerat 😊 Det är således en bok fylld med intressanta tankar som inspirerar till egen utveckling. Det är definitivt en bok jag stolt visar upp i bokhyllan och gärna läser igen. Som avslutning tänkte jag lämna med nedan tänkvärda ord från boken:

”Pengar i sig har inget värde förrän du ger dem det” samt ”spara som en pessimist, men investera som en optimist”.

4 comments:

  1. Snart dags för mig att köpa en ny bok, jag har varit sugen på denna så tack för din "review" :)

    ReplyDelete