Pages

Saturday 23 April 2022

Veckans aktieköp v.16


Även om börsen i helhet inte alltid fluktuerar supermycket på kort tid kan väldigt stora rörelser uppvisas i enskilda aktier. Inte sällan är detta något som sker under rapportperioden. Under veckan sjönk Netflix med 35% dagen efter sin rapport. Jag äger inte bolaget och jag kan inte verksamheten särskilt väl, men det är ändå fascinerande (och lite skrämmande) att bolag som Netflix sjunker med 35% på en dag.

Hursomhelst, för egen del har det fortsatt att trilla in utdelningar under veckan. Detta är pengar som har återinvesterats på börsen. Jag har fortsatt att investera relativt brett. På fondsidan köpte jag SEB Sverige Indexnära A.

Veckans första aktieköp gjordes i SBB D. Jag fyllde på mitt innehav till kursen 27,00 kr. Köpkursen motsvarar en direktavkastning på 7,41%. Stigande räntor (allt annat lika) är inte något som gynnar D-aktier, men jag tycker ändå SBB D handlas till en tillfredsställande risk/reward. Det är dock än så länge mitt klart minsta aktieinnehav.

På tal om fastighetsbolag har jag även utökat mitt innehav i Fastpartner. Bolaget presenterade sin Q1-rapport i förrgår. Jag tänkte återkomma i separat inlägg med uppföljning av rapporten. Min köpkurs landade på 91,90 kr, vilket resulterar i en direktavkastning på 2,39%. Fastpartner är däremot inget bolag man köper för den höga direktavkastningens skull.

Ytterligare ett bolag som rapporterade i veckan var VNV Global. Aktien har haft en riktigt svag utveckling på börsen i år. Som om inte det vore nog sjönk aktien även på rapportdagen. Jag passade på att köpa fler aktier till kursen 42,60 kr. I likhet med Fastpartner kommer jag tillägna VNV Globals rapport ett separat inlägg.

Förra veckan plockade jag in H&M i portföljen igen. Jag har under den gångna veckan gjort ytterligare ett köp för att bygga upp min position i det svenska modebolaget. Jag skrev i veckan ett längre inlägg när det gäller mina tankar om bolaget. För veckans aktier fick jag betala 127,65 kr per styck. H&M utgör nu 1,16% av min totala aktie- och fondportfölj.

Har ni köpt eller sålt något i veckan?

2 comments:

 1. Mina transaktioner har denna vecka varit mest försäljningar. Inflation,, krig, rapportsäsong och liknande situationer sätter skräck i mig.

  Dessa transaktioner har gjort att jag har den största kassan som jag någonsin haft efter att en vecka är slut. Kassan är nu 9,78%.


  Jag sålde AQ Group dels för att den har en ganska liten betydelse för min portfölj dels för att jag kände på mig att här kommer tredje rapportfallet i rad för aktien. Jag sålde mina 50st för kurs 316,50. 7% vinst är bättre än ingen alls. Fredagens slutkurs blev 293 vilket är skillnad. Bara rubriken från torsdagens rapport säger en hel del.

  AQ GROUP: FALLER 6% EFTER RAPPORT

  Clas Ohlsson Ett mer känt bolag för många. Många har nog varit inne i en av deras butiker någon gång. Inte här heller lyckas jag med något jätteklipp. Men det känns som om den vinst är en vinst i dessa lägen. Försäljningskurs på 116,90 vilket gav ynka 4% vinst. Rapporten kom så tidigt som i början av mars. Totalförsäljningen för Clas Ohlsson gick betydligt bättre vilket var 22% jämfört med 7,7 som analytikersnittet hade förväntat sig. Det kan bli ett mindre tillbaka köpa här kanske
  ändå trotts att jag först har tänkt att jag skall vänta ut rapportperioden. Dessa siffror publicerades på Placera.se 7:e april d.v.s. 17 dagar sedan.

  Gränges visade sig vara ett bra klipp gällande rapport denna gång och jag sålde till kurs 91,75. 6% på 13 dagar är jag ändå nöjd med måste jag erkänna. Fredagens slutkurs blev 84,65 så denna aktie kanske kommer att köpas tillbaka för en kort trade igen.

  Men bara kanske. Kriget och Covid påverkade rapporten negativt. Men marknaden väntade på en riktig kalldusch gällande rapporten. Rörelseresultat blev 357mln med en rörelsemarginal på 5,9% jämfört med väntade 266mln med 4,9% rörelsemarginal. Omsättning blev 6.080 mln mot väntade 5.415 mln. Nedstängning i Shanghai kommer dock att påverka resultatet på längre sikt. Texten kommer från placera.nu i torsdags.

  För två veckor sedan sålde jag av 2 surdegar som var Pricer och Resurs. På torsdagen sålde jag min absolut största surdeg tillslut. Man skall inte gifta sig med aktier och därför åkte nu efter många om och men Nobia ur totalt 800st och förlusten är så stor här att jag inte ens räkna. Dessutom för aktierna är köpta i många omgångar. De första i denna serieföljd är 200 köpta för 92,20 den 17:e maj 2017. Mina till slut 800st såldes till slut till 39,30 i Torsdags. Det är dessa som man brukar kalla för läropengar?!

  Från veckans sämsta till veckans bästa. SCA B såldes till 197,35 vilket gav en vinst på 16%. SCA har rapport kommande fredag d.v.s. 29:e April. Observera att jag även äger Industrivärden som äger SCA i sin portfölj.

  Volvo kom med rapport idag. Likt de andra verkstadsbolaget påverkas bolaget av att kostnadsinflationen tar fart. Den negativa delen fortsätter med komponentbrist, sjukfrånvaro och långa ledtider. Det sistnämnda är det som gör att Volvo avviker sig från ABB och Sandvik med en mindre orderbok än vad som var väntat av analytikerkåren enligt placera.nu. Det blev trotts detta ett köp på 50st till pris 164,55. Volvo är och kommer att vara en stabil utdelare vilket avgjorde köpet.

  Ha en trevlig lördag allihopa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Stort tack för din redogörelse Mikael, väldigt intressant att ta del av dina tankar! Det är nog inte dumt att ha lite kassa i nuvarande marknadsmiljö.

   Delete