Monday, 18 April 2022

Vikten av drivkraft


Drivkraft, passion och varför. Det är som man säger, kärt barn har många namn. Frågor som ’vad är din drivkraft?’ och ’vad är det du verkligen brinner för?’ – det är oerhört viktiga frågor att kunna besvara.

När jag ser tillbaka på min investerarresa har passion och drivkraft varit två oerhört avgörande områden. Ett av mina allra största intressen är aktier. Många timmar av daglig tankeverksamhet läggs på aktier. Jag tänker igenom mina case och jag läser på för att lära mig mer samt jag diskuterar mina case med andra och publicerar mina tankar på bloggen.

Indexinvesterare må ha som argument att de flesta aktiva investerare inte slår index, därav bör man istället helt sonika köpa passiva och billiga indexfonder. Det må så vara, MEN. För min del finns det ett stort MEN här. Jag är övertygad om att vår nettoförmögenhet hade varit tydligt mindre idag om vi uteslutande hade fokuserat på indexfonder.

”Du har tidigare påvisat att du levererat klart bättre avkastning än index under de senaste 10 åren, så det är klart att din nettoförmögenhet hade varit lägre om du investerat i indexfonder”. Så kan man uttrycka det men jag är övertygad om att mitt påstående ovan stämmer även justerat för min ”överavkastning” gentemot index.

Anledningen är helt enkelt att jag finner väldigt liten motivation till att investera i indexfonder. Detta innebär att jag skulle vara mindre motiverad till att lägga ner den tid som krävs för att bygga upp en betydande portfölj.

Ska jag vara ärlig tror jag mitt aktieintresse tydligt övertrumfar viljan att exekvera FIRE. Att kämpa stenhårt för att uppnå FIRE efter att ha investerat i indexfonder i 15 år, det är inget jag går igång på 😊 Istället blir möjligheten att realisera FIRE en konsekvens av att jag fokuserar på min passion – att investera i aktier.

För mig är det en tillfredsställande känsla att köpa fler aktier i bolag jag tror på. Många av portföljens bolag delar regelbundet ut pengar till sina investerare, något jag också tycker mycket om. För mig är det en tillfredsställande känsla att lägga in nya aktieköp i min Excel-fil och ser hur våra årliga utdelningar fortsätter att växa.

Alla drivs vi av olika saker. Dela gärna med er av era drivkrafter etc.


2 comments:

 1. Hej DS!
  Förstår precis vad du menar. Jag lägger inte alls så mycket energi på min investeringar som du men jag är helt säker på att att jag inte heller skulle motiveras att leta några extra slantar att investera om det var i indexfonder. Att få utdelningar av bolagen och klura på vilket som är mest värt att investera pengarna i, det gör att det blir lättare att hitta de extra slantarna att investera.
  Mvh PB?
  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej!

   Håller helt med, det är något "fängslande" med stock-picking :)

   Delete