Pages

Sunday 17 April 2022

Vad jag samlade på som liten och tusenposter


När jag var liten samlade jag bland annat på hockeybilder och Pog. Både hockeybilder och Pog var roliga saker att ägna sig åt. Det var alltid en stund präglad av hög förväntan när man köpte ett paket med hockeybilder.

Jag kunde knappt bärga mig för att få veta vilka bilder som låg dolda i paketet. De ”bästa” bilderna sattes stolt in i pärmar, varpå dubbletter eller bilder jag inte önskade ha försökte bytas bort.

Nästan ännu roligare var nog dock Pog. Det roligaste med detta ”fenomen” var att ”spela Pog”. Det var en mycket trevlig tidsepok 😊

Hursomhelst, nu för tiden samlar jag istället på aktier. I likhet med hockeybilder är aktier något som präglas av ”byteshandel”. Att köpa aktier är kul. Jag har tidigare skrivit om att i en ideal-situation vill jag gärna äga ”kompletta” tusenposter av alla bolag jag har i portföljen.

Varför är detta viktigt? Det är inte alls viktigt, det är mer en kul strävan. Det känns trevligare (och mer ”rent”) att ha t ex 3 000 aktier i EVO än att ha 2 993 aktier. Däremot är detta givetvis inget som avgör vilka aktier som inhandlas och allt annat lika är det så klart också trevligare utifrån ett förmögenhetsperspektiv att ha 3 010 EVO-aktier istället för 3 000. Men jag tror ni förstår vad jag är ute och far efter.

Innan börsen gick in i en mer turbulent period nyligen hade jag lyckats skapa en situation där jag hade jämna och fina tusenposter i flera av bolagen jag ägde. Den ökade volatiliteten på marknaden gjorde dock att jag noterade all-time high i köpfrekvens, något som resulterade i att en del jämna tusenposter ”försvann”. Per idag har jag endast jämna tusenposter i Betsson, Telia och Raketech.

Samlar ni på något spännande och är det någon som minns / har koll på Pog? 


7 comments:

 1. Pog minns jag någorlunda. Samlade även kulor, Pockemon Hockeykort och Fotbollskort.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Härligt! Fotbollskort kom jag aldrig riktigt igång med tyvärr :)

   Delete
 2. Luktsuddgummi,stiftpennor, hockeybilder. Kanske behöver man ha samlaregenskap för att tycka att det är askul med aktier.�� /tjej född 1980

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, att gilla att samla på saker är nog inte dumt när det kommer till aktier.

   Coolt med luktsuddgummi! Det visst jag inte ens fanns. Jag var tvungen att googla nu, att jag missat det :) Pennor har jag också en "tendens" att samla på mig :P

   Delete
 3. Kul inlägg! Min bror samlade också hockeybilder i ett seriöst album, men jag samlade på suddgummi (både med och utan lukt) samt kastisar. Jag älskade kastisar och kunde sitta och sortera hur länge som helst. :-)

  Rolig jämförelse med att samla på aktier, den tar jag med mig!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suddgummi och hockeybilder var populärt! Likt suddgummi med lukt var jag tvungen att googla kastisar :) Jag har inget superstarkt minne kopplat till kastisar men jag tror att det har funnit några sådana med i uppväxten :)

   Delete
 4. Bokmärken, luktsudd och penntroll. Även penntrollens större varianter. Lite filmisar, mest med disneymotiv. Och med det bevisas att jag är uppvuxen på 70- och 80-talet :-)

  En annan sak som jag samlade på och satte in i ett specialalbum var... apelsinpapper! ja, på den tiden var vissa apelsiner inlindade i ett prassligt silkesaktigt papper och de hade olika motiv, jag hade väl uppåt 30 st olika. Det märkliga var att inte alla apelsiner var inlindade, utan bara några i varje låda i affären.

  Spargrisen

  ReplyDelete